Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Csokis rétest sütni

Hogyan kell csokis rétest sütni?

Csokisnarancsosretes04.jpg

A rétes az egyik legkedveltebb magyar süteményünk, mert megannyi ízesítése közül mindenki megtalálja a számára tökéletes párosítást. Különlegessége a több réteg ropogósra sült tésztájában és a hozzáadott töltelékében rejlik. Belsőségként bármit használhatunk, legyen az édes vagy sós, ízlés kérdése. Cikkünkben most a csokoládés rétes receptjét áruljuk el.


Lépések

  1. Szerezd be az alapanyagokat! Egy átlagos élelmiszerboltban is kaphatóak a hozzávalók.
  2. Kezd a töltelékkel! Egy lábasban melegítsd fel a tejet, majd közepes lángon add hozzá a 3 tábla csokit!
  3. Lisztezd meg! Ha a csoki teljesen elolvadt, folyamatos kavargatás mellett add hozzá a lisztet!
  4. Cukrozd meg! Takaréklángon keverd bele a vaníliás cukrot és a kristálycukrot is a kész töltelékbe!
  5. Hagyd kihűlni a tölteléket, és terítsd ki a réteslapokat!
  6. Válassz le egy réteget! Az első réteg, amit megkensz, ne legyen elszakadva!
  7. Minden réteget kenj meg! Ha egy réteget megkentél, rakd rá a következőt, és így tovább.
  8. Tekerd fel! Az utolsó réteggel is végezve csavard fel a tésztát!
  9. Készítsd elő a tepsit! Fedd le alufóliával, vagy kend ki vajjal, hogy ne égjen le a sütemény!
  10. Helyezd a tepsibe, majd kend le felvert tojássárgájával rétesed! Az édesség aranybarna színét ez fogja adni.
  11. Süsd 20-25 percig 180°fokon!
  12. Kóstold meg! Élvezd a kész sütemény ízeit!


Tippek

  • A tölteléket nem kell egyenletesen elkenni, mert az újabb réteg ráhelyezett réteslappal szétnyomkodva könnyen eloszlatható.
  • A töltelék mellé adhatunk egyéb hozzávalót is, amikor a tésztát kenjük. Például narancsot, mazsolát, kókuszreszeléket, mandulát, stb.
  • A sütemény tetejét szurkáljuk meg sütés előtt, hogy kevésbé repedjen szét!
  • Az elkészült édesség tetejét ízlés szerint porcukrozhatod!


Amire szükséged lehet

  • Pénz
  • Idő
  • Tepsi
  • Alufólia vagy vaj
  • Habverő
  • Konyhai ecset
  • Hozzávalók:
    • boltban előre elkészített réteslapok
    • 3 dl tej
    • 3 tábla tejcsoki
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 2 evőkanál kristálycukor
    • 2 db tojás
    • 5 evőkanál liszt


Figyelmeztetések

  • A tölteléket folyamatosan kavargasd, mert gyorsan leéghet!
  • A lisztet lassan szórva add hozzá, különben a töltelék becsomósodik!
  • Ha a lisztezést követően híg maradt a töltelék, szórj bele még több lisztet, amíg sűrűbb nem lesz!
  • A tölteléknek nem szabad eláztatnia a réteslapokat!
  • A réteslapokat óvatosan válaszd szét, mert könnyen elszakadnak!
  • Soha ne hagyd magára a működésben lévő tűzhelyet és sütőt!
  • A sütési idő elteltével ellenőrizd a rétes állapotát!
  • A süteményt aranybarna színig kell sütni!


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Pribeksakkom