Besamel mártást készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen 79.121.13.49 (vitalap) 2013. július 29., 12:51-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell besamel mártást készíteni?

Gnocchi besamel.jpg

A besamel mártást nagyon sokféle étel alapja: húsokhoz, zöldségekhez és tésztaételekhez egyaránt kiváló. Tejmártásnak vagy Bechamel (Béchamel) mártásnak is nevezik. Egyszerű és gyorsan elkészíthető, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.

[szerkesztés] Lépések

  1. Szerezd be az alábbi hozzávalókat:
    • 5 dkg vaj
    • 5 dkg liszt
    • 5 dl tej
    • bors
    • szerecsendió
  2. A tejet melegítsd meg.
  3. Egy lábosban kezdd el felolvasztani a vajat.
  4. Amikor már puhul, szórd bele a lisztet is.
  5. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítsd a lisztet, amíg el nem kezd változni a színe (azt azért ne várd meg, amíg megbarnul és megég…)
  6. Ekkor lassan öntsd fel a tejjel, miközben folyamatosan és gyorsan kevergeted.
  7. Vedd vissza a lángot (vagy az elektromos főzőlapon a hőmérsékletet), és kevergesd tovább a besamel mártást, amíg be nem sűrűsödik.
  8. Közben ízlés szerint ízesítsd sóval, borssal és egy kevés őrölt szerecsendióval.

[szerkesztés] Tippek

  • Amikor a mártást felöntöd tejjel, használj kézi habverőt. Ezzel könnyebb egyenletesebbre, csomómentesre keverni a besamelt.
  • Először csak a tej mintegy felét-háromnegyedét öntsd a besamel mártásba, így biztosan besűrűsödik. Ha esetleg nagyon sűrű lesz, ekkor még lassanként hozzáadhatod a maradék tejet.
  • Ha nagyon híg lett a mártás, adhatsz hozzá egy kevés sajtot.
  • Ha a sajt íze nem megy az ételhez, használhatsz étkezési keményítőt. Egy keveset keverj össze hideg vízzel, majd erős kevergetés mellett öntsd hozzá a forrásban lévő híg besamelhez. Pillanatok alatt besűrűsödik!
  • A besamel mártást különböző célokra használják, ennek megfelelően a sűrűsége is változó. Ha például tésztaételekhez használod, hígabb változatra van szükség, ha viszont hússzeletekre szeretnéd tenni, sűrűbbre kell készíteni, hogy „megálljon”.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A szerecsendió íze nagyon intenzív, főleg akkor vigyázz vele, ha frissen reszelsz belőle a mártásba.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Hozzávalók:
    • 5 dkg vaj
    • 5 dkg liszt
    • 5 dl tej
    • bors
    • szerecsendió
  • Lábos
  • Fakanál
  • Kézi habverő

[szerkesztés] Kapcsolódó videó

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki