A kakukkfüvet felhasználni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Mező (vitalap | szerkesztései) 2014. június 10., 20:18-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell a kakukkfüvet felhasználni?)

Hogyan kell a kakukkfüvet felhasználni?

Kakukkfű.jpg

A kakukkfű egy igazán multifunkcionális gyógynövény és fűszer, karakteres ízével igazán finom ételeket készíthetünk. Emellett sokféle egészségi panasznál is jótékony hatású lehet, mivel görcsoldó, fertőtlenítő és emésztésserkentő.

Lépések

  1. A kakukkfű hatóanyagai és gyógyhatásai: a kakukkfűnek a föld feletti részeit, azaz a virágos, leveles hajtását használják gyógyászati célokra. Hatóanyagai közül elsősorban az illóolajok, a keserű- és cseranyagokat kell megemlíteni. Az illóolajak görcsoldó és fertőtlenítő hatásúak. A keserű- és cseranyagok serkentőleg hatnak az emésztésre, és fokozzák az emésztőnedvek termelődését.
  2. Alkalmazása: a kakukkfűtea enyhíti a gyomorfájást, csökkenti a teltségérzést és a görcsös felhasi fájdalmat. A kortyonként fogyasztott kakukkfűtea ivása, vagy a teával való gargalizálással segíthetünk a köhögésen, torokfájáson. A kakukkfű tinktúrát reumás ízületi fájdalmak enyhítésére használhatjuk. A kakukkfüves lábfürdővel pedig a hosszú állómunka utáni fájdalmakat enyhíthetjük, és így felfrissülhet a lábunk.
  3. A kakukkfűtea készítése: forrázzunk le 1 csésze vízzel 2 teáskanálnyi szárított kakukkfüvet, fedjük le és 10-15 perc állás után szűrjük le. Amennyiben gargalizálni szeretnénk, hagyjuk kihűlni, ha köhögés elleni teát készítünk, akkor édesítsük mézzel.
  4. Tinktúra (alkoholos kivonat) elkészítése: öntsünk 100 ml pálinkát 4 evőkanál szárított kakukkfűre és hagyjuk állni kb. 2 hétig meleg, de sötét helyen – naponta rázogassuk. Majd szűrjük le és töltsük sötét, tiszta üvegbe. Naponta többször dörzsöljük be ezzel a fájó ízületet.
  5. Kakukkfüves lábfürdő: keverjünk össze 5 evőkanál kakukkfüvet 2 evőkanál rozmaringgal és forrázzuk le 1 csésze forrásban lévő vízzel. 10 perc után szűrjük le és adjuk hozzá a lábfürdő vizéhez. Kellemes hőfokon, 10-20 percig áztassuk a lábunkat. Utána töröljük szárazra és krémezzük be zsíros lábkrémmel.
  6. A kakukkfű, mint fűszer: a kakukkfű jól kombinálható petrezselyemmel és babérral. Használjuk fűszerként sűrű hús- és egyéb levesekhez, pácokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz. Ajánlják borhoz, vadhúsokhoz, kagylóhoz, baromfihoz is a használatát. A citromillatú kakukkfű csirkéhez, halhoz, meleg zöldségekhez, gyümölcssalátákhoz, dzsemekhez jól illeszthető.


Tippek

  • A kakukkfű virágát kedvelik a méhek, amellyel értékes mézet adnak.
  • A kakukkfű elősegíti a zsírok lebontását.

Amire szükséged lehet

  • Kakukkfűtea
  • Pálinka


Figyelmeztetések

  • Mértékkel bánjunk vele, mert frissen nagyon erős az íze.
  • Vigyázzunk, meg ne égessük a lábunkat.

Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

  • A cikk a Természetes Gyógyszerek Kis Lexikona című könyv alapján készült.

Az oldal szerzői

Mező