Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Csokoládét kóstolni

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. augusztus 3., 10:06-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell csokoládét kóstolni? == A vörösborban több ezer vegyület található, ezek adják jellegzetes ízét, illatát, zamatát. Gondolnátok, hogy a jó mi…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell csokoládét kóstolni?

A vörösborban több ezer vegyület található, ezek adják jellegzetes ízét, illatát, zamatát. Gondolnátok, hogy a jó minőségű, csokoládéban még több? Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan lehet ezt jobban kiélvezni. Csokoladekostolas.jpg

Lépések

  1. Keress egy nyugodt helyet, ahol nincs zaj és nincsenek szagok. Így jobban tudsz majd koncentrálni.
  2. Tisztítsd meg a szádat a korábbi étkezésből maradt ízektől. Igyál vizet, öblögesd át vele a szádat. Egyél egy szerelt almát vagy egy darabka kenyeret, ha szükséges. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a csokoládé komplex ízét érezhesd.
  3. A csokoládédarabnak nem szabad túl kicsinek lennie, különben nem tudsz teljesen megismerkedni az aromájával, nem fogod észlelni minden árnyalatát, amíg elolvad a szádban. Az ízek fokozatosan alakulnak ki. Egy 10 grammos adag a minimum ebben az esetben.
  4. A csokoládé legyen szobahőmérsékletű, mielőtt kóstolnád. A hideg mérsékli az ízeket. Néhányan még azt is javasolják, hogy kicsit dörzsölgesd meg az ujjaiddal, hogy még jobban kicsalogasd az aromákat.
  5. Nézd meg a csokoládét. Először is fedezd fel a csomagolást. A minőségi csokoládénak a csomagolásának is minőséginek kell lennie. A csokoládén nem lehetnek elszíneződések, mint például fehér foltok. Nézzük meg a színét, a formáját, a temperálás minőségét. Látszik, hogy a készítéskor valóban nagyon óvatosan jártak el? Sugárzó fénye van? A csokoládé barna színe sokféle árnyalatú lehet, mint például rózsaszín, lila, vörös vagy narancsos. Mit látsz?
  6. Törj ketté egy csokoládékockát. Egy szép pattanást kell hallanunk, és egy finom átmenetet a tört részeknél.
  7. Szagold meg a csokoládét, különösen ott, ahol eltörted. Az illat egy fontos komponense az íznek. Így érezheted a különféle aromákat, ráadásul felkészíted a nyelvedet az ízlelésre.
  8. Helyezd a nyelvedre, és engedd, hogy átvegye a tested hőmérsékletét, és olvadni kezdjen. Csupán annyira rágd meg, hogy a kisebb részek elkezdjenek könnyebben olvadni. Most kóstolsz, nem pedig eszel. Ez a lépés nagyon fontos, mert lehetővé teszi, hogy a kakaóvaj egyenletesen eloszoljon a szájban, így elnémítva az esetleges fanyarságot, keserűséget.
  9. Vizsgáld meg az ízt, az állagot. Ahogy a csokoládé olvad, koncentrálj az ízekre, melyek beborítják a nyelvedet. Az olvadás még több összetevőt szabadít fel. Hunyd be a szemed, élvezd a pillanatot. Az állag lehet az egyik legnyilvánvalóbb jele a minőségnek. A gyenge minőségű csokoládé szemcsés, szinte cementszerű.
  10. Értékeld! Hogyan alakult az íze? Milyen volt: keserű, nehéz, könnyű? A textúrája sima vagy szemcsés? Volt ebben bármi változás az ízlelés során? Milyen nyomot hagyott a szádban, miután lenyelted? Van esetleg valami kellemetlen utóíze. (A fémes vagy kellemetlen íz annak lehet a jele, hogy állott vagy gyenge minőségű volt a csokoládé.)

Tippek

  • A magas minőségű csokoládé mértékkel fogyasztva segít fenntartani szívünk egészségét és az alacsonyabb koleszterinszintet.

Amire szükséged lehet

  • jó minőségű csokoládé
  • pohár víz

Figyelmeztetések

  • Kerüld az olcsó, cukrozott csokoládékat.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag