Epret választani

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2021. május 31., 11:32-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell epret választani? == right|250px '''Az eperszezon egyik legnagyobb kihívása a legédesebb, legfinomabb eper felkutatása.''' Az…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell epret választani?

Epper.jpg

Az eperszezon egyik legnagyobb kihívása a legédesebb, legfinomabb eper felkutatása. Az eperválaszték igen nagy lehet a különböző piacokon, boltokban, zöldségesnél. Milyen szempontok alapján válasszunk, hogy finom eperhez jussunk?


[szerkesztés] Lépések

  1. Válaszd meg, mikor vásárolsz: a szezonális, friss szedésű eprek a legfinomabbak, egészségesebbek.
  2. Válaszd meg, hol vásárolsz:
    • Élvezzenek előnyt a szabadföldön, fűtetlen fóliasátrakban termesztett eprek.
    • Elsősorban a piacon árult, hazai epreket keresd. A hazai epertermelőknél, útszéli árusoknál, Szedd magad-kertekben, zöldségeseknél is nézelődj. Nagyobb valószínűséggel találsz köztük természetes érésű, szezonális, friss epreket, melyek igazi eperélményt nyújtanak.
    • A hipermarketek polcain többnyire a kezelt, import gyümölcsöket találod meg. Persze akadnak kivételek, érdemes szétnézni.
  3. Válaszd az érett epreket:
    • Végezz éréspróbát: ha kihúzod a csonkját, akkor az eper középső része is kijön vele együtt.
    • Ha a bőrén enyhe aszalódást, ráncolódást látsz, akkor az az igazán érett, édes eper ismertetőjele. Ne téveszd össze a fonnyadással.
    • Figyeld meg a csészeleveleit: a friss, zöld levelek többnyire az éretten leszedett gyümölcsök ismérvei.
  4. Figyeld a külalakját:
    • Alak: a legtöbb víztől és természetes éréstől duzzadó eper csonkjánál a hús felső 1 cm-es rétege magnélküli és fényes.
    • Szín: minél pirosabbak, annál jobbak.
    • Magok elhelyezkedése: amelyeken nagyon sűrűn helyezkednek el a magok, azok általában kemény eprek, ezért érdemes a ritkásabban magos szemeket választani.
  5. Szagold meg: ha az epreket már messziről is érezhető eperillat lengi körül, akkor valószínű az íze is nagyon finom.


[szerkesztés] Tippek

  • Válaszd elsősorban a hazait.
  • Ha lehet, kérj egy szem kóstolót.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • eperválaszték
  • jó megfigyelő képesség


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A köznyelv inkább epernek hívja, de hivatalosan szamócának nevezik.
  • Ha látszik a gyümölcsökön, hogy nem frissek és nyomottabbak, viszont nem romlanak, akkor valószínű igencsak kezelt gyümölcsökről lehet szó.
  • Törekedj vegyszermentes gyümölcsök beszerzésére.
  • Az import epreket koraéretten szedik le, és sokat utaztatják, kezelik őket, ezért az ízük sem az igazi.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó