Alapítványt alapítani

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen 89.132.200.188 (vitalap) 2014. október 17., 12:28-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)

Hogyan kell alapítványt alapítani?

Az alapítvány kedvelt nonprofit szervezeti forma, amelyet valamely közérdekű célból, elsősorban nem gazdasági tevékenység végzésére lehet létre hozni. Ez a cikk segít áttekinteni egy alapítvány létrehozásához szükséges információkat és tennivalókat.

Lépések

 1. Mindenek előtt döntsd el, határozd meg azt a közérdekű célt, amelynek érdekében az alapítványt létre kívánod hozni.


            Ennnyi az egész!!!Kakamakikukama

Tippek

 • Ha 1%-ot szeretnél gyűjteni a személyi jövedelem adókból, akkor beszélj könyvelővel ügyvéddel, mert erre nem minden alapítvány és nem az alapításkor azonnal jogosult, hanem jogszabályban lévő speciális szabályai vannak.
 • Ha pályázathoz csinálod az alapítványt, tájékozódj a pályázati feltételekről is előzetesen, sőt, keress egy nonprofit pályázatokban jártas tanácsadó irodát, biztosan lesz 1-2 hasznos ötletük számodra.
 • Csak olyan kuratóriumi elnököt vagy tagot kérj fel tisztségviselőnek, akikben bízol és tudod, hogy az alapítvány vagyonát csak az alapítványi célok érdekében használja majd fel.

Amire szükséged lehet

 • Alapítvány alapításához kell egy alapítói vagyon. Egy néhány tízezer forinttól kezdődő bármekkora összeg lehet, elsősorban attól függ, milyen célt szeretnél megvalósítani ebből.
 • Alapítvány bejegyzéséhez nem kötelező, de hasznos a jogi képviselő (ügyvéd), aki már csinált ilyet. Így nem neked kell majd küzdened a bírósági hiánypótlásokkal.
 • Kell egy megbízható kuratórium, egy közösségi helyiség és a műköséd megkezdéséhez szükséges minimális infrastruktúra.
 • Ha hosszú távra tervezed, érdemes egy arculatot is adni az alapítványnak (logo, szlogen stb.), mert így a pályázatoknál és az szja 1% gyűjtésénél is könnyebben megértik céljaidat. Tehát hasznos lehet egy

grafikai és/vagy egy PR cég.


Figyelmeztetések

 • Az alapítvány csak a jogerős bejegyzéssel jön létre, addig nem működhet. Tehát nem olyan, mintegy cég! Ha a bejegyzés előtt aláírsz a nevében, vagy pénzt gyűjtesz, jogszabálysértést követsz el.
 • Az alapítvány alapító okirata a bejegyzés után csak kivételes, ritka, a jogszabályok által megengedett esetekben módosítható csak. Ezért nagyon fontold meg, mit írsz bele, mert aztán nemigen módosítható!

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell, Kiscsillag