Ananászból halloween-i lámpást faragni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2021. október 30., 07:25-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell ananászból halloween-i lámpást faragni? == right|200px Halloween idején az egyik leggyakoribb dekorációs elem a töklám…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell ananászból halloween-i lámpást faragni?

Pineapplee.jpg

Halloween idején az egyik leggyakoribb dekorációs elem a töklámpás. Magyarországon könnyebb tököt beszerezni, mint ananászt, de ha különleges lámpásra vágysz, mindenképpen próbáld ki ananászból is. Azon túl, hogy elkészítése kreatív és szórakoztató program, ha halloween-i bulit szervezel, akkor a tökéletes alapanyag is meglesz a koktélokhoz és gyümölcssalátához.


[szerkesztés] Lépések

  1. Készítsd elő az eszközöket: tálca, deszka, éles kés, esetleg véső, kanál, törlőkendő.
  2. Készítsd elő az ananászt az arc megfaragásához:
    • Vágd le a kalapját.
    • Vágd ki a torzsáját is, majd kapard ki a belsejéből az ananászhúst egy tálba. Ha van ananászszeletelőd, akkor azt használva, de ha nincs, akkor mindezt késsel, vésővel és kanállal tudod megoldani. Ez a nehezebb része a faragásnak, ezután már könnyebb dolgod lesz.
  3. Jöjjön az ananászlámpás elkészítése:
    • A kivájt ananász belsejéről töröld le a nedvességet.
    • Tervezd meg a mintát: vedd számításba a szúrós részeket, majd fel is rajzolhatod a héjra filccel a mintát. Rajtad múlik, hogy mókás vagy ijesztő arcot készítesz neki, ugyanakkor nem csak arcot, de egyéb dekoratív mintát is kifaraghatsz belőle.
    • Egy éles kis késsel óvatosan faragd ki a megrajzolt mintát.
    • Helyezz bele egy mécsest, majd tedd rá a kalapját. Fokozhatod az élményt, ha illatos mécsest választasz.
  4. A kész lámpást ezen kívül dekorálhatod még virággal, illetve egyéb kellékkel.


[szerkesztés] Tippek

  • Inspirációhoz nézz interneten különböző ananászlámpásokat. Többféle mintával is el lehet készíteni, valamint a kész lámpást feldíszíteni virágokkal, egyéb kellékekkel. Például Hawaii-on nagy hagyománya van az ananászlámpásoknak.
  • Használd fel az ananászhúst koktélba, gyümölcssalátába vagy simán turmixba.
  • Létezik speciális célszerszám, ananászszeletelő, mellyel, sokkal egyszerűbb kivenni a héjából a gyümölcsöt. Ha van rá módod, kés és véső helyett ezzel dolgozz.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • ananász
  • tálca, deszka, éles kés, esetleg véső, kanál, törlőkendő
  • ananászszeletelő


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A gyümölcs héján lévő szúrós, kiálló részekre ügyelj a faragás során.
  • Az ananászlámpás szavatossága sokkal rövidebb ideig tart, mint a töké. Viszont így a húsa mellett a héja is hasznosítható.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó