Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Eperdzsemet készíteni szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell eperdzsemet készíteni? ==
 
== Hogyan kell eperdzsemet készíteni? ==
  
[[Fájl:eperdzsem_.JPG|right|250 px]]Május-június gyümölcsfronton az eper szezonja. Megehetjük frissen szedve, készíthetünk belőle turmixot vagy fagylaltot, de ízletes dzsemet is főzhetünk belőle. Többféle segédanyag felhasználásával is elkészíthetjük az eperdzsemet, ezért cikkünkben több, de minden esetben tartósítószer nélkül főzött változatát mutatjuk be.
+
[[Fájl:eperdzsem.jpg|right|300 px]]Május-június gyümölcsfronton az eper szezonja. Megehetjük frissen szedve, készíthetünk belőle turmixot vagy fagylaltot, de ízletes dzsemet is főzhetünk belőle. Többféle segédanyag felhasználásával is elkészíthetjük az eperdzsemet, ezért cikkünkben több, de minden esetben tartósítószer nélkül főzött változatát mutatjuk be.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
33. sor: 33. sor:
 
*Ha megfelelő minőségű befőzőszerekkel dolgozunk, akkor dunsztolásra sincs szükségünk.
 
*Ha megfelelő minőségű befőzőszerekkel dolgozunk, akkor dunsztolásra sincs szükségünk.
 
*A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült.
 
*A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült.
*[http://www.hogyankell.hu/Bef%C5%91zni_tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%B3szer_n%C3%A9lk%C3%BCl Hogyan kell befőzni tartósítószer nélkül?]
+
*[http://www.hogyankell.hu/Bef%C5%91zni_tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%B3szer_n%C3%A9lk%C3%BCl/ Hogyan kell befőzni tartósítószer nélkül?]
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
*''Cukorral és tartósítószer nélkül készített változathoz:''
+
*Cukorral és tartósítószer nélkül készített változathoz:
 
**3 kg eper
 
**3 kg eper
 
**1,20 dkg cukor
 
**1,20 dkg cukor
*''Befőzőcukorral készített változathoz:''
+
*Befőzőcukorral készített változathoz:
 
**1250 g eper
 
**1250 g eper
 
**2 evőkanál citromlé
 
**2 evőkanál citromlé
 
**0,5 kg befőzőcukor extra 2:1 (az ilyen befőzőcukor optimális arányban tartalmazza a befőzéshez szükséges zselírozó anyagot és cukrot, a 2:1 arány miatt pedig csak 1250 g eperre lesz szükségünk)
 
**0,5 kg befőzőcukor extra 2:1 (az ilyen befőzőcukor optimális arányban tartalmazza a befőzéshez szükséges zselírozó anyagot és cukrot, a 2:1 arány miatt pedig csak 1250 g eperre lesz szükségünk)
*''Dzsemfixszel készített változathoz:''
+
*Dzsemfixszel készített változathoz:
 
**60 dkg eper
 
**60 dkg eper
 
**15 dkg cukor
 
**15 dkg cukor
56. sor: 56. sor:
 
*Ne folyóvíz alatt mossuk meg az epret, mert az erős vízsugár roncsolhatja a törékeny gyümölcsöt, amely így veszíthet levéből és aromájából!
 
*Ne folyóvíz alatt mossuk meg az epret, mert az erős vízsugár roncsolhatja a törékeny gyümölcsöt, amely így veszíthet levéből és aromájából!
 
*Gondoskodjunk az eperdzsem tetején keletkező hab eltávolításáról mielőtt üvegbe töltenénk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!  
 
*Gondoskodjunk az eperdzsem tetején keletkező hab eltávolításáról mielőtt üvegbe töltenénk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!  
*Ügyeljünk arra a dzsem főzése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a pépbe, mert attól könnyen megromolhat az üvegbe töltött dzsem.
+
*Ügyeljünk arra a dzsem főzése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat az üvegbe töltött dzsem.
 
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott dzsemet, mert tartósítószer hiányában könnyen megromolhat!
 
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott dzsemet, mert tartósítószer hiányában könnyen megromolhat!
  
64. sor: 64. sor:
 
* [http://sutnijo.hu/recept/401-eperdzsem/ Eperdzsem készítése befőzőcukorral]
 
* [http://sutnijo.hu/recept/401-eperdzsem/ Eperdzsem készítése befőzőcukorral]
 
* [http://www.nosalty.hu/recept/egyszeru-eperdzsem-andi-konyhajabol/ Eperdzsem készítése dzsemfixszel]
 
* [http://www.nosalty.hu/recept/egyszeru-eperdzsem-andi-konyhajabol/ Eperdzsem készítése dzsemfixszel]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)