Bólét készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 18:07-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell bólét készíteni?)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell bólét készíteni?

Szilveszteri bole.jpg

A bólé igen kedvelt itala a családi, baráti összejöveteleknek, ugyanis számos variációja létezik, így mindenki megtalálhatja a számára ideálisat. A legfőbb alapanyaga valamilyen gyümölcs(ök), alkoholos változatába kerülhet pezsgő, bor, illetve likőr, alkoholmentes változatát pedig üdítőként a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. A bólé előnye, hogy szinte bármilyen gyümölcsből és italból elkészíthetjük, és a buli előtti utolsó pillanatban is gyorsan „összedobhatjuk”.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Spanyol bólé

  1. Mossuk meg alaposan a narancsokat és a citromokat, majd héjastól daraboljuk fel őket és szórjuk őket egy mély üvegtálba!
  2. Keverjük el a mézet a vörösborban, és öntsük hozzá a narancslikőrt, majd a keveréket öntsük a narancs- és citromdarabokra!
  3. Tegyük legalább egy órára hűtőszekrénybe a félig kész bólét, fogyasztás előtt pedig öntsük fel a félédes pezsgővel!

[szerkesztés] Vaníliás bólé

  1. Csepegtessük le és kockázzuk fel apróra a konzerv barackot, majd tegyük egy mély tálba és öntsük rá a baracklevet, az ananászlevet és a pezsgőt!
  2. Keverjük a lében úszó barackdarabokhoz a vanília fagylalt felét még tálalás előtt, és hagyjuk egy kicsit megolvadni!
  3. Kanalazzuk poharakba a fagylalt másik felét, és merjük rá a bólét!

[szerkesztés] Alkoholmentes bodzabólé

  1. Hámozzuk meg a narancsot, az almát és az epret (ha az eper mirelit, akkor csöpögtessük le) pedig mossuk meg alaposan!
  2. Szeleteljük össze a narancsot és az almát, és az eperrel, valamint a konzerv ananásszal és annak levével együtt tegyük őket egy mély tálba!
  3. Karikázzuk bele az alaposan megmosott lime-ot, majd öntsük bele a bodzaszörpöt és tépkedjük bele a mentaleveleket!
  4. Tegyük néhány órára hűtőszekrénybe a félig kész bólét, fogyasztása előtt pedig öntsük fel ásványvízzel!

[szerkesztés] Tippek

  • Alkoholmentes bóléhoz alkoholmentes pezsgőt is használhatunk.
  • Gyerekeknek szánt bólét gyerekpezsgővel is készíthetünk.
  • Mély tálban és egy merőkanállal is „tálalhatjuk” a bólét, így mindenki tud magának merni.
  • Kifejezetten bólénak szánt kancsót/edényt és poharakat is beszerezhetünk.
  • Pezsgőspohárban vagy borospohárban is kínálhatjuk a bólét.
  • Ha pedig díszíteni is szeretnénk a poharat, akkor a szélét nedvesítsük be citromlével és mártsuk kristálycukorba (krusztázott pohár), illetve tegyünk rá egy, a bólét jellemző gyümölcsdarabot és/vagy mentalevelet.
  • Hogyan kell pezsgőt bontani?

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Spanyol bóléhoz:
    • 4 narancs
    • 2 citrom
    • 2 üveg édes vörösbor
    • kevés méz
    • 1 dl narancslikőr
    • 1 üveg félédes pezsgő
  • Vaníliás bóléhoz:
    • 2 konzerv (kb. 60 dkg) hámozott őszibarack
    • 2 l baracklé
    • 2 l ananászlé
    • 2 l vanília fagylalt
    • 2 üveg pezsgő
  • Alkoholmentes bodzabóléhoz:
    • 2 narancs
    • 2 zöldalma
    • 1 doboz eper (lehet mirelit is)
    • 1 doboz ananászkonzerv
    • 1 lime
    • 2 dl bodzaszörp
    • 2 ág friss menta
    • 2 l ásványvíz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A bóléhoz mindig frissen, közvetlenül a fogyasztása előtt adjuk a pezsgőt/ásványvizet!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya