Elkerülni a kiégést

A Hogyankell.hu wikiből

Hogyan kell elkerülni a kiégést?

Burnout.jpg
A felgyorsult XXI. században a kiégés veszélye egyre több embert fenyeget, akármilyen munkát is végez. Külső és belső hatások – akár kombinálva is – egyaránt vezethetnek burnouthoz. Hogyan kerülheted el, hogy ez veled is megtörténjen? A jelek felismeréséhez és a megelőzéshez adunk tippeket cikkünkben.

Lépések

 1. Tedd helyre az önbizalmadat! A megfelelő mértékű önbizalom kulcsfontosságú ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben, szívesen végezd feladataidat és eredményes légy. A negatív kritika, az elmaradt elismerés, vagy a feltörekvő kollégák mind negatív hatással lehetnek az énképedre. Ha úgy ítéled meg, hogy rád férne egy kis önbizalom-erősítés, vedd számba eddigi sikereidet, céljaidat, vagy oszd meg a hozzád közel állókkal a problémádat. Akár kollégáidtól is kérhetsz elismerést azáltal, hogy rákérdezel, mit szólnak a legutóbbi projektedhez, mit gondolnak az ötleteidről, vagy egyszerűen csak hogy tetszik nekik az új frizurád.
 2. Ápold kapcsolataidat, beszélgess a kollégáiddal! A jó hangulatú munkakörnyezet nagyon fontos ahhoz, hogy kedvvel menj be reggelenként a munkahelyedre és napközben jól érezd magad az irodában. Senki sem szeret érdektelen vagy akár ellenséges kollégákkal együtt dolgozni.
 3. Állíts fel határokat! Hogy elkerüld az állandó túlhajszoltságot, szabd meg, hogy egy-egy feladattal mennyi időt tervezel foglalkozni. Ez nem azt jelenti, hogy ezentúl nem kell lelkiismeretesen, képességeidhez és tudásodhoz mérten maximálisan megoldani a feladataidat. Inkább ügyelj a hatékonyságra, próbáld tartani a menetrendet és ne túlórázz rendszeresen! A feladataidat úgyis munkaidőn belül kell tudnod teljesíteni.
 4. Tudj nemet mondani! Sokszor rádsóznak plusz feladatokat? Eleinte még megkérdeznek, hogy segítenél-e nekik, aztán már egyszerűen csak odateszik az asztalodra vagy elküldik e-mailben? Sajnos, ha mindig készségesen (vagy akár kelletlenül is, de) elvállalod ezeket a feladatokat, később mások ezt kihasználják. Meg kell tanulnod nemet mondani! Priorizáld a dolgaidat, először a saját feladataidat végezd el, azután, ha marad időd és energiád, akkor segíts másoknak.
 5. Ne csak a tüneteket kezeld! Találd meg az okát, hogy miért érzed magad rosszul, miért vagy kedvetlen, alulmotivált. Ha tudod a kiváltó tényezőt, azt kezelve megelőzheted a kiégést, és nem csak egy-egy tünetre találhatsz ideiglenes megoldást.
 6. Ne vidd haza a munkát! Ha stresszes vagy a munkahelyi problémák, a feladatok és a határidők miatt, próbáld ezeket kizárni a munkaidőn kívül! Az otthonlétet feltöltődésre használd ki, töltsd a szabadidődet inkább a családoddal, barátaiddal, hobbikkal, utazással, egyszóval kikapcsolódással.

Tippek

 • Építs be a napirendedbe rendszeres pihenőidőket! Akár már 10 perc is elég ahhoz, hogy kicsit felfrissítsd az agyad és az egész napos üléstől elgémberedetett testrészeidet. Állj fel az asztaltól és sétálj egyet az irodában, menj ki a teraszra egy kis friss levegőt szippantani, vagy meditálj egyet!
 • Tervezz előre! Próbáld minél pontosabban előre tervezni a feladataidat, hogy átláthasd, milyen határidők várnak rád. Érdemes egy naptárban vezetni mindent, vagy akár emlékeztetőket beállítani a telefonodon, számítógépeden. Így biztosan nem kerüli el semmi a figyelmedet, és nem az utolsó pillanatban jut eszedbe, hogy megfeledkeztél valamiről.
 • Mozogj rendszeresen! Tudományosan is számtalanszor alátámasztott tény, hogy a mozgás stresszcsökkentő hatású. Sok embert teljesen ki tud kapcsolni, ha lehetősége nyílik sportolni valamit. A hagyományos sportok mellett próbálj ki valami extrát, például a kick-boxot, vagy látogass el egy zumba órára!

Figyelmeztetések

 • Állj ki magadért, ha a helyzet úgy kívánja, de vigyázz, hogyan reagálsz, mit mondasz, nehogy túlságosan elragadjon a hév és olyat mondj, amit később megbánhatsz! Inkább légy diplomatikus és észérvekkel, kérdésekkel próbálj reagálni felháborodás helyett.
 • Figyelj a környezetedben lévőkre, ismerd fel és vedd észre szeretteiden, kollégáidon a kiégés jeleit és segíts nekik a megelőzésben!
 • Ha már jelentkeznek nálad a kiégés tünetei, és tartósan nem tapasztalsz változást annak ellenére, hogy próbáltad kezelni a helyzetet, akkor érdemes lenne szakértőhöz fordulni.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lmeszaros