Eloltani az égő benzint vagy olajat

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell eloltani az égő benzint vagy olajat?

Ego-benzin-oltasa.jpg

Az égő benzint nem lehetséges eloltani vízzel, mivel a benzin sűrűsége kisebb, mint a vízé, így a víz felszínére kerül majd, és tovább ég. Ugyanez igaz az égő olajra is. A gyorségés három alapvető feltétele az éghető anyag, a gyulladási hőmérséklet és az oxigén jelenléte. Ha ezek közül az egyiket sikerül kiiktatni, az égés is megszűnik.

[szerkesztés] Lépések

 1. Semmiképpen ne próbáljuk meg a normál szénhidrogén-származékoknál (benzin, gázolaj, petróleum, kenőolaj) a vízzel oltást, mivel nem csak nem fogja eloltani az ilyen tüzet, de a víz felszínére felúszó égő anyag a tűz továbbterjedését segíti elő.
 2. Vonjuk el az oxigént!
  • Kisebb tüzeknél elzárhatjuk a levegő útját egy nedves pokróccal, vagy például egy lábosban égő olaj esetén fedővel. Addig hagyjuk rajta, míg ki nem hűl, különben visszagyulladhat.
  • Nagyobb tüzeknél erre megfelelő oltóanyaggal lehet befedni az égő anyagot, például porral, vagy habbal.
 3. Használjunk tűzoltókészüléket! Alkalmas e célból a tűzoltópor (porral oltó), a tűzoltóhab (habbal oltó), a tűzoltógáz és a homok. Utóbbinál nagyon fontos, hogy az égő anyagra menjen, a füstbe, lángokba szórva ugyanis nem használ semmit.
 4. Nyugodtan használhatunk közönséges homokot, ha van körülöttünk.
 5. Kisebb konyhai tüzek esetében hatásos a tűzoltó takaró.
 6. Nagyon praktikus eszköz a bonpet. Ezt felszerelhetjük a védeni kívánt térbe. Ha tűz keletkezik, s az ampulla töltete 90 Celsius-fok fölé emelkedik, az ampulla szétrobban, és a benne található speciális oltóanyag a tűzre szóródik. Ha pedig a tűz nem a védett térben keletkezik, akkor a tarályt a tűzbe dobva alkalmazható.

[szerkesztés] Akadályozzuk meg a tüzet!

 1. Az éghető folyadékok (benzin, lakkhígító, körömlakklemosó, etanol, sebbenzin stb.) szobahőmérsékleten is könnyen párolognak, és ezek gőze gyúlékony. Ezeket a gőzöket egy szikra könnyen lángra lobbanthatja.
 2. A főzéshez mindig készítsünk oda egy fedőt vagy vastagabb konyharuhát, hogyha az olaj lángra kap, azonnal tudjunk cselekedni, és le tudjuk takarni.
 3. A gáztűzhely környékén ne legyenek könnyen lángra kapó anyagok.
 4. Benzinkúton ne dohányozzunk!
 5. A gépkocsink üzemanyag-vezetékeit ellenőriztessük, ha elöregedett, cseréltessük ki.
 6. Égő cigarettát, gyufát, csikket soha ne dobjunk el!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha nem is szeretnénk tűzoltó készüléket, érdemes beszerezni egy tűzoltó sprayt, ami csupán néhány ezer forint, többször is használható, és kis helyen is elfér – mondjuk a tisztítószerek mellett.
 • Lakásba leginkább az ABC porral oltó készülék javasolt, mely szilárd és folyékony anyagok, valamint éghető gázok oltására is alkalmas.
 • A gyermekeinket is minél előbb tanítsuk meg a tűzvédelemre.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • tűzoltókészülék, -spray vagy bonpet,
 • tűzoltó takaró, egyéb takaró, vastag konyharuha,
 • fedő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha szükséges, hívd ki a tűzoltókat (105).

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Egy videó arról, hogy miért is ne oltsuk az égő olajat vagy benzint vízzel:

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag