Cruffint sütni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell cruffint sütni?

Cruffin.jpg

A cruffin a muffin és a croiassant ötvözete. Mind a két sütménynek a pozitív tulajdonságait egyesíti magában, mégpedig a muffin puha-omlós belsejét és a croissant ropogós külsejét. Irodalmi említése 1902-ben Henry Harland: The Lady Paramount c. könyvében jelent meg először, de csak 2013-ban Ausztráliában kezdték el árusítani ezt a péksüteményt. Végül San Francisco-ban a Mr. Holmes Bakehouse-ban védették le a cruffint. Egyszerű és nagyon finom, nézzük hogyan készül.


Lépések

 1. Készítsd el a leveles tésztát:
  • Kevéske langyos cukros tejben futtasd fel az élesztőt. Ezalatt keverd össze a szilárd hozzávalókat (liszt, cukor, só), majd jöhetnek a folyékony összetevők (tej, vaj, méz, élesztő). Addig gyúrd, dagaszd a tésztát, míg el nem válik könnyen az edény falától. Akkor jó a tészta, ha sima, ruganyos az állaga. Ha nem olyan az állaga, akkor kevés liszttel még szilárdíthatsz rajta, vagy ha túl kemény a tészta, akkor tejjel vagy vajjal lágyíts rajta.
  • Takard le egy konyharuhával és tedd meleg helyre, míg kétszeresére megnő. Ez legalább 45 perc.
 2. A megkelt tésztát belisztezett asztalon gyúrd át még egyszer, majd oszd szét 6 ugyanakkora cipóra. A cipókat egyesével, szinte rétestészta vékonyságúra, téglalap formára nyújtsd ki (nem kell, hogy nagyon szabályos legyen). Ezt tésztanyújtó géppel is megteheted.
 3. A kapott téglalap formájúra nyújtott tésztán oszlass el egy kis teavajat, majd a rövidebb szélétől elkezdve tekerd fel szorosan. A kapott rudat óvatosan, gyors mozdulatokkal sodord kicsit át, hosszanti irányban vágd félbe, majd egyesével tekerd fel őket, mint egy csigát. Ezt ismételd meg a maradék 5 cipóval is.
 4. A kapott csigaformákat helyezd a muffin tepsi kivajazott mélyedéseibe.
 5. Tedd hideg sütőbe, kapcsold 180 °C-ra, és addig süsd, míg szép pirosak nem lesznek. Ez kb. 25 perc.
 6. A tetejüket szórd be porcukorral, illetve tálald lekvárral, mogyorókrémmel, vajjal és valamilyen forró itallal.


Tippek

 • Töltött cruffint is készíthetsz, amennyiben a sütés előtt álló tésztacsigák belsejébe lekvárt, pudingot, illetve bármilyen krémet (mogyorókrém, nutella) teszel.
 • Használhatsz muffinpapírokat is, amivel még jobban cifrázhatod a sütemény külsejét.


Amire szükséged lehet

 • 12 db-os muffin sütőforma
 • bolti leveles tészta vagy ha te szeretnéd összegyúrni, akkor a hozzávalók (12 db-hoz: 30 dkg liszt, 1,5 dl langyos tej, csipet só, 10 dkg friss élesztő, 7,5 dkg teavaj a tésztába és vaj a tészta átkenéséhez, illetve a tepsi kikenéséhez, 3 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1-2 evőkanál méz)


Figyelmeztetések

 • Fontos, hogy jó minőségű vajjal dolgozz, ugyanis abból készíthető tökéletes tészta.
 • Folyamatosan figyeld sülés közben, mert a végén hamar túlpirulhat, így egy száraz és morzsálódó eredményt kaphatsz.
 • Ennek a süteménynek nem egy gyors, 5 perc alatt elkészülő tésztája van, hanem fontos a kelesztésre időt szánni.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk