Cikkek:Adózás kriptoügyletek után

Innen: Hogyankell.hu


Adózás kriptoügyletek után

Https- www.perfekt.hu - 2021 július - Cikk1.jpg

Megnőtt a száma a kriptovalutákkal foglalkozó cikkekenek az utóbbi időben. A kriptopiac megingását hirdető írások mellett, amelyek a bitcoin és az ethereum értékcsökkenéséről is beszámoltak, a kriptodeviza-piac szabályozására való törekvés is megjelent az amerikai pénzügyminisztérium részéről.

Mindezek azt mutatják, hogy a kriptopiac egy rendkívül izgalmas pénzpiaci szegmens, de minket most nem a befektetési oldal érdekel, hanem az ezzel a területtel kapcsolatos jogszabályok, adózási feladatok.

Mi a helyzet Magyarországon?

Pillanatnyilag a T/16208-as törvényjavaslat foglalkozik a kriptoeszközöket érintő, illetve az ezekkel kapcsolatos kereskedésből származó jövedelmekkel, valamint az ezekhez kapcsolódó adózással.

A jogszabályok állandó változásait nem könnyű mindig figyelemmel követni és helyesen értelmezni, alkalmazni. Szerencsére adózási kérdésekben, kreditpontos továbbképzések elvégzésével, valamint pénzügyi szakembereknek szóló szakmai klubok keretében szervezett előadásokkal mindig képben lehet, ha a Perfekt Zrt. képzéseit, programjait választja.

Mit mond a törvényjavaslat?

A törvényjavaslat a kriptoeszközzel végrehajtott ügyleteket kívánja szabályozni. Minden olyan ügylet ide tartozik, amelyben a magánszemély kriptoeszközök átruházása vagy átengedése nyomán nem kriptoeszközben szerez nyereséget. Hogyan számítjuk a bevételt? Az átruházás, illetve átengedés napján aktuális, az ügyletben szereplő kriptoeszközre vonatkozó piaci érték alapján kell kiszámítani.

Mikor kell megállapítani az ügyleti nyereséget, illetve a veszteséget? Ügyleti nyereség akkor kerül megállapításra, ha az adott tárgyévben a kriptoeszközökkel végrehajtott ügyletekkel szerzett összes bevétel meghaladja az ezekkel az ügyletekkel kapcsolatos kiadásokat az adott évben.

Ilyen kiadások például a kriptoeszközök megszerzésére fordított összegek, valamint az ügyletekkel összefüggő különböző díjak, jutalékok, kiadások. Ügyleti veszteség keletkezik értelemszerűen akkor, ha a tárgyévben az ügylettel kapcsolatos kiadások nagyobb összeget értek el, mint az azokkal szerzett bevételek.

Mikor nem kell ügyleti bevételt meghatározni?

Több feltétel teljesülése esetén nem kell a bevételt meghatározni. Egyfelől, amennyiben az ügylet során szerzett bevétel nem több, mint a minimálbér 10%-a, és az ügyletnek a napján más, azonos tárgyú ügyletből nem származik a magánszemélynek bevétele. Másfelől pedig teljesül az a feltétel is, hogy a tárgyévben a kriptoeszközökkel végrehajtott ügyletekből származó bevételek összege nem több, mint a minimálbér, akkor nem lehet megállapítani ügyleti bevételt.

Külön adózó jövedelem

A kriptoeszközökkel végrehajtott ügyletekből származó jövedelem külön adózó jövedelem, nem számít az összevont adóalapba, és nem fizetünk utána szociális hozzájárulási adót.

A törvényjavaslat nyomán egyszerűbbé és átláthatóbbá válnak a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletekre vonatkozó adózási szabályok.