Cukkiniből ananászbefőttet készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2020. augusztus 24., 08:55-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell cukkiniből ananászbefőttet készíteni? == right|250px A nyári cukkiniszezonban sokszor fogyasztjuk ennek a tökfélének a tö…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell cukkiniből ananászbefőttet készíteni?

Befott.jpg

A nyári cukkiniszezonban sokszor fogyasztjuk ennek a tökfélének a töltött, rántott, rakott, grillezett és még megannyi verzióját. Rengeteg receptet fel lehet dobni a cukkinivel, ugyanis semleges ízét szinte bármilyen fűszerezéssel, ízesítéssel karakterizálhatjuk. A hamis ananászbefőtt különleges és ízletes elkészítési módja a nyáron könnyen beszerezhető cukkiniknek.


[szerkesztés] Lépések

  1. Készíts elő néhány tiszta befőttes üveget.
  2. Készítsd elő a cukkiniket:
    • Mosd meg és hámozd meg őket.
    • Vágd őket félbe és kapard ki a magjukat.
    • Kockázd fel 1-2 cm-es darabokra.
  3. Főzd be a cukkinit:
    • Tedd bele egy nagy lábosba a kockára vágott cukkiniket.
    • Öntsd fel 1 liter ananászlével és 3,5 dl citromlével, majd tegyél bele ízlés szerint 400-500 g kristálycukrot.
    • Forrald fel, majd 20 percig rotyogtasd fedő nélkül.
    • Közben fél liter ananászlében oldd fel, forrald fel a tartósítószert, majd azt is tedd a cukkinis lábosba és jól keverd össze.
  4. Tedd el befőttként:
    • Még forrón merd bele az előkészített üvegekbe a befőttnek valót és légmentesen csavard rá az üvegek tetejét. Ilyenkor a befőtt hője sterilizál, ezért célszerű minél tovább fenntartani a magas hőmérsékletet, melyet száraz dunszttal tudsz elérni. Opcionálisan fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy az üveg száját belülről is hőkezelje a forró lé.
    • Készíts száraz dunsztot: ahhoz, hogy a minél lassabban hűljön le a befőtt, csavard az üvegeket újságpapírba, illetve tedd meleg takarók közé vagy hűtőtáskába (szigetel) és hagyd benne pár napig, majd mehetnek a spájzba.


[szerkesztés] Tippek

  • Gyömbér, szegfűszeg hozzáadásával még finomabbá teheted a befőttet.
  • Tökből is elkészíthető a befőtt.
  • Ananászlé helyett ananászszörpöt is fel lehet használni a befőtthöz annyi vízzel keverve, mely éppen ellepi a cukkinit. Ilyenkor kevesebb cukrot kell pluszban felhasználni.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 400 g kristálycukor
  • másfél liter ananászlé (100%-os)
  • 3,5 dl citromlé (100%-os)
  • 2,5 kg kockára vágott cukkini
  • befőtt-tartósítószer másfél literhez
  • befőttes üvegek


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az ananászlé legyen jó minőségű.
  • Lassan merd az üvegekbe a forró cukkinit, nehogy elrepedjen az üveg a hirtelen nagy hőtől.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó