A tulipánt gondozni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a tulipánt gondozni?

Tulipan apolas.jpg

A tavasz nem is lenne igazi különböző színárnyalatokban pompázó tulipánok nélkül. Hagymás változatával napsütötte parkokban találkozhatunk, vágott virágként tavaszi csokrok egyik elengedhetetlen díszítőeleme. Cikkünkben tanácsokat adunk ápolásához, akár a kertünkbe szeretnénk ültetni belőle néhány sornyit, akár a vázánkba szeretnénk belőle néhány szálat.


[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Hagymás tulipán gondozása

 1. Mikor ültessük el? A tulipánhagymákat ősszel vásároljuk meg és még a fagyok beállta előtt ültessük el! Érdemes gömbölyded, kövérebb hagymákat választani, mert ezek biztosan ki fognak virágozni.
 2. Hova ültessük? Ültessük a tulipánhagymákat napos, meleg, szélvédett helyre! Azonban cserjék, kisebb fák tövébe is ültethetjük őket, mert mire ezek kizöldellnek, addigra a tulipánok már elnyílnak, tehát nem lesznek árnyékban.
 3. Milyen talajba ültessük? Ültessük a tulipánhagymákat laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba! A földet még az ültetés előtt célszerű felásni és betrágyázni, valamint alaposan beöntözni.
 4. Hogyan ültessük el? Ássunk ki egy hagymaültető vagy egy ásó segítségével 8-10 cm (illetve a hagyma magasságának két és félszerese legyen) mély gödröket, és akár sorba, akár csoportba ültetjük el a hagymákat, hagyjunk közöttük 15-20 cm távolságot! A hagymák beültetése után a földet alaposan be kell öntözni.
 5. Hogyan gondoskodjunk róla? Locsoljuk rendszeresen a hagymákat, ha túl száraz lenne az ősz, valamint lazítsuk fel időnként a talaját is! A tulipánhagyma a fagy megérkezte előtt meggyökeresedik, és zöld hajtáscsúcsa megjelenik a talaj felszínén, de nem kell aggódnunk, mert a tulipán jó fagytűrő növény, a telet átvészeli, és tavasszal gyönyörű virágot fog hozni.
 6. Mit tegyünk vele az elvirágzása után? Ne vágjuk le a levelét az elvirágzása után még legalább másfél hónapig, várjuk meg, amíg teljesen leszárad! Mindez azért fontos, mert a virágok és a levelek elszáradása következtében minden tápanyag a hagymába húzódik vissza, és a növény így tartalékolja magának a következő évi virágzáshoz szükséges energiát. A virágszárat viszont érdemes visszavágni az elvirágzás után. A teljes elszáradás után a hagymát kiemelhetjük a földből, és újságpapírba csomagolva, sötét és száraz helyre tehetjük, majd a hagymát ősszel ismét elültethetjük.

[szerkesztés] Vágott tulipán ápolása

 1. Hogyan készítsük elő? Távolítsunk el a tulipán száráról minden olyan levelet, amely a vázába rakás után vízbe érne! Hagyjuk meg hosszúra a szárát, aminek a végét vágjuk le átlósan egy éles kés vagy egy olló segítségével!
 2. Mibe tegyük? Tegyük a tulipánt vízzel teli vázába, amit tegyünk hűvös, közvetlen napfénytől védett helyre!
 3. Hogyan ápoljuk? Vágjunk vissza a tulipán szárából két-háromnaponta, továbbá rendszeresen cseréljük a vízét, amihez adjunk tápoldatot!

[szerkesztés] Tippek

 • A tulipánt zöld gyepre is ültethetjük. Egy hagymaültetővel emeljük ki a gyepkorongot és a földet, a keletkezett gödör aljára pedig szórjunk egy kis trágyát és egy kis homokot, majd állítsuk bele a hagymát, szórjunk rá egy kis komposztot és tegyük vissza a gyepkorongot.
 • A tulipánhagymákat célszerű háromévenként kiszedni a földből, és újakra cserélni őket.
 • Tavasszal cserépben még meghajthatjuk a hagymákat. Ehhez a hagymát ültessük cserépbe, amit tegyünk világos helyre és rendszeresen öntözzük.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • tulipánhagyma
 • vágott tulipán

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Fontos, hogy a virágzás előtt rendszeresen öntözzük a hagymát, ennek hiányában elmarad a virágzás!
 • Ha vakondok vannak a kertünkben, akkor dróthálóból készült ültető kosarakkal védjük meg a hagymákat, mert a vakondok előszeretettel fogyasztják a friss, lédús hagymákat a föld alatt!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya