A bőrcipőt ápolni télen

A Hogyankell.hu wikiből

Hogyan kell a bőrcipőt ápolni télen?

Borcipo tel apolas.jpg
A téli időszakban általában bőrből készült cipőket hordunk (csizma, bakancs), és bizony egy bőrcipő megérdemli a gondos ápolást, főként a vizes, latyakos téli időjárás során, amikor még nagyobb igénybevételnek van kitéve. Cikkünkben tanácsokat adunk a bőrcipő téli ápolásához, amit jó egy héten többször is elvégzünk.

Lépések

 1. Szárítsuk meg a cipőt! Ha nedves, latyakos lenne a cipő, akkor szobahőmérsékleten előbb alaposan szárítsuk meg, mert a továbbiakban a szennyeződéseket csak beledörzsölnénk. A cipőfűzőt is vegyük ki belőle, amit áztassunk be mosószeres vízbe! A cipőt tegyük sámfára vagy tömjük ki újságpapírral, hogy megtartsa a formáját! (Ha még új a cipő, akkor ezt a lépést természetesen kihagyhatjuk.)
 2. Tisztítsuk meg a cipőt a szennyeződésektől! Mielőtt hozzálátnánk a cipő ápolásához, fontos, hogy először alaposan tisztítsuk meg, mert a szennyeződések miatt az ápolószerek sem tudnak megfelelően hatni. (Ha még új a cipő, akkor ezt a lépést természetesen kihagyhatjuk.)
  • Egy kefe segítségével óvatosan dörzsöljük le róla a rászáradt sarat és az egyéb szennyeződéseket!
  • Ha még maradna rajta kisebb szennyeződés, akkor azt speciális tisztító spray-vel távolítsuk el!
  • Annak ellenére, hogy tilos, mégis sok helyen sóval szórják fel a csúszós utakat, járdákat. A só a bőrcipőn csúnya fehér foltokat hagy. Ennek lemosásához keverjünk ecetes vizet (1/3 ecet és 2/3 víz), és egy ronggyal töröljük át vele a sófoltos cipőt! Továbbá nedvesítsünk be vízzel egy puha rongyot, amivel szintén töröljük át a cipőt, hogy azon ne maradjon ecet! Egy száraz ronggyal végül töröljük szárazra a cipőt!
 3. Kenjük be cipőkrémmel! Boltokban kapható cipőkrémek helyett mi magunk is készíthetünk ápolószert a bőrcipőink számára.
  • Olvasszunk fel gőz felett 150 g vazelint és 10 g viaszt! Forraljunk fel 10 ml vizet, majd 5 g szappanporral együtt adjuk a viaszkeverékhez, és addig keverjük, amíg sűrű massza nem lesz belőle! Hagyjuk kihűlni a masszát, és későbbi felhasználás céljából tegyük egy műanyag dobozba!
  • Kenjük a krémet a cipőre és egy puha kefe vagy egy rongy segítségével dolgozzuk a cipő bőrébe, majd hagyjuk megszáradni!
  • Polírozzuk, azaz egy puha ronggyal vagy egy kézre húzott zoknival törölgessük át és ezáltal fényesítsük ki a cipőt!
 4. Impregnáljuk a cipőt! Őszi, téli időszakban különösen fontos, hogy vízhatlanítsuk a cipőnket, így az nem fog átázni a latyakban és a bőr sem fog tönkremenni. Ha olyan cipőkrémet használtunk, amely csak ápolja, de nem védi a cipőt a víztől, akkor kifejezetten ajánlott impregnálószer használata. Természetes alapanyagokból mi is készíthetünk ilyet.
  • Olvasszunk fel gőz felett 2 evőkanál méhviaszt és 1 evőkanál juhzsírt! Hűtsük le a keveréket, majd kenjük rá egy ronggyal a cipőre! Hagyjuk a cipőn egy éjszakát, majd másnap dörzsöljük le róla egy gyapjúkendővel!

Tippek

 • A hófoltos bőrcipőről egy félbevágott hagymával is eltüntethetjük a foltokat.
 • Színtelen cipőkrémet készíthetünk még 5 g méhviaszból, 5 púpozott teáskanál lanolinból és 30 ml szójaolajból. Ezeket gőz felett felolvasztjuk, majd keverőgéppel krémes állagúra keverjük, és dobozokba töltjük.
 • Impregnálószert 80 g sárga és 30 g fehér méhviaszból, 600 ml terpentinből, 30 g szappanpehelyből és 600 ml vízből is készíthetünk. A sárga és a fehér méhviaszt lereszeljük, hozzáadjuk a terpentinhez, majd gőz felett megolvasztjuk őket. A szappanpelyhet beleszórjuk a vízbe és addig melegítjük a vizet, amíg a szappanpehely fel nem oldódik benne. Ezt a szappanlúgot nagyon alaposan összekeverjük a viaszos-terpentines oldattal, majd a keveréket üvegekbe töltjük.

Amire szükséged lehet

 • kefe, puha rongy
 • a tisztítószerekhez, a cipőkrémekhez és az impregnálószerekhez felsorolt alapanyagok

Figyelmeztetések

 • Az új bőrcipőt még használat előtt ápoljuk le és impregnáljuk!
 • A bőrcipőt ne közvetlenül a radiátoron vagy a kályhán szárítsuk, mert a bőr megkeményedik és kirepedezik, törékennyé válik!
 • Ügyeljünk arra, hogy az ápoló- és védőszerekből mindenhova jusson, a varrásokra és a nehezebben elérhető részekre is!
 • A bőrcipőt ne a csap alatt, folyó vízben tisztítsuk!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya