A fogakat házilag fehéríteni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell a fogakat házilag fehéríteni?

Fogak.jpg

A „színes” mosolyért általában a kávé, a cigaretta, a vörösbor és a hasonló élvezeti cikkek tehetők felelőssé. Bár a legtöbben tudják ezt, mégsem tudnak lemondani róluk, így marad a fogfehérítés. Van néhány módszer, amivel otthon is elvégezhetjük a fogfehérítést, ugyanakkor az orvosi módszerek általában hatásosabbak és a fogakra is kevésbé károsak. Igaz, az áruk általában igen borsos.

Lépések

 1. Lemondások: Ahogy a bevezetőben már említettem, a legjobb módszer, ha lemondunk azokról a dolgokról, amik a fogak elszíneződéséért felelősek. Így hagyjuk el a dohányzást, a kávét, a fekete teát, a színes üdítőket és a vörösbort!
 2. Természetes módszerek: Van néhány természetes hatóanyag, amik segítségével fehérebb fogakat varázsolhatunk magunknak.
  1. Eper.jpg
   Eper: Kenjük be a fogainkat friss eperből és szódából álló masszával vagy dörzsöljük át egy eperrel! Minél éretlenebb az eper, annál nagyobb a tisztító hatása. Az eperben található almasav lemarja a fogak legfelső rétegét, ennek köszönhető a fehérítő hatás. Ugyanakkor pontosan emiatt a gyakori alkalmazása nem javasolt. Fontos, hogy a kezelés után várjunk 20 percet a fogmosással, a nyál ugyanis ennyi idő alatt tudja visszaállítani a fogzománc védelmét.
  2. Citrommal.jpg
   Citrom: A citromlé hatása hasonló az eperéhez, annyi különbséggel, hogy itt a citromsav felelős a fehérítésért. Annak ellenére, hogy látványos hatást érhetünk el vele, a használatát nem javasolják a szakemberek, mert komolyan roncsolhatja a fogzománcot.
  3. Szódabikarbóna: A szódabikarbóna eltávolítja a fogakra ülepedett lepedéket. Rendszeres használata azonban nem javasolt, szintén a fogzománc károsító hatása miatt.
  4. Növényi hatóanyagok: Készíthetünk gyógynövényes fogfehérítő port. Keverjünk össze 100 g kaolinport, 100 g szódabikarbónát, 10 g szárított málnalevelet és ízesítőként 5 g gyógynövényt (ez lehet zsálya vagy fodormenta), majd adjunk hozzá öt csepp borsmenta- vagy zsályaolajat! Utóbbit csak abban az esetben, ha szárított gyógynövényeket használtunk. Fogkefével vigyük fel a fogakra!
 3. Otthoni fogfehérítők: Többféle olyan szert vásárolhatunk a boltokban, amelyek fehér fogakat ígérnek.
  1. Fogkrem.jpg
   Fogfehérítő fogkrém és szájvíz: Számos fogfehérítő szájvíz és fogkrém közül válogathatunk, ez talán a legkézenfekvőbb megoldás. A hatásuk ugyanakkor lassan mutatkozik, és általában kevéssé látványos.
  2. Ecsetelő vagy toll: Egy fehérítő „tollal” végigkenjük a fogunkat, majd 15 percig hagyjuk hatni. Nehézkes, hogy eközben ügyelni kell arra, hogy az ajkunkkal ne töröljük le az anyagot a fogakról, emiatt kényelmetlen „vicsort” kell felvenni. A tapasztalatok szerint max. 1-2 árnyalattal fehéríti a fogakat.
  3. Fogfehérítő sín és gél: A fogfehérítő sínt forró vízbe kell áztatni, majd rá kell harapni, hogy felvegye a fogsor formáját. Ezután bele kell fecskendezni a fehérítő gélt, majd feltehetjük a sínt a fogsorra. Elég kényelmetlen eljárás, és a hatásosságáról is megoszlanak a vélemények. A módszer egy másik változata, amikor a sínben eleve benne van egy géllel töltött szivacs, így a „befecskendezés” lépése kimarad.
  4. Fogfehérítő matrica: A fogfehérítő matricát ragasszuk a fogsorra, majd hagyjuk rajta körülbelül fél órát! Általában 10 napos kúra javasolt, ezalatt látványos hatást érhetünk el.

Tippek

 • Az otthoni módszerek általában roncsolják a fogzománcot, ezért forduljunk fogorvoshoz! Ha nem is tudjuk megfizetni az orvosi fogfehérítést, legalább kérjük ki a tanácsait!

Figyelmeztetések

 • Az otthoni szereknek ellenőrizzük a hatóanyagait! Sok szer például klór-dioxidot tartalmaz, amit az úszómedencék fertőtlenítésére használnak. Lemarja a fogzománcot, így károsítja a fogakat.
 • Ha eperrel kezeljük a fogunkat, a fogmosás előtt várjunk 20 percet, hogy helyreálljon a fogzománc védelme!


Amire szükséged lehet

 • Friss eper
 • Szóda
 • Citromlé
 • Szódabikarbóna
 • Kaolinpor
 • Szárított málnalevél
 • Zsálya vagy fodormenta
 • Borsmenta- vagy zsályaolaj
 • Fogfehérítő fogkrém és szájvíz
 • Fogfehérítő toll
 • Fogfehérítő sín
 • Fogfehérítő matrica

Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02, Hogyankell