Blansírozni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2015. augusztus 2., 15:56-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell blansírozni? == Zöldségek és gyümölcsök legegyszerűbb konzerválási módja, ha mélyhűtőbe pakolod őket. Sajnos sok zöldség és néhány gyü…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell blansírozni?

Zöldségek és gyümölcsök legegyszerűbb konzerválási módja, ha mélyhűtőbe pakolod őket. Sajnos sok zöldség és néhány gyümölcs esetén előfordulhat az, hogy „hűtőízű“ lesz, vagy hamar gumiszerűvé, ízetlenné és színtelenné válik. Blansírozással, azaz rövid hőkezeléssel, hősokkolással meg tudod őrizni eredeti, zamatos és roppanós állagukat. Emellett gyümölcsök hámozásának megkönnyítésére is kiváló módszer.

Lépések

  1. Tegyél fel egy edénybe vizet forrni. Ha zöldséget blansírozol, szórj bele sót, ha gyümölcsöt, akkor rakhatsz bele cukrot. Színmegőrzéshez kis szódabikarbónát vagy citromlevet rakj a vízhez.
  2. A zöldségeket, gyümölcsöt készítsd elő, mosd meg. Ha a mélyhűtőbe feldarabolva akarod betenni a zöldségeket, akkor vágd fel őket.
  3. Szórd bele a lobogó vízbe, majd az alapanyagtól és mérettől függően pár percig főzd. A blansírozás idejét a víz újraforrásától kezdve számold. Körülbelüli mérvadó főzési idők:
    • 5-9 perc: káposztafélék, brokkoli, bab
    • 3-5 perc: kelbimbó, zöldborsó és spenót
    • 3-4 perc: ennyi elég a karfiolnak, karalábénak, sárgarépának
    • 3 perc: gomba, spárga
    • 1-2 perc: barack, paradicsom pucolásához (ha mélyhűtőbe akarod tenni, akkor nem kell blansírozni)
  4. Amikor kiveszed őket, el kell találnod azt a pillanatot, hogyha egy kicsit még bennehagynád őket a forró vízben, akkor majdnem teljesen megfőnének. Gyorsan vedd ki szűrőbe, majd mehet rá az előkészített jéghideg víz. Ha a csapvizetek jó hideg, akkor az is elég, ha bőven ráengeded.
  5. Ha kihűltek, csorgasd le őket. Ha a mélyhűtőbe szántad őket, akkor zacskózd be, és mehetnek is a fagyasztóba. Amennyiben a gyümölcsök héjától akartál így könnyebben megválni, akkor indulhat a pucolás. Kés segítségével még gyorsabban végezhetsz.


Tippek

  • Azokat a zöldségeket is blansírozhatod, amiket frissen, azonnali fogyasztásra szánsz. Ropogósak maradnak és nem utolsósorban a színüket is megőrzik.
  • Blansírozhatsz gőzben is, ilyenkor ugyanis sokkal kevesebb C-vitamin távozik a gyümölcsből, zöldségből: tedd szűrőbe, majd forrásban lévő víz felett, fedővel gondosan letakarva párolhatod őket. Persze a főzési idő ilyenkor kitolódik.
  • Tököt, uborkát nem kell blansírozni, viszont gyalulva érdemes lefagyasztani.


Amire szükséged lehet

  • zöldség, gyümölcs
  • lobogó víz
  • jéghideg víz
  • szűrő, edények


Figyelmeztetések

  • Zöldborsó előfőzésénél legyél résen, ugyanis egy ideig puhulnak, aztán hirtelen elkezdenek keményedni a szemek. Ilyenkor, ha egy szál mentát teszel a lobogó, sós vízbe, akkor megelőzheted a keményedést.
  • Ne áztasd a hűtővízben a zöldséget, mert a víz kilúgozza és értékes tápanyagokat veszít.
  • A zöldségek átlagos eltarthatósági ideje mélyhűtőben: 1 év.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk