A gázgrillt használni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell a gázgrillt használni?

Hogyan-kell-a-gazgrillt-hasznalni-1.jpg

A gázgrill használata igazán könnyű és kényelmes. Általában ideális választás lehet számodra akkor, ha szereted a grillezett ételeket, de nem szeretnél bajlódni a szénnel vagy a fa aprításával, a begyújtással és az ezzel együtt járó koszfoltok eltüntetésével. Az alábbiakban ismertetjük a gázgrill használatának lépéseit és számos tippet is adunk az igazán ízletes grillételek elkészítéséhez.

Lépések

Biztonsági előkészületek

 1. Ellenőrizd a gázpalackot és a csatlakozásokat! Győződj meg arról, hogy a gázpalack megfelelően csatlakozik-e a grillhez, és hogy a csatlakozások megfelelően zárnak-e. Ezt gyakran szappanos vízzel tesztelik: ha buborékok keletkeznek, akkor szivárgás van!
 2. Helyezd a grillt biztonságos helyre! A grillnek stabil felületen kell állnia, távol bármilyen gyúlékony anyagtól, olyan nyílt térben, ahol a gáz nem halmozódhat fel.
 3. Nyisd ki a grill fedelét! Mindig nyisd ki a grill fedelét, mielőtt meggyújtanád! Erre azért van szükség, hogy elkerüld a gáz felhalmozódását és a hirtelen lángra lobbanását.

A gázgrill használata

 1. Nyisd meg a gázpalackot! Fordítsd el a gázpalack szelepét, és engedd, hogy a gáz áramoljon a grill felé.
 2. Gyújtsd meg a grillt! Ha a grillnek van önindítója, akkor egyszerűen nyomd meg a gombot. Ha nincs, akkor használj hosszú gyufát vagy hosszú öngyújtót, és gyújtsd meg az egyik égőt.
 3. Állítsd be a hőmérsékletet! A legtöbb gázgrill rendelkezik hőmérséklet-szabályzóval, amellyel beállíthatod a kívánt hőmérsékletet. Általános szabály: a magas hőmérsékletet (közvetlen hő) a sütéshez és pirításhoz, míg az alacsony hőmérsékletet (közvetett hő) a lassú főzéshez és a hosszabb ideig tartó grillezéshez használjuk.
 4. Különleges ízvilág eléréséhez használhatsz ún. ’aromafachipset’! A gázgrillezés során a fachips használata extra ízt ad hozzá az alap ízprofilhoz, például természetes füstös aromát. Különböző fajtájú fákból készült chips használata számos ízt és aromát képes a grillezett ételbe csempészni; például az almafachips édes és enyhe füstös ízt ad, míg a tölgyfachips erőteljesebb, robusztusabb ízt. A ’mesquite fa chips’ erőteljes, földes aroma jegyekkel rendelkezik, ami különösen jól illik a vörös húsokhoz. A cseresznyefa, a hickory, a boróka és a szőlő tőkéi is népszerű választások lehetnek, mindegyikük egyedi ízt hoz létre.
 5. Helyezd az ételt a grillrácsra! Ha a grill elérte a kívánt hőmérsékletet, helyezd az ételt a grillrácsra. Ne feledd, hogy az ételeket az egyenletes sütés érdekében rendszeresen meg kell forgatni.
 6. Takard le a grillt! A fedél lezárásával a hő hatékonyabban tud terjedni a grill belsejében, és az ételek egyenletesebben sülnek meg.
 7. Ellenőrizd az ételek hőmérsékletét! Használj ún. húshőmérőt, hogy biztos lehess abban, hogy megfelelően átsülnek-e az ételek. A csirke belső hőmérsékletének például legalább 74 Celsius-foknak kell lennie.
 8. Ha elkészült, vedd le az ételeket a grillről! Használj grillfogót vagy hasonló eszközt, és vigyázz, mert a grillrács nagyon forró lehet!
 9. Használat után hagyd előbb, hogy a grillsütő teljesen lehűljön! Ezt követően tisztítsd, mozgasd vagy nyúlj hozzá, hogy elkerüld az égési sérüléseket.

Tisztítás és karbantartás

 1. Tisztítsd meg minden használat után a grillrácsot! Használhatsz drótkefét vagy speciális grilltisztító eszközöket is. Ezeket a grillszezon idején könnyedén beszerezheted valamelyik szakáruházban.
 2. Ellenőrizd a gázpalackot és a csöveket! A gázpalackot és a csöveket rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincs-e szivárgás.
 3. Tartsd tisztán a grill belső részeit is! Az égőket és a hőelosztókat is tisztán kell tartani, hogy a grill hatékonyan működjön. Mindenképpen olvasd el a használati, illetve karbantartási útmutatót!

Tippek

Hogyan-kell-a-gazgrillt-hasznalni-2.jpg

 • Ha különböző hőmérsékleteken szeretnél ételeket egyszerre grillezni, akkor használd a grill eltérő területeit: a grill középső része általában forróbb, mint a szélei.
 • A húsokat és a zöldségeket grillezheted egyszerre, de mindig ellenőrizd, hogy az ételek jól átsültek-e.
 • Mielőtt a grillre teszed a húsokat, hagyd, hogy előbb szobahőmérsékletre melegedjenek, így egyenletesebben fognak megsülni.

Amire szükséged lehet

Hogyan-kell-a-gazgrillt-hasznalni-3.jpg

 • Gázgrill
 • Gázpalack
 • Hosszú gyufa vagy öngyújtó (ha a grillnek nincs önindítója)
 • Grillfogó
 • Húshőmérő
 • Grilltisztító eszközök

Figyelmeztetések

 • Mindig tartsd be a biztonsági előírásokat! Soha ne hagyd felügyelet nélkül a bekapcsolt grillt!
 • Soha ne használd a grillt zárt helyen! A gáz égésekor keletkező szén-monoxid mérgező lehet.
 • Ha gázszivárgást észlelsz, azonnal zárd el a gázpalackot, és hívj szakembert!
 • Soha ne próbáld meg a grillt gyújtófolyadékkal meggyújtani!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell