Csökkenteni a koleszterinszintet

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell csökkenteni a koleszterinszintet?

Koleszterin.jpg

A koleszterin fontos a szervezetünknek, a tartósan fennálló magas koleszterinszint azonban komoly rizikófaktor, érelmeszesedéshez, -szűkülethez, szívinfarktushoz vezethet. A koleszterinszintet csökkenthetjük úgy, hogy kevesebbet viszünk be a szervezetbe, vagy úgy, hogy a szervezet belső koleszterintermelését gyógyszeres kezeléssel visszaszorítjuk. Mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal, és ha javasolja, az alábbi módokon csökkenthetünk a koleszterinszintünkön.

Lépések

 1. Állati eredeti zsírok helyett lehetőség szerint használjunk olíva- vagy más növényi olajat. Zsírban sütés helyett inkább pároljuk, alufóliában vagy roston süssük az ételt.
 2. Sovány húsokat (pl. csirke, borjú, pulyka, marha) fogyasszunk a zsíros (pl. disznó) húsok helyett, s ezeknek is a soványabb részeit, illetve fogyasszunk több halat. Kerüljük a belsőségeket, többsége (pl. a máj) elég zsíros).
 3. Együnk több zöldséget, gyümölcsöt, főzeléket.
 4. Tejtermékekből válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmú fajtákat.
 5. Tojásból hetente legfeljebb 2-3 darabot fogyasszunk.
 6. Csak mértékkel fogyasszunk alkoholt, esetenként 1-2 dl vörösbor még belefér.
 7. Rendszeresen mozogjunk, sportoljunk.
 8. Együnk minden nap néhány gerezd fokhagymát, mely akár 10-13%-kal is csökkentheti a vér zsírtartalmát. (Véralvadásgátlót szedő betegek ezzel kapcsolatban mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal.) Szintén jó a nyersen fogyasztott vöröshagyma és a medvehagyma is.
 9. Fogyasszunk több zabkorpát, zabpelyhet.

Tippek

 • Évente ellenőriztessük koleszterinszintünket.
 • A koleszterinszint egy százalékos csökkentése két százalékkal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Amire szükséged lehet

 • egészséges ételek
 • egészséges italok
 • több mozgás
 • fokhagyma, vöröshagyma

Figyelmeztetések

 • Téves az az elképzelés, hogy csak a túlsúlyosokat érinti a magas koleszterinszint. Az egészségtelenül élők (pl. túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás) is szembesülhetnek e problémával, ez esetükben életmódváltásra van szükség.
 • Az egészségesebb életmód mindenkinek jót tesz, de bizonyos esetekben már nem lehet kiváltani a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek szedését, ezért csak akkor döntsünk így, ha az orvosunk is támogatja a gyógyszerszedés szüneteltetését.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag