„Cobblert készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell cobblert készíteni? == right|250pxA cobbler eredetileg egy holland sütőedény elnevezése volt, mely olyan fontos értéket képv…”)
(Nincs különbség)

A lap 2014. december 17., 10:55-kori változata

Hogyan kell cobblert készíteni?

Cobbler.jpg

A cobbler eredetileg egy holland sütőedény elnevezése volt, mely olyan fontos értéket képviselt a család életében, hogy végrendeletekkel öröklődött a generációk között, nehogy elvegyék a családtól. Aztán a gyarmatosítások idején eljutott Amerikába is, ahol az idők során segítségével kevés hozzávalóból is mesés ételeket készítettek. Így született meg az edényről elnevezett cobbler is, mely tulajdonképpen egy gyümölcsös pite szerű süteményféleség. Számtalan módon variálható, és elkészítése könnyebb még a palacsintánál is.

Lépések

  1. Készítsd elő a gyümölcsöket! Alaposan mosd meg őket, és a csonthéjas gyümölcsöket mindenképpen hámozd meg! Így még puhábbak lesznek.
  2. A megtisztított gyümölcsöket keverd össze egy tálban a szükséges mennyiségű cukorral, kukoricakeményítővel és a kívánt extra fűszerekkel, hozzávalókkal!
  3. Vajazz ki egy sütőtálat, és helyezd bele a gyümölcskeveréket!
  4. Öntsd egy nagyobb tálba a következőket: lisztek, sütőpor, cukor és kevés só!
  5. Kockázd fel a vajat, majd kézzel morzsold bele a lisztes keverékbe!
  6. Keverd össze a tojást és a tejszínt külön egy kisebb tálba, majd öntsd a lisztes keverékhez!
  7. Dolgozd össze fakanállal alaposan a tésztakeveréket!
  8. Két evőkanállal formálj kisebb, egyforma méretű tésztakupacokat, és helyezd a gyümölcsökre! Nem kell túl szorosan pakolni őket, hiszen a hő hatására megfognak dagadni, valamint ínycsiklandozóbban fest a cobbler, ha a tészta alól kikandikál egy kis gyümölcsréteg.
  9. Süsd meg előmelegített sütőben! Akkor van kész, ha a tésztaréteg aranybarna lett a tetején.


Tippek

  • Darált magvakat nemcsak a gyümölcsös részbe tehetsz, hogy ne legyen olyan folyós, hanem a tésztába is keverhetsz. Utóbbi esetben viszont a darált magvak mennyiségének megfelelően csökkentsd a liszt mennyiségét!
  • A lisztes, nehéz tésztán zabpehely hozzáadásával lazíthatsz, ilyenkor viszont tegyél hozzá több folyadékot. Például eggyel több tojást vagy egy fél decivel több habtejszínt.
  • Cukorbetegek számára helyettesítheted a cukrot nyírfacukorral vagy kifejezetten diabetikusoknak készített édesítőszerekkel.
  • A gyümölcsös alapot ízesítheted narancshéjjal, ciromhéjjal és mazsolával is. Valamint általában minden gyümölcshöz jól passzol még a fahéj is. Ha pedig igazi különlegességre vágysz, akkor próbáld ki a reszelt gyömbért vagy ánizst.
  • A cobbler még langyosan az igazi, így fogyaszd frissen! Nyáron pedig tálald fagylalttal vagy tejszínhabbal!


Amire szükséged lehet

A gyümölcsrészhez:

  • gyümölcsök (sárgabarack, őszibarack, alma, körte, szilva, banán, meggy, szeder, málna vagy áfonya, esetleg ezek keveréke)
  • kukoricakeményítő
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • ha nem elég édesek a gyümölcsök, akkor még 1-2 kanál kristálycukor
  • darált magvak (dió, mandula, mogyoró)
  • fűszerek és egyéb hozzávalók az ízesítéshez:
    • szerecsendió
    • narancshéj
    • citromhéj
    • mazsola
    • fahéj + szegfűbors + szegfűszeg
    • őrölt gyömbér
    • ánizs

A tésztához:

  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • csipet só
  • 5-10 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1,5-2 dl habtejszín

Eszközök:

  • 2 db nagyobb tál
  • 1 db kisebb tál
  • sütőtál
  • fakanál
  • 2 db evőkanál


Figyelmeztetések

  • A diófélékre sokan allergiásak lehetnek, így ha a tésztához vagy a gyümölcsös részéhez használtál magvakat, mindenképp figyelmeztesd vendégeidet a hozzávalókra!
  • Ha gyümölcskonzervet használsz, növeld meg a kukoricakeményítő mennyiségét, különben túl folyós lesz a cobbler!


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah