„A 2013-as ország tortát elkészíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Figyelmeztetések)
(Tippek)
98. sor: 98. sor:
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Vaníliás cukor helyett használhatunk igazi vaníliát azzal finomabb lesz.
+
* Vaníliás cukor helyett használhatunk igazi vaníliát, azzal finomabb lesz.
 
* A pontos hőfokokra érdemes nagyon odafigyelni, hogy ne rontsuk el a tortát, mivel egyes alapanyagok csak adott hőmérsékleten érvényesülnek.
 
* A pontos hőfokokra érdemes nagyon odafigyelni, hogy ne rontsuk el a tortát, mivel egyes alapanyagok csak adott hőmérsékleten érvényesülnek.
* Érdemes beszerezni egy a szakácsok által használt hőmérőt.
+
* Érdemes beszerezni egy, a szakácsok által használt hőmérőt.
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==

A lap 2014. március 10., 14:56-kori változata

Hogyan kell a 2013-as ország tortáját elkészíteni?

64078.jpg

Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, valamint az ünneptől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során cukrászmesterek nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. A tortának minden éveben egy új, még nem létező, egyedi, nem szokványos alapanyagokat tartalmazó kreációnak kell lennie. A Milotai mézes diótorta megálmodója Bacskó Szilárd budapesti cukrász, aki ezzel a tortával nyerte el 2013-ban az Ország Tortája címet. A torta meghatározó alapanyaga a dió, további részei a mézes és pralinés krém közötti vékony és roppanós betét. Egyáltalán nem egyszerű elkészíteni, így egy háziasszonynak kimondottan nagy kihívás lehet, viszont érdemes próbálkozni vele, mert az ínycsiklandozó ízhatás garantált. Fontos precíznek lennünk az elkészítésekor, mivel egyes hozzávalók csak adott hőfokon használhatók. Lássuk, hogyan kell egy 16 szeletes Milotai mézes diótortát elkészíteni!

Lépések

Grillázs felvert elkészítése

  • 3 db tojássárgája
  • 3 db tojásfehérje
  • 50 g cukor
  • 50 g dió grillázs
  • 50 g liszt
  • 70 g pörkölt darált dió
  • 15 g olaj
  • 5 g vaníliás cukor
  • 1 db citrom héja
  1. A diós grillázs elkészítése: 45 g cukrot és 26 g durvára vágott diót 165 °C-ig kell melegíteni egy lábosban, majd ha karamellizálódott, egy kivajazott tepsire kiönteni és 5 mm vastagra nyújtani, s amikor kihűlt kézzel apróra törni.
  2. A felvert elkészítése: verjük fej a tojásfehérjét a cukorral keményebb habbá, de még legyen kicsit kenhető állagú. Utána egyből egy kézi habverővel krémesítsük a tojássárgáját. Öntsük a sárgáját a fehérje habhoz és hablapáttal forgassuk be, majd folyamatos lassú adagolás mellett a lisztet is tegyük bele.
  3. A kész tésztába keverjük bele az olajat, a reszelt citromot, a vaníliás cukrot, a darált diót és a grillázst.
  4. Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire 2 db 24 cm-es átmérőjű lapot formázzunk és 180 fokon, 8-10 percig süssük készre a felvert tésztáját.

A ropogós pralinékrém elkészítése

  • 30 ml víz
  • 30 g cukor
  • 7,5 dkg darált dió
  • 25 g fehércsokoládé
  • 20 g karamellizált ostyatörmelék
  1. A vizet a cukorral addig főzzük míg egy szálpróbát tudunk csinálni vele: a megfelelő sűrűségű cukorszirupot két ujjunk közé véve szálat tudunk húzni belőle.
  2. Adjuk hozzá a 7,5 dkg darált diót.
  3. Ezután hűtsük le kb. 29 fokig, majd pépesítjük botmixerrel.
  4. Tegyük bele a fehércsokit is és azonos hőmérsékleten hűtsük le kb. 20 fokra, majd a 20 g karamellizált ostyatörmeléket (karamell és apró keksz keveréke vagy durvára tört kukoricapelyhet) keverjük hozzá.


A diós krém elkészítése

  • 0,5 dl tej
  • 60 g cukor
  • 50 g tojássárgája (2 tojás sárgája)
  • 1 db citromhéj
  • 5 g vaníliás cukor
  • 20 g oldott zselatin (20 g zselatint 1,3 dl vízben kell feloldani)
  • 300 g tejszínhab
  • 120 g pörkölt és finomra őrölt dió
  1. A tejet a cukrot és a tojássárgáját 72 fokig melegítsük, és tegyük hozzá a citromhéjat és a vaníliás cukrot.
  2. Amikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adagoljuk bele az oldott zselatint, a tejszínhabot és a pörkölt, finomra őrölt diót.


A mézes krém elkészítése

  • 0,5 dl tej
  • 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb a méz, annál ízletesebb lesz a krém)
  • 50 g tojássárgája (2 tojás sárgája)
  • 15 g oldott zselatin (15 g zselatint 1 dl vízben kell feloldani)
  • 200 g tejszínhab
  1. A tejet a mézzel és a tojássárgájával melegítsük kb. 72 fokig.
  2. Mikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adjuk hozzá az oldott zselatint és a tejszínhabot.


A karamell bevonat elkészítése

  • 95 g cukor
  • 150 g tej
  • 30 g vaj
  • 6 g keményítő
  • 12 g hideg víz
  • 10 g oldott zselatin
  1. Karamellizáljuk meg a cukrot és melegítsük kb. 170 fokra, majd öntsük hozzá a tejet és a vajat.
  2. Amikor a cukor feloldódott, oldjuk fel a keményítőt hideg vízben, kiforraljuk és belekeverjük az oldott zselatint.


A diós roppanós lap elkészítése

  • 65 ml narancslé (frissen facsart)
  • 65 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 75 g darált dió
  • 30 g liszt
  1. Forraljuk fel a narancslevet a vajjal és még forrón öntsük hozzá a a száraz összetevőket, amiket már előtte összekevertünk.
  2. A masszát tegyük félórára pihenni, majd tegyük bele egy nyomózsákba, és teflonos papírra kb. zöldborsó méretű apró gömböket formázzunk egymástól legalább 8 cm-re.
  3. 180 fokos sütőben süssük aranybarnára, amikor kész még melegen egy fakanálra tegyük fel elgörbítve a lapokat és hagyjuk kihűlni.

A torta összeállítása

  1. A tortát tortakarikába állítsuk össze, aminek az alját vaxpapírral béleljünk ki.
  2. Legalulra kerüljön az egyik felvert tortalap.
  3. Terítsük ki egy fóliára a ropogós pralinét és nyújtsuk ki a torta nagyságához mérten.
  4. A ropogós pralinékrémet helyezzük el az első felvert tortalapra és egy nyújtófával nyújtsuk a tortalapra.
  5. A diós krémet egyenletesen oszlassuk el a praliné krémen.
  6. Tegyük a diós krémre a másik tortalapot.
  7. Kenjük rá a mézes krémet és tegyük be a tortát a hűtőbe, hogy megdermedjen a krém.
  8. Amikor kellően lehűlt, óvatosan öntsük a torta tetejére a karamell bevonatot, és egyenletesen oszlassuk el rajta. Megint tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen a karamell bevonat.
  9. Ha készre hűlt a torta, vegyük lassan és óvatosan le róla a tortaformát és díszítsük 16 db diós-roppanós lappal, az oldalát pedig 1 cm magasan a diós roppanós lap törmelékéből készített morzsával panírozzuk.

Tippek

  • Vaníliás cukor helyett használhatunk igazi vaníliát, azzal finomabb lesz.
  • A pontos hőfokokra érdemes nagyon odafigyelni, hogy ne rontsuk el a tortát, mivel egyes alapanyagok csak adott hőmérsékleten érvényesülnek.
  • Érdemes beszerezni egy, a szakácsok által használt hőmérőt.

Amire szükséged lehet

  • Szakács hőmérő
  • Alapanyagok
  • Tortakarika

Figyelmeztetések

  • Vigyázzunk az edényekkel és a krémekkel, mert forróak lehetnek!

Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező