Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Bölcsességfog műtét után helyesen enni

Szerkesztés Hogyan kell bölcsességfog műtét után helyesen enni?

Egy fog, ami gyorsan romlik, és amint kinő, szinte máris elbúcsúzhatunk tőle. Rendszerint okot ad a fiataloknak orvosi rendelők látogatására, nem kis félelemmel párosítva. Ez a gyakori jelenség az esetek nagy részében szájsebészeti beavatkozásokhoz, műtétekhez vezet. Mit szabad enni a műtétet követően, és mire kell odafigyelni, hogy a gyógyulás villámgyors, és minél sikeresebb legyen? Ismerd meg azon ételeket, amelyeket az orvosi székből való távozástól, egészen a gyógyulás pillanatáig bátran fogyaszthatsz!

Dental.jpg

Szerkesztés Lépések

  1. Tudatosítsd magadban, hogy pár napig le kell mondanod reggeli müzlidről, ropogós bundájú rántott húsodról, nassolnivalónak szánt mogyoró mixedről! A pár napig tartó „diéta” lerövidíti a sebgyógyulás időszakát, és megakadályozza a súlyos szövődmények kialakulását!
  2. A műtét első napján csak az érzéstelenítő hatásának teljes elmúlása után étkezz! Szerezz be jó sok, pépes jellegű ételt a cél ugyanis az, hogy rágás nélküli ételeket válassz. Te magad is elkészítheted őket, egyszerű gyümölcs- vagy zöldségpép formájában.
  3. Ne használj szívószálat a húzást követő 24 órában! Bár könnyebbségnek tűnhet turmixok ivásakor, azonban használata káros! A szívás egyenértékű az öblögetéssel, ami a műtét után szigorúan kerülendő!
  4. Óvakodj a tejtermékektől a bölcsességfog kiműtését követő 4-5 napban! A foghúzást követően tiltott nyers tej, valamint különböző típusú tejtermékek (joghurt, vaj, túró, sajt, stb.) fogyasztása. A bennük rejlő fehérje lehetőséget teremt a baktériumok gyors szaporodásának, amelyek gyulladáshoz vezetnek.
  5. Kerüld a kemény, apró szemű ételeket! Ezen étkek, mint például különböző magvak, müzlifélék könnyűszerrel felsérthetik a műtét helyét! Vigyázz tehát, hogy ne tartalmazzon - még nyomokban sem - ilyen jellegű ételt táplálékod! Ellentétes esetben bekerülhet a sebbe, így gyorsan elfertőződhet.
  6. Alkohol, kávé, és gőzölgő tea fogyasztása is kerülendő! A forró, fűszeres ételek ártanak a gyors gyógyulásnak. Fogyassz sok vizet, vagy langyos gyógyteát napi folyadékbeviteled céljából!
  7. Próbálj ki laktózmentes, könnyed ételeket!
    • Tej- és vajmentes krumplipürére fel! Szerezd be a szükséges hozzávalókat!
      • 50 dkg főtt krumpli,
      • 5 evőkanál főzővíz,
      • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj.
      • A sós vízben megfőzött krumpli levét öntsd le egy másik tálba, majd kb. 5 evőkanálnyit adj hozzá a krumplihoz és törd őket össze! Ezt követően, a krémesebb állag elérése érdekében adj hozzá extra szűz olívaolajat vagy csirke alaplevet! Egyszerű és nagyszerű választás a gyógyulás időszakára!
    • Elő a turmixgéppel! Ismerd meg a tápláló tavaszköszöntő tejmentes turmix receptjét 2 főre!
      • 10 dkg eper,
      • 10 dkg banán,
      • 10 dkg friss ananász,
      • 1 dl víz,
      • ízlés szerint 3-5 db mentalevél.
      • Mosd meg, csumázd ki, majd darabold fel az epreket! Hámozd meg, majd szeleteld fel a banánt és ananászt is! Tedd a gyümölcsöket egy mély tálba, adj hozzá 1 dl vizet, néhány menta levelet és turmixold össze őket botmixerrel! Szívószál nélkül, frissen fogyaszd vitaminban gazdag italodat!
  1. Étkezés előtt, illetve után is tornáztasd szádat! Amennyiben nem mozgatod rendszeresen, szájzár alakulhat ki. Ennek elkerülése végett, varratszedés után rágózz jó sokat!

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • Fogyasztható ételek és italok ismerete,
  • önmegtartóztatás,
  • kitartás,
  • 50 dkg főtt krumpli,
  • 5 evőkanál főzővíz,
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj,
  • 10 dkg eper,
  • 10 dkg banán,
  • 10 dkg friss ananász,
  • 1 dl víz,
  • ízlés szerint 3-5 db mentalevél.

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • Amennyiben, valamilyen véletlen folytán mégis valami káros jutott sebedbe, semmiképpen se kezd el kipiszkálni azt! Hagyd, hogy magától, természetes úton kiessen onnan! Ilyen esetekben a teljes biztonság érdekében azonban a legjobb, ha fogorvosodhoz fordulsz!

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi, Bollar