Buggyantott tojást készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell buggyantott tojást készíteni?

Buggy.jpg

Rajongsz a rántottért, a tükörtojásért és még a főtt tojásért is? Szeretnél újabb felhasználási módot megismerni? Mostantól válaszd reggelire a fehérjében gazdag, tökéletes buggyantott tojást! Kezdetben kihívásnak tűnhet, de elkészítése korán sem lehetetlen! Ne hagyd, hogy kifogjon rajtad!

[szerkesztés] Lépések

  1. Szerezd be a szükséges segédeszközöket!
    • A buggyantást nagymértékben elősegíti a kifejezetten erre a célra készített kisebb tálra hasonlító, füllel ellátott forma. Az edény szélére akasztva könnyedén használhatod, valamint segítségével egyszerre több tojást is könnyedén elkészíthetsz! Mindenképpen próbáld ki a formát, ha biztosra szeretnél menni!
    • Azonnal kipróbálnád a receptet, azonban nincsen speciális buggyantó eszközöz háztartásodban? Pánikra semmi ok, ugyanis egy egyszerű merőkanál segítségével is szinte ugyanolyan sikeres hatást érhetsz el!
  2. Csupán négy klasszikus hozzávalót kell összegyűjtened, és ezt megspékelned egy kis odafigyeléssel!
    • 1 db friss tojás
    • 1 csipet só
    • 1 evőkanál 10%-os ecet
    • 1 liter víz
  3. Készítsd el új kedvencedet mindössze 5-10 perc alatt! Az ideális buggyantott tojás titka a kívül kellemesen rugalmas, belül pedig folyékonyan lágy állag elérése. A siker kulcsa nem más, mint a megfelelő pillanatban történő időzítés!
    • A sót és az ecetet add a vízhez, majd tedd fel forrni! Mindkét alapanyag a fehérje összeállítását segíti elő, ami ezáltal keményebbé válik. Kevésbé kedveled ezt a fajta, gumisabb hatást? Ebben az esetben ezt a két összetevőt nyugodt szívvel elhagyhatod!
    • Ezután üsd le tojásodat, majd készítsd elő segédeszközödet!
    • Miután felforrt a víz, vedd lejjebb a hőfokot! Amint a lobogó víz gyöngyözőbe vált át, alaposan kevergesd meg! Addig kavargasd, amíg a közepén egy kis örvény nem keletkezik!
    • Ebbe a forgó, örvényes vízbe helyezd bele a mérőkanaladat vagy ideálisabb esetben speciális formádat! Ezt követően csúsztasd bele nagyon óvatosan, alacsony magasságból a friss tojást! A centripetális erőnek hála, tojásod fehérjéje szinten ráhajlik majd sárgájára. Ezáltal a fehérje és sárgája biztosan nem fog szétcsúszni és szépen megőrzi gömböc formáját!
    • A gyöngyöző vízbe helyezve, mozgatás nélkül várj három teljes percet! Szigorúan három perc elteltével elkészül és mehet is a tányérodra!
  4. Párosítsd további finomságokkal! Tökéletes kiegészítő hollandi mártás és kanadai bacon mellé! Fogyaszthatod salátával, rösztivel egyaránt! A variációknak csak ízlésed szabhat határt! Sokan óckodnak a babbal történő fogyasztásától, azonban az igazi ínyencek imádják azt! Nyugodtan kísérletezz különböző ízek kombinálásával!
  5. Alkoss mennyei párost avokádóval kombinálva!
    • Egy nagy avokádó húsát tedd egy kis edénykébe, majd sózd, borsozd, ezt követően pedig egy villa segítségével törd össze alaposan!
    • Olívaolajon piríts mellé sok-sok sonkaszeletet! Miután levetted a gyönyörűen megpirított sonkákat, a maradék zsiradékra helyezz fel egy marok félbevágott koktélparadicsomot! Kapasd meg őket egy picit az enyhülő lángon, majd miután enyhén megfonnyadtak, vedd le őket!
    • Piríts egy jó karéj kenyeret és gazdagon kend meg üde avokádókrémeddel! Következő lépésként fektess rá jó vastag sonkaszeleteidet, mellé pirított paradicsomaidat, végül pedig jöhet a buggyantott tojás!
    • Az ízvilág fokozásaképpen szórj rá frissen vágott vagy szárított petrezselymet! Végül locsold meg egy kis balzsamecettel!
  6. Jöhet a várva várt tesztelés! Késsel ejts egy vékony kis vágást gőzölgő tojásodon, majd megvizsgálhatod, hogy mennyire lett kellemesen lágy sárgája.

[szerkesztés] Tippek

  1. Jamie Oliver szerint a legjobb buggyantott tojás már a kezdettől szelíd tűzön készül. Legyél türelmes és várd ki, amíg alacsonyabb hőfok hatására, természetes úton válik gyöngyözővé főzővized!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Egy merőkanál vagy buggyantott tojás forma,
  • 1 db friss tojás,
  • 1 csipet só,
  • 1 evőkanál 10%-os ecet,
  • 1 liter gyöngyöző víz,
  • jó időzítő képesség,
  • egy csipetnyi fantázia az ízek párosításához.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Amennyiben tojásod elkészült, és azt nem frissen fogyasztod, helyezd jeges vízbe! Ilyen módon képes megőrizni állagát és később is ízletesen fogyasztható.
  • Házi, bio tojás teszi igazán ínycsiklandozóvá a buggyantott tojás élményt! Nagyobb sikert érhetsz el, ugyanis sárgája közel sem hasonlítható a boltban kapható tojáséhoz!

[szerkesztés] Videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bollar