A barbecue-hoz grillsütőt választani szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
6. sor: | 6. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # A '''grillkocsik osztályába''' tartozó faszenes '''Offset füstön sütők''' (Offset smokers) a hamisítatlan BBQ készítés egyik alapeszköze és viszonylag kedvező áron | + | # A '''grillkocsik osztályába''' tartozó faszenes '''Offset füstön sütők''' (Offset smokers) a hamisítatlan BBQ készítés egyik alapeszköze és viszonylag kedvező áron be is szerezhetőek. Ezek a grillezők javarészt két tartályból állnak össze: a hőellátásért felelős tűztérből és a sütőtérből. Előnye, hogy '''mutatósak, nagy kapacitással bírnak''' azonban a hőmérsékletük szabályozása nem a legegyszerűbb feladat, még akkor sem, ha bizonyos modellek fedelén hőmérő is található. |
# A '''gömbgrill''' alacsony ára és sokoldalúsága miatt nem véletlen az egyik legelterjedtebb grillsütő típus. Fedele jóvoltából a hagyományos (direkt) grillezés mellett az '''indirekt sütésre is kiváló választás'''. Ha a gömbgrill mellett döntünk BBQ-ügyben, annak egyik felébe helyezzünk faszenet, föléje pedig, hűtés és párásítás céljából, egy vízzel teli edényt. A hús a másik oldalon (indirekt zónában) sül felül, alatta csepegtetőtálcával. A faszén pótlása mellett a hőstabilizálásra is rendszeresen figyelnünk kell, de a befektetett energia végül meghozza gyümölcsét. | # A '''gömbgrill''' alacsony ára és sokoldalúsága miatt nem véletlen az egyik legelterjedtebb grillsütő típus. Fedele jóvoltából a hagyományos (direkt) grillezés mellett az '''indirekt sütésre is kiváló választás'''. Ha a gömbgrill mellett döntünk BBQ-ügyben, annak egyik felébe helyezzünk faszenet, föléje pedig, hűtés és párásítás céljából, egy vízzel teli edényt. A hús a másik oldalon (indirekt zónában) sül felül, alatta csepegtetőtálcával. A faszén pótlása mellett a hőstabilizálásra is rendszeresen figyelnünk kell, de a befektetett energia végül meghozza gyümölcsét. | ||
− | # Bár elsősorban nem erről az oldaláról ismert, ám egy kis fortéllyal '''a gázgrill is alkalmas a BBQ-ra'''. Külön állítható égőfejei lehetővé teszik az optimális hőfokválasztást, ami a BBQ alapkritériuma, továbbá a faszenet sem kell külön vásárolnunk hozzá. Utóbbi előny egyben a gázgrill szépséghibája is BBQ szempontból, hisz a technikát alapvetően faszén vagy fa által képzett hőre találták ki. Sebaj, egy hőleadó részt kialakítva, az egyik oldalra egy füstölő dobozba helyezzünk apróbb fadarabokat: itt képződik majd a kívánt füst. A másik oldalra mehet a hús (amihez nem árt majd egy maghőmérő sem), alá csepegtetőtálcával. | + | # Bár elsősorban nem erről az oldaláról ismert, ám egy kis fortéllyal '''a gázgrill is alkalmas a BBQ-ra'''. Külön állítható égőfejei lehetővé teszik az optimális hőfokválasztást, ami a BBQ alapkritériuma, továbbá a faszenet sem kell külön vásárolnunk hozzá. Utóbbi előny egyben a gázgrill szépséghibája is egyben BBQ szempontból, hisz a technikát alapvetően faszén vagy fa által képzett hőre találták ki. Sebaj, egy hőleadó részt kialakítva, az egyik oldalra egy füstölő dobozba helyezzünk apróbb fadarabokat: itt képződik majd a kívánt füst. A másik oldalra mehet a hús (amihez nem árt majd egy maghőmérő sem), alá csepegtetőtálcával. |
14. sor: | 14. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Gázgrill használata esetén | + | * Gázgrill használata esetén húsunkat lecsukott tető mellett három óra után csomagoljuk alufóliába, majd tegyük vissza a sütőbe további két óra. Ha ez is letelik, cseréljük ki a füstölő dobozban a fadarabokat, majd még egy órát, immár alufólia nélkül, nyitott fedéllel „pihentessük” húsunkat a rácson. |
− | * A BBQ egy rendkívül időigényes ételkészítési technika. Csak akkor fogjuk bele, ha ténylegesen van | + | * A BBQ egy rendkívül időigényes ételkészítési technika. Csak akkor fogjuk bele, ha ténylegesen van 4-6 óránk a hús elkészítésére! |
* A nem kellő figyelemmel választott grillsütő könnyen elveheti kedvünket a BBQ-tól. Bármely grillsütő típus mellett is döntünk, amennyiben keretünk engedi, törekedjünk a minél minőségibb (és így általában drágább) grillsütő vásárlására! | * A nem kellő figyelemmel választott grillsütő könnyen elveheti kedvünket a BBQ-tól. Bármely grillsütő típus mellett is döntünk, amennyiben keretünk engedi, törekedjünk a minél minőségibb (és így általában drágább) grillsütő vásárlására! | ||
24. sor: | 24. sor: | ||
* Grillsütő | * Grillsütő | ||
* Faszén / gázpalack | * Faszén / gázpalack | ||
− | |||
* Grillvilla | * Grillvilla | ||
* Grilltálca | * Grilltálca | ||
31. sor: | 30. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | * Lehet bármilyen profi is sütőnk, ha nincs hozzá minőségi alapanyagunk. | + | * Lehet bármilyen profi is sütőnk, ha nincs hozzá minőségi alapanyagunk. A húst csak megbízható helyről, lehetőleg hentestől, és ne szupermarketből szerezzük be! |
38. sor: | 37. sor: | ||
* [http://www.bauhaus.hu/kert-szabadido/grill.html?utm_source=hk&utm_medium=cpc&utm_campaign=2017ND0047 Grillsütők] | * [http://www.bauhaus.hu/kert-szabadido/grill.html?utm_source=hk&utm_medium=cpc&utm_campaign=2017ND0047 Grillsütők] | ||
− | |||
− |