Bodzás palacsintát sütni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2020. június 2., 09:32-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bodzás palacsintát sütni? == right|250px A május-júniusi hónapok nagy sztárja a bodza. A legtöbben szörpnek készítik e…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell bodzás palacsintát sütni?

Amipali.jpg

A május-júniusi hónapok nagy sztárja a bodza. A legtöbben szörpnek készítik el és citromosan, jéggel fogyasztják. Ám a bodza karakteres, parfümös ízvilágát érdemes más ételekben és italokban is kipróbálni. Leggyakrabban a palacsinta kap tavasszal egy kis extra ízt bodzavirág formájában. Akik szeretnek a konyhában kísérletezni, azoknak kifejezetten ajánlott a bodzás palacsinta kipróbálása.


[szerkesztés] Lépések

  1. Amerikai palacsinta alap elkészítése:
    • Készítsd elő a hozzávalókat.
    • Keverd össze a lisztet, sütőport, sót, cukrot. Öntsd hozzá a folyékony dolgokat: tej, tojás, olvasztott vaj.
    • Keverd homogén állagúra.
  2. Kipróbálhatod hagyományos palacsintatésztával is.
  3. Használd fel a bodzavirágot:
    • Az ernyős bodzavirágot óvatosan öblítsd le.
    • Csipegesd le a fehér virágokat.
    • Szórd bele a virágokat tésztába, keverd el.
  4. Jót tesz a tésztának, ha kicsit állni hagyod, jobban összeérnek az ízek.
  5. Süsd ki az amerikai palacsintát:
    • Mivel a tészta már tartalmaz zsiradékot, ezért a sütést zsiradék nélkül, tapadásmentes forró serpenyőben vitelezd ki.
    • Kis adag tésztát merj a serpenyőbe, amiből kb. tenyérnyi átmérőjű palacsintát kapsz.
    • Amint az egyik oldala megbarnult, fordítsd át, a még kissé folyós oldalát is megsülni. Csupán pár percet vesz igénybe.
    • Kb. fél cm vastagságú enyhén édeskés, kellemesen bodzás ízesítésű, amerikai palacsinta lesz a végeredmény.
  6. Amennyiben hagyományos palacsintatésztával készíted, annak kisütését kevés forró zsiradékon tedd.
  7. Először kóstold meg magában a kisült, meleg palacsintát: a kissé megpirult virágoknak különlegesen finom ízük van.
  8. Kínáld gyümölcsökkel, tejszínhabbal, bodzaszörppel.
  9. Tálaláshoz bodzavirágot is felhasználhatsz.


[szerkesztés] Tippek

  • Amennyiben nincs kéznél bodzavirág, csak bodzaszörp, úgy a palacsintatésztába önts ízlés szerinti, de kisebb mennyiséget. Ilyenkor cukrot már ne tegyél bele. Viszont csak óvatosan, nehogy túl híg legyen a tészta, annyival kevesebb tej szükséges bele.
  • Ha még maradt palacsintatésztád, érdemes kipróbálni a sült bodzavirágot is: palacsintatésztába forgasd bele az ernyős bodzavirágot, és bő, forró olajban süsd ki.
  • Több verziója is létezik a bodzás palacsintának: ha szeretnéd, próbáld ki a klasszikus palacsintatészta és a bodza párosítását.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • amerikai palacsintatészta: 2 tojás, 1 tk cukor, 1 csipet só, 3 dl tej, 22,5 dkg liszt, 2 ek olvasztott vaj, fél csomag sütőpor
  • klasszikus palacsintatészta: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 ek olaj, pici só, pici cukor, 2,5 - 3 dl tej, fél dl víz
  • 2 db ernyős bodzavirág
  • bodzaszörp


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Hamar odakaphat a tészta, illetve a virágok is, ezért folyamatosan felügyeld a sütést.
  • Fontos, hogy tapadásmentes serpenyőben süsd ki.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó