Birsalmasajtot készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. december 5., 16:19-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)

Hogyan kell birsalmasajtot készíteni?

Birsalmasajt.jpg
A birsalma nyersen fogyasztva savanykás, fanyar ízű, de igazi vitaminforrás lehet a téli, megfázós hónapokban, ugyanis magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Emellett erősíti az immunrendszert, elősegíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet. Télre befőttet vagy akár „sajtot” is készíthetünk belőle. Utóbbi csemege receptjét mutatjuk be cikkünkben.

Lépések

 1. Mossuk meg a birsalmákat, dörzsöljük le alaposan a héján található szőrt! A birsalmákat nem kell meghámozni.
 2. Vágjuk fel apró kockákra a birsalmákat, amiket tegyünk egy főzőedénybe, majd kevés vízben, időnkénti megkeveréssel pároljuk őket puhára!
 3. Turmixoljuk össze egy botmixer segítségével a puhára párolt birsalma-darabokat!
 4. Adjunk a kb. 1 liternyi birsalmapéphez 2 bögre kristálycukrot, amivel kb. 20-30 percen keresztül, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre a masszát! Ha már vulkánszerűen elkezd pöfögni a birsalmapép, akkor vegyük le a tűzről, mert gyorsan leég!
 5. Keverjünk a sűrűre főzött birsalmapépbe dió- és/vagy manduladarabokat, illetve aszalt gyümölcsöket, így sokkal ízletesebb birsalmasajtot kapunk!
 6. Öntsük ki egy sütő/zsírpapírral bélelt, enyhén olajozott műanyag tálcára 2,5-3 cm magasan a birsalmapépet!
 7. Tegyük meleg, száraz helyre (pl. radiátorra, kandalló vagy cserépkályha tetejére) a tálcát, és egy napig szárítsuk a birsalmasajtot!
 8. Borítsuk ki egy deszkára a megdermedt birsalmasajtot, amit tetszés szerint vágjunk fel például kisebb-nagyobb kockákra.
 9. Szárítsuk tovább meleg, száraz helyen még 1,5-2 hétig a birsalmasajtokat! Ne halmozzuk őket egymásra, hanem egymás mellett helyezzük el őket a sütő/zsírpapírral bélelt tálcán!
 10. Csomagoljuk be a kiszárított birsalmakockákat sütő/zsírpapírba, így még hetekig tárolhatjuk és fogyaszthatjuk őket!

Tippek

 • A magok helyett vagy mellett fahéjjal is ízesíthetjük a birsalmasajtot.
 • Különböző formájú sütemény-szaggatókkal (pl. mézeskalács-figura, hold) is feldarabolhatjuk a megdermedt birsalmasajtot.
 • Sütemények tésztájába és töltelékébe is felhasználhatjuk a birsalma-darabokat.
 • Sült szárnyasok mellé köretként is kínálhatjuk.
 • Karácsonyi ajándéknak is kiváló lehet ez a téli csemege. Csomagoljuk be a birsalmasajtokat (kockákat, egyéb formájúakat) szép papírba, vagy tegyük őket ünnepi mintájú kis papírzacskóba vagy organzából készült zsákocskába!

Amire szükséged lehet

 • birsalma (annyi, hogy kb. egy liternyi pépet tudjunk belőle főzni)
 • 2 bögre kristálycukor
 • ízesítő anyagok (pl. magok)
 • sütő/zsírpapírral bélelt műanyag tálca

Figyelmeztetések

 • A birsalmapép főzés közben könnyen leéghet, ezért folyamatosan kevergessük, és amikor már elkezd pöfögni, akkor azonnal vegyük le a tűzhelyről!
 • Ne fémtálcára és ne is alufóliára öntsük ki a birsalmasajtot, mert a szárítása során ezektől megfeketedik!

ell más tenned, mint az „IDE” szó helyett beírnod a kiválasztott Youtube videó egyedi kódját!

Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Saját recept, saját tapasztalatok

Az oldal szerzői

Bya