Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Biztonságos játékszoftvert választani gyermekünk számára

Szerkesztés Hogyan kell biztonságos játékszoftvert választani gyermekünk számára?

Biztonsagos-jatek-gyerekeknek-pegi-besorolas-hogyan-kell.jpg

Manapság egyre több szülő figyeli aggódva, hogy gyermeke vajon mivel játszik a számítógépen, vagy éppen konzolon. Az Egységes Európai Játékinformációs Rendszert (PEGI) azért hozták létre, hogy segítsenek az európai szülőknek megfelelő információkon alapuló döntést hozni a számítógépes játékok vásárlásával kapcsolatban. A PEGI által alkalmazott jelölésrendszer segítségével - az adott játék tartalmi és korhatár szerinti besorolása alapján – könnyen eldönthető egy-egy konkrét játékról, hogy nem káros-e az adott korú gyermek számára.

Szerkesztés Lépések

 1. Keressük meg az adott játék PEGI besorolását! A játék PEGI besorolása a játékszoftver csomagolásán megtalálható.
 2. Nézzük meg a korhatár besorolást! A PEGI korhatárcímkék a csomagolás elülső és hátoldalán vannak elhelyezve és az alábbi korhatárok valamelyikét jelölik: 3, 7, 12, 16, 18. A címkék megbízhatóan utalnak a játéktartalom alkalmasságára a kiskorúak védelme tekintetében. A korhatár-besorolás nem veszi figyelembe a játék nehézségi szintjét vagy a használatához szükséges készségeket. Az egyes korhatár besorolások a következők:
  1. Pegi-3-hogyan-kell.gif PEGI 3: Az ide sorolt játékok tartalma valamennyi korosztály számára alkalmasnak tekinthető. Némi erőszak ábrázolása komikus kontextusban (pl. a Bugs Bunny vagy Tom & Jerry rajzfilmekre jellemző erőszak-ábrázolás) megengedett. Fontos, hogy a gyermek a képernyőn szereplő személyeket ne azonosíthassa valós életbeli személyekkel, a képernyőn szereplő figuráknak teljesen a fantázia világába kell tartozniuk. A játék nem tartalmazhat olyan hangokat vagy képeket, amelyek kisgyermekek megijesztésére vagy megrémítésére alkalmasak. Durva beszéd nem hangozhat el, és nem lehetnek benne meztelenséget ábrázoló jelenetek vagy szexuális tevékenységre történő utalások.
  2. Pegi-7-hogyan-kell.gif PEGI 7: Minden olyan játék, amely különben 3 besorolású lenne, de tartalmaz néhány ijesztő jelenetet vagy hangot, ebbe a kategóriába sorolható be. Részleges meztelenséget tartalmazó jelenetek megengedettek, de semmiképp sem szexuális kontextusban.
  3. Pegi-12-hogyan-kell.gif PEGI 12: Azok a videojátékok, amelyek a fantázia világába tartozó személyekre irányuló, kissé szemléletesebb jellegű erőszakot és/vagy ember-kinézetű vagy felismerhető állatokra irányuló nem szemléletes jellegű erőszakot ábrázolnak, valamint azok a videojátékok, amelyek kissé szemléletesebb jellegű meztelenséget ábrázolnak, ebbe a kategóriába sorolhatók. A durva beszédnek ebben a kategóriában mérsékeltnek kell lennie, és nem tartalmazhat szexuális töltelékszavakat.
  4. Pegi-16-hogyan-kell.gif PEGI 16: Ezt a besorolást kell alkalmazni akkor, ha az erőszak (vagy szexuális tevékenység) ábrázolása olyan mértékű, hogy az a valós életben várhatóval megegyezik. A PEGI 16 besorolású játékok tartalmazhatnak szélsőségesebben durva nyelvhasználatot, a dohányáru és kábítószerek használatát és a bűnözői tevékenységek ábrázolását.
  5. Pegi-18-hogyan-kell.gif PEGI 18: A felnőttekre részére történő besorolást kell alkalmazni durva erőszak ábrázolása esetén és/vagy akkor, ha konkrét erőszaktípusok elemei kerülnek ábrázolásra. A durva erőszakot a legnehezebb meghatározni, mivel sok esetben nagyon szubjektíven értelmezhető, de általánosságban olyan erőszakként jellemezhető, amelynek az ábrázolása a nézőben visszatetszést vált ki.
 3. Nézzük meg a tartalmi besorolást! A csomagolás hátoldalán található leírószavak szolgálnak magyarázattal arra, hogy egy játék miért az adott besorolást kapta. Nyolc ilyen leírószó van: erőszak, durva beszéd, félelem, kábítószerek, szexuális tartalom, megkülönböztetés, szerencsejáték és online játék másokkal. Nézzük a játékok tartalmi besorolásának konkrét jelentéseit:
  1. Pegi-durva-beszed-hogyan-kell.gif Durva beszéd: A játék durva beszédet tartalmaz.
  2. Pegi-hatranyos-megkulonboztetes-hogyan-kell.gif Hátrányos megkülönböztetés: A játék hátrányos megkülönböztetést ábrázol vagy hátrányos megkülönböztetésre ösztönző anyagot tartalmaz.
  3. Pegi-kabitoszerek-hogyan-kell.gif Kábítószerek: A játék kábítószerek használatára utal vagy azt ábrázolja.
  4. Pegi-felelem-hogyan-kell.gif Félelem: A játék félelmetes vagy ijesztő lehet a kisgyermekek számára.
  5. Pegi-szerencsejatek-hogyan-kell.gif Szerencsejáték: A játék szerencsejátékra ösztönöz vagy szerencsejátékot tanít.
  6. Pegi-szex-hogyan-kell.gif Szex: A játék meztelenséget és/vagy szexuális viselkedést ábrázol vagy szexuális utalásokat tartalmaz.
  7. Pegi-eroszak-hogyan-kell.gif Erőszak: A játék erőszak ábrázolását tartalmazza.
  8. Pegi-online-hogyan-kell.gif Online: A játék online játszható. Ez abból a szempontból fontos paraméter, hogy így a játék közben gyermekünk "idegenekkel" is kapcsolatba tud lépni.
 • Sok weboldal és online szolgáltatás tartalmaz kisebb játékokat, Ha egy weboldalon egy kisebb online játék a PEGI OK címkével rendelkezik, az azt jelenti, hogy a játékot bármely korosztály képviselői játszhatják, mert nem tartalmaz esetleg nem megfelelő játéktartalmakat.
 • Amennyiben szeretnéd egy játék besorolását online ellenőrizni, látogass el a PEGI magyar nyelvű oldalára, ahol a játék neve alapján megadják annak korhatár szerinti és tartalmi besorolását. PEGI játékbesorolás kereső
 • Mennyi ideig játszhat egy gyerek számítógépes játékot? Mivel minden gyerek különböző, erre nincs egységes szabály. Maga a játék nem jár egészségügyi kockázatokkal. Szabadidős tevékenység ugyanúgy, mint az olvasás vagy tévénézés. Mivel a játék a szem igénybevételével jár, érdemes arra odafigyelni, hogy mindig jól kivilágított helységben játsszon, tartson rendszeresen szünetet, ne játsszon órákig egy huzamban, bármilyen lenyűgöző is a játék és tartson megfelelő távolságot a képernyőtől.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • Odafigylés

Szerkesztés Figyelmeztetések

 • A PEGI besorolási rendszert a konzolgyártók többsége támogatja, így a Sony, a Microsoft és a Nintendo, valamint az interaktív játékok kiadói és fejlesztői Európa-szerte. A korhatár-besorolási rendszert az Európai Interaktív Szoftver Szövetség (ISFE) fejlesztette ki. Amennyiben olyan játékot találsz, amin nincs PEGI jelölés, inkább ne vedd meg gyermekednek, vagy alaposan nézz utána, hogy milyen korhatár alatt nem ajánlják a játék kipróbálását, használatát.

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell