Céges ügyvédet választani

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell céges ügyvédet választani?

Ceges ugyved valasztani.jpg

Sok kisvállalkozás cégvezetője azt gondolja, hogy ügyvéd csak akkor kell, ha majd a bíróságra kell menni. Pedig ez nem így van. Minden jog! Az is, amiről nem is gondolnád. Egy vállalkozásnak pedig inkább céges ügyvéd kell, nem pedig egy családjogász. Segítünk abban, hogyan kell a megfelelő céges ügyvédet kiválasztanod.

Lépések

 1. Tekintsd át, hogy mi a céged fő profilja és mi az, amivel még mellékesen is foglalkozol, vagy foglalkozni szeretnél a közeljövőben! Azonosítsd tehát a vállalkozásodat, és próbáld kívülről nézni magadat: milyen ügyeid vannak általában. Nagyjából ezek közül választhatsz:
  • Szerződések: Ha vannak vagy kellenének szerződések a cégednek (pl. megbízási vagy vállalkozási szerződések, együttműködési megállapodások, bérleti szerződések, stb), akkor ehhez kifejezetten szerződések írásában és szerződések felmondásában jártas ügyvédet keress. Ne a netes mintákból dolgozz!
  • Cégeljárások: Ha gyakran változtatod a cégirataidat, vagy sokszor alapítasz céget, - mindig egy-egy új projektedre - akkor cégalapításban és cégmódosításokban jártas ügyvédet keress. Inkább keress ügyvédi irodát, ne hagyatkozz "cégalapító plázacégekre"!
  • Ingatlanok: Ha inkább ingatlanokkal foglalkozik a vállalkozásod, vagy ilyen irányban tervezed a növekedést, akkor ingatlanos ügyvéd lesz neked a megfelelő céges ügyvéd.
  • Értékesítés a weben és szerzői jogok: Ha online értékesítesz, akkor feltétlenül kötbérekre és szerzői jogokra és jogsértő cselekedetek "üldözésére" szakosodott ügyvédet válassz. Ő lesz a legjobb megoldás a te problémádra.
  • Speciális tevékenységek: Ha offline kereskedő vagy, vagy szállítmányozol, esetleg más speciális szolgáltató tevékenységet folytatsz, akkor az ilyen komplexebb ügyekben legalább már 5-7 éve eljáró ügyvédet válassz. A céges viták megoldásában a régebbi praxist folytató ügyvédeknek nagyobb tapasztalata van, mint a pályakezdőknek.
 2. Ha megtaláltad, kiválasztottad a megfelelőnek tűnő ügyvédet, szerezz róla információkat több helyről is! Keress ajánlásokat hozzá, esetleg keresd meg ügyfeleit, kérdezd meg milyen tapasztalatuk volt vele.
 3. Kérj egy első konzultációt vagy kérdezz az ügyvédi honlapjukon! Az első benyomás, a honlapról adott válasz is megmutatja: vajon a te stílusodhoz és elvárásaidhoz megfelelő ügyvédet választottad-e. Ha nem tetszik, keress tovább.
 4. Ha megtaláltad a megfelelő ügyvédet céged számára, onnantól bízz benne és mindig kérd ki a véleményét a céges ügyeidben, így kevesebbet hibázol majd!

Tippek

 • Céges ügyvéd választásakor azt is vedd figyelembe, hogy a céged székhelyéhez közel legyen.
 • Az első megkereséskor kérj referenciákat. Így láthatod, milyen hasonló ügyeket oldott már meg az ügyvéd, akit választanál.
 • A céges ügyvéd legyen hatékony és alapos. Ha mindig sokat kell rá várni vagy bizonytalan, akkor inkább ne bízzuk meg.
 • Érdemes havi átalánydíjas megbízást kötni, így olcsóbban jössz ki, mint ha óradíjjal számolnak. A havidíjba sok kedvezmény is tartozhat, kérj egyedi ajánlatot a céged számára.
 • Keress ár-értékarányos munkadíjakkal dolgozó irodát. Ma már az ügyvédek között is nagy a konkurenciaharc, bőven van miből választanod.
 • Egy cégnek lehet több céges ügyvédje is, ez nem tilos. Ha nem találsz egy ügyvédet, aki minden ügyedhez ért, nyugodtan alkalmazz akár több specialistát is.
 • Netes ügyvédbróker szolgáltatást is kereshetsz, segít a döntésben.

Amire szükséged lehet

 • Kitartás a kereséshez, mert egyre több ügyvéd van jelen az interneten, sok honlapot át kell nézned, mire dönteni tudnál.
 • Ajánlás, tehát elsősorban ajánlásra válassz ügyvédet is, legyen olyan kapcsolatod, ismerősöd, akinek már jó tapasztalata volt a céges ügyvédjével. Kérdezd meg cégvezető ismerőseidet.

Figyelmeztetések

 • Az ügyvédi díjak szabad megállapodást képeznek, semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy egy ügyvéd mennyiért dolgozhat. Előre tisztázd a munkadíjakat, így nem érhet meglepetés.
 • Ha az ügyvéd nem vállalja a felelősséget a munkája eredményéért, az a cégednek nem jó. Bár az ügyvédi megbízás nem eredménykötelem, mégis kérj némi garanciát arra, hogy a számodra megfelelő jogi megoldást kapod. Erre jó pl. a sikerdíj. Ha van eredmény, van munkadíj, ha nincs eredmény, nem fizetsz. Azonban számíts arra is, hogy lesz olyan ügyvéd, aki ilyet nem vállal!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, DrnemethLAW.hu