A páfrányt télen gondozni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2015. november 29., 13:14-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell a páfrányt télen gondozni?

Szobapafrany.jpg

A legtöbb lakásban feltűnik a kedvelt szobapáfrány, mely zöldebbé és kellemesebbé teszi a szoba hangulatát. A fűtésszezon beindulása azonban sokszor megviseli a páfrányokat, és az addig csodásan zöldellő levelek elszáradva hullnak le. Ha azonban odafigyelünk növényünkre, elkerülhetjük ezt.

[szerkesztés] Lépések

  1. Keress a páfrány számára megfelelő helyet a téli időszakra.
  2. Ha eddig az erkélyen vagy a verandán volt, itt az idő, hogy beljebb hozd, mert a fagyot nem bírja a növény.
  3. Azonban ügyelj arra is, hogy ne legyen túl melegben a növény. Mivel alapvetően az erdők aljnövényzetében helyezkedik el, nem kifejezetten szereti a túl nagy meleget. Az ideális hőmérséklet 13-18 fok között van számára.
  4. Biztosítsd a megfelelő páratartalmat a páfrány számára.
    • Beszerezhetsz egy párásító berendezést. Ha több növényed is van otthon, mely igényli a magas páratartalmat, akkor ez praktikus lehet. Ezzel nem csak a növények járnak jól, hanem a szoba levegője is kedvezőbb lesz az ott lakók számára is.
    • Párásíthatod csak a növény közvetlen környezetét is. Helyezd a páfrányt egy kaviccsal töltött tálcára. Ezt töltsd még fel agyag granulátummal vagy murvával. Az így kapott kavicságy gyorsan felszívja a vizet és el is párologtatja.
  5. Zuhanyoztasd le a páfrány leveleit. Ezt többször is megcsinálhatod naponta, a növény meg fogja hálálni.
  6. Ezután már csak az marad hátra, hogy naponta gyönyörködj a zöld csodában. Ha pedig észreveszed, hogy a levelek elhalnának, ellenőrizd, hogy megfelelő e a hőmérséklet és a páratartalom. A növény azonnal jelezni fog, ha valami nincs rendben.

[szerkesztés] Tippek

  • Mielőtt a páfrányt elmozdítanád, szedd le az elszáradt leveleket, mert utána sokat kell majd takarítanod, ha útközben hullnak szerteszét.
  • A kavicságyat érdemes rendszeresen takarítani, mert könnyen algásodik. Faszén hozzáadásával a kellemetlen szagokat elkerülheted.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Páfrány
  • Megfelelő hőmérséklet
  • Optimális páratartalom
  • Odafigyelés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A növény alatt lévő tálcában mindig legyen víz, de csak annyit tölts bele, hogy ellepje a kavicsot. A cserép ne álljon vízben.
  • A páfrány lezuhanyoztatásakor ügyelj rá, hogy inkább a levelet érje a víz, és hagyd lecsöpögni, ne álljon a víz a leveleken.
  • Ha kintről hozod be a növényed, ne hirtelen hozd be. Fokozatosan szoktasd hozzá az új környezethez.
  • Ügyelj rá, hogy ne öntözd túl a páfrányt. Ha nincs meleg környezetben a növény, a két locsolás között hagyd, hogy kiszáradjon egy kissé a földje. Inkább a párásítás legyen a célod, a páfrány vízigénye a téli időszakban kisebb.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk