Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

A tiszteletet kiérdemelni egy munkahelyen

Hogyan kell a tiszteletet kiérdemelni egy munkahelyen?

Partners shaking hands.jpg

Ahhoz, hogy sikereket érjünk el a kapcsolataink, a mindennapok és a karrierünk során is, rendelkeznünk kell pár kifejlett és edzett egyéni készséggel, képességgel. A tisztelet elnyeréséhez érdemes számos módszert alkalmazni a hétköznapjainkban. Ebben segítünk most neked, hogy mely módszerek segítségével érdemelheted ki a tiszteletet.

Lépések

 1. Tudd a szereped: légy biztos benne, hogy hol kezdődnek és hol végződnek a kötelességeid. Ne legyél túl sok, és sose erőltess senkinek semmit, csak magadat add, megjátszás nélkül. Ne szépítsd a helyzeted, csak annyit adj magadból, amennyi valójában vagy.
 2. Tanuld meg a rendszert: fordíts időt rá, hogy megtudd, hogyan működik a cég vagy az új osztály. Figyelj és kérdezz eleinte, ne siess döntéseket hozni.
 3. Állíts fel szakmai célokat: ez garantálja, hogy lesz miről beszámolnod a legközelebbi teljesítmény-áttekintésen. Legyél kellően céltudatos és motivált, hogy a szakmádban elismerés övezzen. Ha magabiztosnak és támadhatatlannak látnak, mindenki szemében példaképp lehetsz.
 4. Tudd a dolgod: légy tisztában az erősségeiddel és gyengeségeiddel, és akarj fejlődni, légy naprakész.
 5. Használd ki az idődet: ne vállalj olyasmit, amivel nem vagy tökéletesen tisztában vagy nincs időd rá. Ha sok mindent akarsz belefolyni, tervezd meg előre, hogy mire marad időd.
 6. Vállald a felelősséget: vállad fel, ha hibát vétesz, és kifogások, mellébeszélés, hazugság helyett magyarázattal és megoldással állj elő - légy hiteles.
 7. Ismerd meg a kollégáidat: jegyezd fel, ki mit kedvel, mi érdekli őket, mihez értenek, miről mi a véleményük. Legyél velük barátságos, előzékeny és előítéletek nélkül fordulj hozzájuk, de mindig professzionálisan nyilvánulj meg.
 8. Légy megközelíthető: lássák a munkatársaid, hogy segítőkész vagy, és hogy fordulhatnak hozzád tanácsért vagy segítségért – alapozd meg a bizalmat mindenki felé.
 9. Tiszteld a többieket: ismerd el az érdemeiket, sikereiket és örülj velük együtt, gratulálj nekik. Kérd ki a véleményüket, és dicsérd meg őket a jól elvégzett, sikeres munkájukért.
 10. Vedd kezedbe az irányítást: merj lépni, kockáztatni és próbálj vállalkozó, merész szemléletű lenni, de főképpen mindig higgy magadban és a képességeidben. Az innováció és ötletesség csakis előre vezethet a sikered felé.
 11. Ne kritizálj másokat: tartsd meg minden esetben a személyes véleményed magadnak. Amennyiben szakmai kritikád van, mindig maradj konstruktív, és kétszer gondold át, mielőtt valamit felajánlasz vagy megígérsz.
 12. Hagyd az irodaajtón kívül a magánéleted: amit a saját szabadidődben csinálsz, az a te dolgod. Ha lehet, a privát beszélgetéseidet se a többiek füle hallatára intézd, és feltétlen figyelj a közösségi portálon megjelentetett tartalmaidra, mert komoly támadási felület lehet a későbbiekben.
 13. Tartsd meg a szavad: amit megígérsz, azt váltsd be, és ne halogasd, viszont ha nem sikerült teljesítened, semmi esetre se hazudj, csak őszintén mond el.

Tippek

 • Építs jó kapcsolatot mindenkivel egységesen, ne kivételezz senkivel sem.
 • Ha azt látják rajtad, hogy becsületes és határozott vagy, több esélyed lesz tiszteletben részesülni.
 • Legyél figyelmes, köszöntsd fel a névnapjukon, szülinapjukon a munkatársaidat.
 • Csináljatok csapatépítő programokat, valamint a munkahelyen kívül is próbáljatok közös programokat szervezni (pl. sport).

Amire szükséged lehet

 • Munkatársak
 • Nyitott, ám határozott személyiség
 • Csapatépítő programok

Figyelmeztetések

 • Legyél alkalmazkodó, és soha ne erőltess semmit.
 • Vigyázz a túlzott jófejkedéssel, nehogy félre értsék vagy túl sok legyen.
 • Sose agresszióval vagy erőszakkal akard elérni a tiszteletet.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező