A különböző klímamegoldások közül választani

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell a különböző klímamegoldások közül választani?

Hogyan-kell-klimavalasztasi-kisokos.jpg

A tomboló forróság elől a szobába menekülnél, de a hőmérő higanyszála már ott is 30 felé közelít? Szerencsére van megoldás! Manapság már igazán sokféle eszköz és technológia áll rendelkezésre ha a nyári melegben szeretnénk lehűteni, illetve hűvösen tartani a házat vagy a lakást. Nézzük, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre költség, kiépítés, illetve eredményesség szempontjából, azaz, hogyan kell a klímamegoldások közül választani!

Lépések

 1. Ha alacsony a lakás hűtésére szánt keret, akkor alapvetően a ventilátor jöhet számításba, hiszen ebből számos fajta és méret áll rendelkezésre.
  • Asztali ventilátor: pl. dolgozószobában íróasztalra helyezve ideális megoldás lehet. Funkcionalitás tekintetében a jobbak dönthetőek is, illetve képesek oszcilláló mozgásra. Az eszköz légszállítási értéke legyen minimum 600 m3/h.
  • Állóventilátor: ideális választás szobák levegőjének keveréséhez (15-20 m3). Itt már az olyan funkciók meglétét is figyelembe kell vennünk, mint az állítható magasság és dőlésszög, a beépített időzítő, a távirányítás vagy a 360°-ban mozgó ventilátorfej, oszcillálás. Az eszköz légszállítási értéke legyen 2000 - 6000 m3/h között.
  • Toronyventilátor: szintén szobák levegőjének keverésére alkalmas. Ezek az eszközök is rendelkeznek felszereltségtől függően olyan funkciókkal, mint a beépített időzítő, a távirányítás vagy az oszcilláló funkció.
  • Mennyezeti ventilátor: ezeknek a lényege, hogy általában a központi világítás helyére teszik fel, ezért ezek lámpát is tartalmaznak, de nem mindegyik. Mivel egy szobában általában egy központi világítás van, így az már bőven megkeveri a szoba levegőjét. Kisebb szobákba egy, nagyobbakba akár 2-3 is szerelhető. Ma már viszont kaphatóak igazán megnyerő, dizájnos darabok is, viszonylag csendes működéssel és alacsony energiafogyasztással. A mennyezeti ventilátorok télen is használhatók, a meleg levegőt is keringetik.
 2. Ha jobb hatásfokra vágyunk, mint amire a ventilátorok képesek, de továbbra sem szeretnénk mélyen a pénztárcánkba nyúlni, akkor érdemes a léghűtő megoldások között válogatni. A léghűtő egy víztartály segítségével párásít, úgy, hogy előbb beszívja a levegőt, majd egy szűrőn keresztül visszajuttatja azt a helyiségbe, és ezáltal képes javítani a hőérzetet.
 3. Ha többet tudunk áldozni a lakásban uralkodó hőség csökkentésére, akkor a mobil klímák között érdemes körbenézni. A mobil klíma – nevéhez méltóan – hordozható –, bármely helyiségben elhelyezhető. Működéséhez azonban szükség van egy kivezető nyílásra, ahol a meleg levegő a lakásból távozni tud. A mobil klíma alapvetően kisebb helyiségek szezonális hűtésére alkalmas, illetve olyan helyre is jó választás lehet, ahová a splitklíma nem szerelhető be (pl. albérlet, műemléki épület, nyaraló). Óriási előnye, hogy a beszerelésre sem kell költeni, bárhol azonnal üzembe helyezhető. Az extrák között érdemes keresni az időzítő-, illetve alvófunkciót, a távirányítót, valamint ügyeljünk a zajszintre is! A kW-ban megadott teljesítményérték esetében a minél nagyobb a jobb, persze ezzel együtt a fogyasztás is nő.
 4. Ha tartós és biztos megoldásra vágyunk, akkor a splitklíma folyamatosan „szállítja” majd a várva várt lehűlést. A splitklíma két részből áll: egy beltéri egységből, valamint egy, a lakás, illetve ház külső homlokzatára szerelt kültéri egységből. Ez a megoldás ugyan költségesebb minden eddig bemutatott eszközhöz képest, viszont tartósan és csöndesen képes biztosítani akár nagyobb helyiségek, több egység használata révén akár egész lakások vagy házak ideális, kellemesen hűvös hőmérsékleten tartását is.

Tippek

 • Ventilátorok kiválasztása során fontos paraméter a légszállítás mértéke, amit m3/h-ban vagy cfm-ben (köbláb/perc) adnak meg a gyártók (1 cfm = 1,699 m3/h).
 • A klíma problémamentes üzemelése érdekében évente végeztessünk vizsgálatot, karbantartást, mert ezzel meghosszabbíthatjuk az élettartamát, és a garanciát sem veszítjük el!
 • Mobil klímák esetében figyeljünk arra, hogy a készülék rendelkezzen görgőkkel és fogantyúkkal, így a készülék könnyedén mozgatható.

Amire szükséged lehet

 • splitklíma esetén képesített klímaszerelő
 • telepítési tanúsítvány

Figyelmeztetések

 • A klímaberendezések beszerelését csak képesített szakember végezheti.
 • 2019. március 15-től egyszerűsödött a klímavásárlás és telepítés folyamata. Ennek értelmében a telepítést végző képesített vállalkozás előzetes kiválasztása és nyilatkoztatása helyett a vásárlónak elegendő arról nyilatkoznia, hogy a jövőben képesített vállalkozással telepítteti majd a megvásárolni kívánt berendezést.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell