Bocsánatot kérni

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen 92.249.191.34 (vitalap) 2020. július 23., 06:28-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell Bocsánatot kérni?

Bocsanat keres.jpg
Előfordult már veled, hogy észre se vetted és megbántottál valakit? Talán nem is akartad, de valahogy így alakult. Mit teszel ilyenkor? Megvárod, amíg magától elül a vihar és az idő megoldja a dolgokat? Vagy szereted tisztázni a helyzetet? Egy kis segítség, hogy ne félj megtenni az első lépést a megbocsátás felé.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsd elő magad a bocsánatkérésre. Csak akkor tudsz valóban bocsánatot kérni, ha őszintén gondolod. Egy odavetett bocsánatkérés nem fog javítani a helyzeteden.
 2. Használd a megfelelő szavakat a bocsánatkéréshez, ne félreérthetően, hanem nyíltan mondd ki, hogy mit szeretnél. A magyar nyelvben erre legjobban a bocsánat szó alkalmas. A „sajnálom”, és a „ne haragudj” kevésbé erőteljes kifejezések.
 3. Magyarázd el, hogy mit rontottál el. Mondd el őszintén, hogy milyen hibát követtél el, amiért most bocsánatot kérsz.
 4. Vállald a felelősséget a tetteidért. Általában ez a legnehezebb pontja a bocsánatkérésnek, mert mindig van mire fogni, hogy miért is hibáztunk. Azonban ha őszinte vagy magadhoz, mélyen belül tudod, hogy ezek csak kifogások. Tanuld meg vállalni a felelősséget a hibáidért is. Ez nagyon fontos és pozitív tulajdonság az élet minden területén.
 5. Tedd egyértelművé a másik fél számára, hogy megbántad a tettedet. Hiszen hogyan kérhetnél őszintén bocsánatot, ha nem bánod, ami történt.
 6. Ajánlj fel lehetőséget a hiba korrigálására. Bár vannak olyan esetek, amikor nagyon nehéz jóvátenni a hibát. Azonban, ha igazán őszintén keresed a lehetőséget, akkor találni fogsz megoldást. Esetleg kérheted a megbántott félt is, hogy javasoljon valamit, mi segítene neki a megbocsátásban.
 7. Végül ahhoz, hogy lelkiismereted is megnyugodhasson, és a nyomasztó érzés elmúljon belül, kérd a megbocsátást. A megbántott fél lehet nem azonnal fog tudni reagálni, és kimondani, hogy megbocsát, de idővel fontos, hogy elhangozzon feléd a megbocsátás.

[szerkesztés] Tippek

 • Megkérheted a megbántott felet, hogy mondja el az ő oldalát is. A megbocsátásnak egy fontos lépése, hogy őszintén tudjatok beszélni arról, ami konfliktust okozott, és tisztázzátok, hogy mit is jelentett számotokra a másik cselekedete.
 • Gondolj arra a személyre, akit megbántottál. Próbálj meg egy kicsit az ő fejével gondolkozni, és a bocsánatkéréskor úgy viszonyulni hozzá, hogy őszintének érezze a megbánásod. Készíthetsz neki egy kis ajándékot is, amivel jobban ki tudod fejezni érzéseidet.
 • Lehet, hogy nem vagy a szavak embere, akkor emailben vagy kézzel írott levélben is bocsánatot kérhetsz. De csak akkor ha, ezt a másik fél nem veszi személytelennek. Alapvetően ez a legtöbb ember esetében nem jó megoldás.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • őszinteség
 • megbánás
 • bátorság
 • felelősségvállalás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Várd meg az alkalmas pillanatot a bocsánatkérésre. Ne akkor kérj bocsánatot, amikor a másik ideges, és rohanásban van. Az ilyen beszélgetésekhez idő kell.
 • Soha ne kérj úgy bocsánatot, hogy egyből el kezdesz magyarázkodni. Ne a kifogásokat keresd, egy egyszerű „bocsánat” sokszor mindent megváltoztat.
 • Vedd komolyan a bocsánatkérést. Ha kimondtad, próbálj meg úgy élni, hogy tényleg ne kövesd el még egyszer ezt a hibát. A cselekedeteiddel is bizonyítsd be, hogy tényleg megbántad a dolgot.
 • Attól, hogy bocsánatot kérsz, nem biztos, hogy a másik fél meg is fog bocsátani. Te megtetted a magad részét. Adj időt a megbántott félnek is. Lehet azonnal meg tud bocsátani, de lehet hogy, csak később.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk