Bodzavirágot szárítani

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2022. május 25., 11:59-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bodzavirágot szárítani? == right|250px '''Májusban a bodza illata az egyik legmeghatározóbb az utcákon, kertekben.''' Sokan…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell bodzavirágot szárítani?

Elderr.jpg

Májusban a bodza illata az egyik legmeghatározóbb az utcákon, kertekben. Sokan szörpöt vagy lekvárt készítenek belőle, de virágát le is lehet szárítani teának. A szárítással tartósított bodzavirág sokáig eláll, így egész évben élvezni lehet a bodza ízét.


[szerkesztés] Lépések

  1. Szerezd be a bodzát:
    • Honnan: Magyarországon a fekete bodza igen gyakori növény, így sok helyen találhatsz. Nem csak erdőben, de városban, útszélen, udvarokon is fellelhető. Fontos, hogy autóforgalomtól mentesebb helyen szüretelj, illetve, hogy ne legyen permetszeres.
    • Mikor: a bodzavirágzás csupán pár hétig tart, ezért májusban járj nyitott szemmel.
    • Hogyan: azokat a virágernyőket válaszd ki, melyekben szinte az összes virág már kinyílt, azaz nem zöld bogyós. Vágd le közvetlenül a virágernyők alatt, majd tedd jól szellőző tárolóedénybe, kosárba.
  2. Készítsd elő szárításra a bodzavirágot:
    • Egyesével nézd át a virágernyőket, hogy lapul-e bennük valamilyen kis rovar. Óvatosan meg is rázhatod.
    • Ha észreveszel még ki nem nyílt, zöld bogyókat, ilyenkor is eltávolíthatod őket.
  3. Szárítsd le a bodzát:
    • Száríthatod a virágernyőket zsinórra egymás mellé felfűzve vagy tálcán/abroszon szárukkal felfelé, szellősen szétterítve is. A helyiség legyen száraz. Közvetlen napfényen ne szárítsd.
    • Várj néhány napot, míg teljesen le nem száradtak. Akkor jó, ha a szár-rész is roppanósan, könnyen eltörik.
    • A virágernyőkről egyesével rázogasd, szedegesd le az apró virágokat egy tálba, majd nézd át, hogy nem maradt-e köztük szárrész vagy ki nem nyílt, még zöld bogyós virágrész. Azokat távolítsd el a virágok közül.
  4. Tárold megfelelően: a szárított virágokat adagold zacskókba, papírzacskókba vagy zárható üvegekbe, dobozba felhasználásig.


[szerkesztés] Tippek

  • Sütőben, alacsony hőfokon siettetni tudod a bodzavirág leszárításának folyamatát.
  • Szárítás közben időnként megforgathatod, megnézheted a növényeket, hogy egyformán száradnak-e.
  • Átlátszó üvegben tárold szárított bodzavirág akár a konyha dísze is lehet.
  • A bodzatea meghűléses megbetegedésekre is kiváló.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • bodzavirág
  • zsinór, tálca, abrosz


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Leszedést követően minél hamarabb tisztogasd meg, majd kerüljön szárításra a virág, különben hamar elfonnyad.
  • A bodza zöld részei (kocsány, szár-rész, zöld bogyó) mérgezőek lehetnek, ezért a teába csak a szárított virágok kerüljenek felhasználásra.
  • A gyalogbodza, azaz a földi bodza enyhén mérgező, így semmiképp se téveszd össze a fekete bodzával.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó