Császármorzsát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bgyorfi (vitalap | szerkesztései) 2018. február 21., 15:16-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell császármorzsát készíteni?

Spatula.jpg

A császármorzsa, vagy más néven smarni az Osztrák-Magyar Monarchia közkedvelt édességeként lopta be magát a szívünkbe. A legendák szerint az édesszájú I. Ferenc József császár arra kérte szakácsait, hogy készítsenek számára vastag tésztájú palacsintát. A palacsinta azonban olyan módon félresikerült, hogy a szakácsok inkább darabokra szelték azt. Jó vastag porcukor réteggel és lekvárral borították hibáik orvoslása végett. Az omlett szerű, sütött morzsatészta egy szempillantás alatt elnyerte az uralkodó ízlését. Tetszésének kinyilvánítására császármorzsa, németül Kaiserschmarrn névvel illette újdonsült kedvencét. Készítsd el te is a több generáció óta kedvelt, császári finomságot!

[szerkesztés] Lépések

  1. Először is ismerkedj meg a tökéletes recepthez szükséges hozzávalókkal! Készítsd el császármorzsádat gazdagon!
    • 6 db tojás,
    • 15 dkg sima liszt,
    • 1 dl tej,
    • 1 dl tejszín,
    • 4 dkg mazsola,
    • 1 dl rum,
    • 30 g porcukor,
    • egy csipet só,
    • 1 csomag vaníliás cukor,
    • 2 evőkanál barnacukor,
    • 1-2 evőkanál vaj a sütéshez.
  2. Áztasd rumba a mazsolát, amennyiben nem gyerekek részére készíted! Alkoholmentes változatot szeretnél? A rumban történő áztatást helyettesítsd meleg vízzel!
  3. Válaszd szét a tojások fehérjét és sárgáját! A tojássárgákat keverd el a tejjel, liszttel, majd vaníliás cukorral! A csomómentesség eléréséhez bátran használj kézi habverőt! A tojásfehérjéket egy csipet sóval, porcukorral verd kemény habbá! Amint a lefelé fordított edényből sem folyik ki a hab, forgasd óvatosan a tojássárgás keverékbe! Célod mindvégig palacsintatészta-szerű, hígabb állag elérése legyen!
  4. Az elkészített masszát nagyjából 1 órán át helyezd hűtőbe és hagyd állni! Ezen idő elteltével készítsd elő a sütéshez szükséges vajat! Kerámia bevonatos edényben vagy teflon palacsintasütőben olvassz fel lassú tűzön kb. 1-2 evőkanál vajat! A felolvasztott mennyiség a kerek formát vékonyan vonja be! Amint edényed forróvá vált, öntsd rá keverékedet, és szórd meg rumba áztatott vagy natúr mazsolával!
  5. Kb. 2-3 percig süsd tésztádat, fedővel ellátva! Fa spatula segítségével bizonyosodj meg róla, hogy kellően aranybarnára sült-e tésztád. Amennyiben igen, fordítsd át, és járj el ugyanígy másik oldalával! Ekkor már sütheted fedő nélkül is! Miután mindkét oldala szépen megpirult, szeld fel nagyobb darabkákra, majd darabold őket össze kisebbnél kisebb morzsákra!
  6. Szereted a karamellizált hatást? Edényed aljára szórj kb. egy maroknyi barnacukrot, és pirítsd meg rajta rövid ideig morzsádat!
  7. Fogyaszd hagyományosan! Tálald frissen, hideg baracklekvárral, és szórd meg gazdagon porcukorral!

[szerkesztés] Tippek

  1. Dobd fel smarnidat friss, szezonális gyümölcsökkel! Lekvár helyett vagy akár mellé is fogyaszthatod! Előző nap rumba áztatott aszalványokkal is megédesítheted tálalásodat!
  2. Keverj a tésztához egy maroknyi diót vagy mandulát, pisztáciát, mogyorót! Lassú tűzön, akár meg is piríthatod ezen összetevőket!
  3. A porcukrot kombinálhatod fahéjjal, amit végül ráhintesz gőzölgő morzsádra! Ízleld meg munkád gyümölcsét, és ne felejts el félretenni belőle vendégeidnek is!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Egy tuti biztos recept,
  • hozzávalók beszerzése,
  • kerámia bevonatos edény vagy teflon palacsintasütő,
  • fa spatula,
  • ízes lekvár,
  • kifogyhatatlan porcukor készletek,
  • édesszájú vendégek.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Mindig ügyelj a tojások szétválasztására, ugyanis a fehérje külön habbá verésével érheted el a tökéletes állagot! Ez a lépés ne maradjon ki! Amennyiben időt szeretnél spórolni a desszert elkészítésével, inkább a pihentetés fázisát mellőzd!
  • A karamellizálás során légy óvatos! A felhevült serpenyőben a cukor könnyedén megéghet, így karamelles ízvilág helyett kesernyéssé teheti főztödet! Inkább kapcsold sütődet alacsonyabb fokozatra, és fokozott figyelemmel kevergesd a karamellizálni kívánt cukormennyiséget!

[szerkesztés] Videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi, Bollar