Az ingyenes pénzfelvételről nyilatkozni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 18:14-kor történt szerkesztése után volt. (Kapcsolódó források, hivatkozások)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell az ingyenes pénzfelvételről nyilatkozni?

Ingyenes penzfelvetel.jpg

A kormány rendelete alapján a 16. életévét betöltött, Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező bankszámla-tulajdonosok nyilatkozatuk megtétele után havonta kétszer, összesen maximum 150 000 forint értékben vehetnek fel ingyenesen készpénzt a bankfiókokban, illetve a kihelyezett bankautomatákból, ATM-ekből. Ezt a kedvező lehetőséget a hazai bankok mindegyike biztosítja ügyfelei számára. Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan tudunk az ingyenes pénzfelvételről nyilatkozni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Menjünk el személyesen a számlavezető bankunk fiókjába! Itt kérjünk az ügyintézőtől egy nyomtatott, az ingyenes pénzfelvétel igényléséről szóló nyilatkozatot, és töltsük ki értelemszerűen, majd adjuk át az ügyintézőnek, aki aláírásával igazolja a dokumentum átvételét.
  Ingyenes penzfelvetel nyilatkozat.jpg
  • Ne felejtsük el magunkkal vinni annak a bankszámlánknak a számát és a hozzá tartozó bankkártyánkat, amelyikkel szeretnék igénybe venni a havi két díjmentes pénzfelvételt, továbbá személyi azonosságot igazoló fényképes okmányt is kérhetnek tőlünk.
  • A nyilatkozatban célszerű azt a főszámlát megadnunk, amelyről gyakran veszünk le pénzt, amelyre fizetésünk, nyugdíjunk és egyéb jövedelmeink érkeznek.
 2. Nyomtassuk ki a nyilatkozatot! A bankok weboldaláról letölthetjük és kinyomtathatjuk az ingyenes pénzfelvétel igényléséről szóló, az adott bank logójával is hitelesített nyilatkozatot, így otthon, kényelmesen kitölthetjük, és csak le kell adnunk a számlavezető bankunk fiókjában. Az általunk kitöltött és aláírt nyilatkozatot egyik hozzátartozónk is beviheti a bankfiókba.
 3. Nyilatkozzunk online! A bankok biztosítják, hogy internetes bankon keresztül is nyilatkozhassunk ingyenes pénzfelvételi igényünkről. Ehhez lépjünk be online fiókunkba, és válasszuk ki a megfelelő menüpontot. Az online felületen általában nincs szükség az adatok beírására, egy kész nyilatkozatot láthatunk, csak pipálgatnunk kell, illetve a megfelelő gombokra kattintanunk. Ezzel a módszerrel néhány perc alatt nyilatkozhatunk a díjmentes pénzfelvételről és a bankban való sorban állást is elkerülhetjük.
 4. Mikor nyilatkozhatunk az ingyenes pénzfelvételről? A bankok 2013. december 1-jétől 2014. január 20-ig fogadják a nyilatkozatokat, az ingyenes pénzfelvételre 2014. február 1-jétől leszünk jogosultak. A január 20-ai határidő lejárta után már csak 2014. március 1-jétől lehet ismét nyilatkozatot tenni a havi két díjmentes pénzfelvételről. Azonban az év során minden hónapban lehet majd ingyenes készpénzfelvételt kérvényezni: adott hónap 20. napjáig leadott nyilatkozat esetén a következő hónaptól, a hónap 20. napja után történő nyilatkozattétel esetén a következő hónap utáni hónaptól leszünk jogosultak a díjmentes pénzfelvételre.

[szerkesztés] Tippek

 • Az új rendeletnek köszönhetően nem csak saját bankunk által kihelyezett automatákból nyílik lehetőségünk az ingyenes pénzfelvételre.
 • Ha éppen bankot szeretnénk váltani és egy másik banknál szeretnénk a díjmentes készpénzfelvételt igényelni, és már van leadott nyilatkozatunk a régi banknál, akkor előbb azt vissza kell vonnunk, és csak ezután tehetünk nyilatkozatot a kiválasztott új banknál.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • saját bankszámla
 • nyomtatott nyilatkozat/saját internetbank

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Csak magyar forint felvétele esetén érvényes a díjmentesség!
 • Ha bankszámlánkhoz kapcsolódóan rendelkezünk folyószámlahitellel, és a számlaegyenlegünk mínuszba kerül, akkor nem vagyunk jogosultak az ingyenes pénzfelvételre! Díjmentes pénzfelvétel csak pozitív számlaegyenleg esetén lehetséges!
 • Hiába rendelkezünk több bankszámlával, akkor is csak egy számlához igényelhetünk ingyenes készpénzfelvételt!
 • Ha több bankban is igényelnénk a díjmentes pénzfelvételt, azzal szabályt szegnénk, és a visszaélés előbb-utóbb kiderül! Az adott bank(ok) visszamenőleg felszámíthatja a jogtalanul igénybe vett díjmentes készpénzkifizetések utáni díjat!
 • Havonta két alkalommal, összesen maximum 150 000 forint értékben vehetünk fel ingyenesen készpénzt! Az ezen összeg feletti ATM készpénzfelvételek után a bank az adott számlacsomagra vonatkozó mindenkor hatályos kondíciós listája szerinti díjat számít fel!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya