EU kártyát (Európai Egészségbiztosítási Kártyát) igényelni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell EU kártyát (Európai Egészségbiztosítási Kártyát) igényelni?

Eu-kartya-igenylese.jpg

Cikkünkben, az Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylésének és felhasználásának módjait mutatjuk be.

Lépések

 1. Ha hosszabb-rövidebb időre más EU-s országba utazunk érdemes kiváltanunk az EU kártyát, mivel így az ott tartózkodásunk idején az orvosilag szükségessé váló szolgáltatásokat az adott ország biztosítottjainak megfelelő feltételekkel vehetjük igénybe. Vagyis, ha például eltörjük a kezünket Angliában, s be kell gipszelni, akkor azért annyit kell fizetnünk, mint egy, a biztosítását fizető angolnak – vagyis semmit. A pontosabb feltételekről a későbbiekben majd még szót ejtünk…
 2. Az EU kártya kiváltásához az alábbi dokumentumokat szerezzük be:
  • Személyazonosságot igazoló okmány (útlevél, személyigazolvány, új személyi esetén lakcímkártya is)
  • TAJ számot igazoló okmány,
  • és nem rendezett biztosítási jogviszony esetén a jogosultságot bizonyító okmányok, melyekről részletesen itt tájékozódhatsz.
 3. Az igénylést intézd személyesen, meghatalmazás útján vagy postai úton!
 4. Meghatalmazás esetén géppel írj meghatalmazást két tanú aláírásával, vagy saját kezűleg (ez esetben nem kell tanú). Kiskorú esetén csak a szülő járhat el ez ügyben.
 5. Kártyát igényeljünk személyesen az OEP-től! A címeket az alábbi oldalon találja meg. Ilyenkor a kártyát még a helyszínen, azonnal kiállítják.
 6. Ha postai úton igényeljük a kártyát, az alábbiak szerint járjunk el:
  • Töltsük le az igénylőlapot erről az oldalról! (Ha van ügyfélkapus belépésünk, akkor a kitöltést itt is megtehetjük.)
  • Csatoljuk mellé a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ kártya fénymásolatát.
  • Az igénylés beérkezését követően 30-40 napon belül kapjuk meg a kártyánkat.
 7. Az, hogy igénybe vehetjük-e az EU kártyával az adott orvosi szolgáltatást, az az orvosi szükségesség fennállásától függ. Vagyis az orvosnak kell mérlegelnie, hogy milyen helyzetben vagy. Ha tehát olyan problémád van, amivel azonnal el kell látni (pl. kéztörés), akkor ehhez felhasználhatod az EU kártyát. Az is figyelembe kell vennie, hogy mennyi időt akarsz még az országban tölteni. Ha például javasolt lenne egy mandulaműtét, de nem sürgős, csak mondjuk egy-két hónap múlva el kellene végezni, akkor ezt nem lehet az EU kártya terhére, ha csak 10 napos nyaraláson tartózkodsz az adott országban. Ha viszont várhatóan a következő 1 évet is az adott országban töltöd, akkor már mehet az EU kártya terhére a műtét.
  • Mindent azonos feltételekkel kaphatsz meg (ha indokolt), mint az adott ország biztosított állampolgára. Vagyis, ha egy kezelésért a helyi lakosnak is fizetnie kell, akkor Magyarországon hiába lenne ingyenes az a kezelés, neked sajnos fizetned kell.
  • Ha már Magyarországon is fennállt egy probléma, akkor csak abban az esetben kezelik, ha az adott külföldi országban vált súlyosabbá.
  • A támogatott gyógyszerekhez is megkapod te is a támogatást a kártya révén, de csak ha az adott országban váltod be. Vagyis, ha hazahozod mondjuk Németországból a receptet, itthon is beválthatod, de az a kedvezmény már nem vonatkozik rá.

Tippek

 • Az EU kártyáért nem szükséges fizetni, kivéve, ha cserélni kell vagy elveszett, ellopták.

Amire szükséged lehet

 • TAJ kártya
 • lakcímkártya
 • személyi igazolvány

Figyelmeztetések

 • A kártya 36 hónapig érvényes.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kiscsillag