Digitális fényképezőgépet vásárolni

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2016. június 17., 09:53-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell Digitális fényképezőgépet vásárolni?)

Hogyan kell digitális fényképezőgépet vásárolni?

Camera-541213 960 720.jpg

Több száz évvel ezelőtt még – kis túlzással – egy szoba méretű szerkezet, a Camera Obscura volt szükséges ahhoz, hogy valamiféle módon kézzel fogható lenyomatot készítsünk a világról. A múlt század elején, már elég volt egy közel fél méteres harmonikaszerű szerkezet, amit a Kodak nevű cég fejlesztett ki. E tájt meg is kezdődött a ma is ismert fényképezés technikai és használatbeli útja. Persze ez az út még nagyon hosszú volt a digitalizációig. Először megjelentek a filmes fényképezőgépek, amik még autófókusszal sem rendelkeztek, majd jöttek a tükörreflexes gépek, amik mind a mai napig a professzionális fényképezőgépek legnagyobb részének alapjául szolgálnak. A Polaroid és a Fujifilm közös fejlesztése révén a 70-80-as évek táján megjelentek az első instant fényképezőgépek. Ezek a szerkezetek az exponálást követően percek alatt kész papírképet készítettek a felhasználó számára. Ott helyben és azonnal. Ekkor már érezni lehetett, hogy a technika és a fogyasztói igények is a gyorsaság és a kompatibilitás irányába haladnak. Nem is kellett sokáig várni és a 2000-es évek elejére már nagy számmal lehetett kapni a különböző típusú, kijelzővel és memóriával rendelkező digitális fényképező gépeket. Manapság alig akad ember, aki ne használna vagy ne használt volna valaha digitális eszközt képek készítésére. Sőt, minden digitális eszközünk tulajdonképpen egy fényképezőgép is. A mobilunk, a tabletünk, a számítógépünk, de akár még az óránk is kamerával van ellátva.

Lépések

 1. Gondold végig, hogy mire használnád az eszközt és az alapján döntsd el, hogy milyen szintű gépre van szükséged.
 2. Ha kiválasztottad a megfelelő fényképezőgépet tájékozódj a piacon fellelhető árakról. Drága termékek révén nagy árbeli különbségek is lehetnek egy-egy viszonteladó ajánlatai között.
 3. Vedd meg a fényképezőgépet. Ha van rá lehetőségünk, akkor később szerezz be mellé objektíveket és tartozékokat, hogy még jobban kihasználhasd a gép tudását.
 4. Tanulmányozd a fényképezőgép működését és a fotózás alapszabályait. Ne csak kattintgass.! (Persze van, aki csak ilyen célra veszi. Annak olcsóbb és egyszerűbb kompakt fényképező megvásárlása javasolt.)


Tippek

 • Ne vegyél drága gépet, ha a tudásod még a haladó szintet sem üti meg. A fényképezőgép csak egy eszköz. Attól még, hogy drága és profi gépet választasz, a képeid nem lesznek jobbak.
 • Gondold át, hogy mennyire használnád ki a fényképezőgép tulajdonságait.
 • Mindenképp szerezz be egy tároló táskát is. A fényképezőgép sérülékeny eszköz.

Amire szükséged lehet

 • Fotózással kapcsolatos könyv, ami megtanít az alapokra.
 • Technikai és vizuális érzék, szépérzék.
 • Sok pénz. Ha igazán jó gépet szeretnél vásárolni, nem lehet megúszni pár ezer forintból. A nagy márkák belépő szintű gépei is sokszor csak igen borsos áron vásárolhatók meg.


Figyelmeztetések

 • Csak akkor vásárolj fényképezőgépet, ha tényleg komolyan szeretnél foglalkozni a fotózással. A mai világban már sok mobiltelefonnak nagyon jó minőségű kamerája van.
 • A fényképezőgépek nagy része nem vízálló! Külön tok kell, hogy víz alatt is használd például egy nyaralás során.


Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Saját tapasztalat alapján.

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Illes, Lilly