„Csuklást elállítani” változatai közötti eltérés

A Hogyankell.hu wikiből

(Tippek)
12. sor: 12. sor:
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
* A „Ne csukolj már!” felszólítás nem működik. :)
+
 
 +
A csuklást a legszakszerűbben a nervus vagyus (bolygóideg) stimulálásával lehet megszüntetni. Az eljárás abból áll, hogy mind 2 szemgödör felett kb 1-1,5 cm-re nyomást gyakorolunk a hüvelyk ujjunkkal (tehát megnyomjuk) egyszerre.
 +
:)
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==

A lap 2015. május 14., 14:28-kori változata

Hogyan kell elállítani a csuklást?

Csuklás.jpg
A csuklás a rekeszizom váratlanul fellépő, sorozatos, görcsös összehúzódása. Kialakulásáért két agyideg, a nyelőcső mellett vezető bolygóideg és a nyelvalatti ideg, valamint a szimpatikus ideglánc felelős: amikor ezek az idegek ingerületbe jönnek, a rekeszizom idegén keresztül csuklást idéznek elő. Alapvetően nem veszélyes, de rettentő kellemetlen tud lenni, főleg, ha hosszú időn keresztül fennáll, és a végén már hányingerhez is vezet. Ezért jobb minél előbb elállítani!

Lépések

 1. Tartsuk benn a levegőt! Az egyik legismertebb praktika a levegő visszatartása. Vegyünk egy nagy levegőt, és ameddig csak tudjuk, tartsuk bent, majd nagyon lassan engedjük ki! Így megemelhetjük a vér szén-dioxidszintjét, ami a csuklás megszűnését eredményezi.
 2. Használjuk a zacskós módszert! Tegyünk egy papírzacskót a szánk és az orrunk elé, és egy percig lélegezzük be ugyanazt a levegőt!
 3. Nyelés szabályozása ivással! Nem szénsavas üdítővel, de a legjobb, ha vízzel kezdünk el kicsi kortyokat inni, így az egyenletes nyeléssel visszaállíthatjuk a rekeszizom működését is! Ha már túl sokat ittunk, akkor folytassuk az apró nyelő gyakorlatokat ivás nélkül!
 4. Csípős, savanyú íz a szájba! Ez leginkább a kisbabáknak ajánlott módszer, mivel náluk a levegő visszatartása és az egyéb praktikák nehezen mennek, de a felnőtteknél is hasznos lehet. A lényege, hogy egy kanál citromlevet vagy egy pár csepp ecettel csepegtetett kockacukrot együnk meg.
 5. Kiskanálnyi kristálycukor vagy méz mint görcsoldó! A cukor görcsoldó hatással bír, így rövid időn belül megszünteti az összehúzódásokat.
 6. Borssal a tüsszentésért! Szagoljunk bele egy kis borsba, ami nagy valószínűséggel tüsszentést fog előidézni, ami pedig megszünteti a csuklást! Ha elsőre nem sikerül, ismételjük meg párszor!
 7. Speciális testhelyzettel a csuklás ellen! Próbáljuk ki a háton fekvést, nyitott szájjal lélegezve vagy oldalfekvésben, a lábakat a has felé felhúzva újra helyreállíthatjuk a rekeszizom működését!

Tippek

A csuklást a legszakszerűbben a nervus vagyus (bolygóideg) stimulálásával lehet megszüntetni. Az eljárás abból áll, hogy mind 2 szemgödör felett kb 1-1,5 cm-re nyomást gyakorolunk a hüvelyk ujjunkkal (tehát megnyomjuk) egyszerre.

)

Amire szükséged lehet

 • citrom vagy ecet és kockacukor
 • bors
 • víz vagy szénsavmentes üdítő
 • zacskó
 • kristálycukor vagy méz

Figyelmeztetések

 • Az ijesztgetés a népi praktikák egyike, de ezzel nem árt vigyázni, mert bár a csuklás ellen hatásos lehet, de nem mindenki bírja jól, ha megijesztik.
 • Ha valakinél rendszeresen visszatérő, sokáig tartó és nagyon nehezen elmulasztható a csuklás, annak érdemes orvoshoz fordulnia, mivel a csuklás számos komoly probléma kezdeti tünete lehet. Jelezhet többek között tüdőgyulladást, mellhártyagyulladást, szívinfarktust, szívburokgyulladást, refluxot, májgyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást és daganatos betegségeket. De a csuklás hátterében állhat a vér összetételének megváltozása is, amelyet például veseelégtelenség, cukorbetegség vagy túlzott alkoholfogyasztás okozhat, illetve kiválthatja idegrendszeri eredetű betegség is, valamint pszichés okok.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka