Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A 2013-as ország tortát elkészíteni

238 bájt törölve, 2014. március 13., 21:54
Hogyan kell a 2013-as ország tortáját elkészíteni?
== Hogyan kell a 2013-as ország tortát tortáját elkészíteni? ==
[[Fájl:64078.jpg|right|300px]]Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten és kóstoltatják meg az emberekkel, valamint az ünnepektől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok cukrászmesterei nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. Az ország tortájának két különlegessége is van: az egyik, hogy pályázni kell az elnyerésére, a másik, hogy a tortának minden éveben egy új, még nem létező és egyedi, nem szokványos alapanyagokat tartalmazó kreációból kell készülnie. Bacskó Szilárd budapesti cukrász a A '''Milotai mézes diótorta''' megálmodójaBacskó Szilárd budapesti cukrász, aki ezzel a tortával nyerte el 2013-ban az Ország Tortája címet. A torta meghatározó alapanyaga a dió, valamint még további részei a mézes és pralinés krém között közötti vékony és roppanós betét alkotja a torta különböző részeit. Egyáltalán nem egyszerű elkészíteni, összetett a receptje is, így egy háziasszonynak kimondottan nagy kihívás lehet, viszont érdemes próbálkozni vele, mert az ínycsiklandozó ízhatás garantált. Fontos precíznek lennünk az elkészítésekor, mivel egyes hozzávalók csak adott hőfokon használhatóakhasználhatók. Lássuk , hogyan kell egy 16 szeletes Milotai mézes diótortát elkészíteni!
== Lépések ==
=== Grillázs felvert elkészítése ===
* 3 db tojássárgája
* 3 db tojásfehérje
* 50 g cukor
* 50 g dió grillázs
* 50 g liszt
* 70 g pörkölt darált dió
* 15 g olaj
* 5 g vaníliás cukor
* 1 db citrom héja
# A '''diós grillázs''' elkészítése: 45 g cukrot és 26 g durvára vágott diót 165 °C-ig kell melegíteni egy lábosban, majd ha karamellizálódott, egy kivajazott tepsire kiönteni és 5 mm vastagra nyújtani, s amikor kihűlt kézzel apróra törni.
# A '''felvert''' elkészítése: verjük verjünk fej a 3db tojásfehérjét a az 50g cukorral keményebb habbá, de viszont még legyen kicsit kenhető állagú. Utána egyből egy kézi habverővel krémesítsük a krémesítsünk fel 3db tojássárgáját. Öntsük a sárgáját a fehérje habhoz és hablapáttal forgassuk beössze egy krémmé, majd folyamatos lassú adagolás mellett a 50g lisztet is tegyük belehozzá.# A kész tésztába keverjük öntsünk bele az 15ml olajat, a 1 reszelt citromotcitrom héját, a 5g vaníliás cukrot, a 70g pörkölt darált diót és a 50g dió grillázst.# Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire 2 db 24 cm-es átmérőjű lapot formázzunk és 180 fokon, 8-10 percig süssükkészre a felvert tésztáját.
=== A ropogós pralinékrém elkészítése ===
* 30 ml víz* 30 g cukor* 7,5 dkg darált dió* 25 g fehércsokoládé* 20 g karamellizált ostyatörmelék# A 30ml vizet a 30g cukorral addig főzzük főzzünk míg egy '''szálpróbát''' tudunk csinálni vele: vagyis a megfelelő sűrűségű cukorszirupot két ujjunk közé véve szálat tudunk húzni belőle.# Adjuk hozzá a 7,5 dkg 75g darált diót.
# Ezután hűtsük le kb. 29 fokig, majd pépesítjük botmixerrel.
# Tegyük bele a 25g fehércsokit is és azonos hőmérsékleten hűtsük le kb. 20 fokra, majd a 20 g 20g karamellizált ostyatörmeléket (karamell és apró keksz keveréke vagy durvára tört kukoricapelyhetkukoricapehely) keverjük hozzá.
=== A diós krém elkészítése ===
* # 0,5 dl tej* 60 g cukor* 50 g tojássárgája (2 tojás sárgája)* 1 db citromhéj* 5 g vaníliás cukor* 20 g oldott zselatin (20 g zselatint 1,3 dl vízben kell feloldani)* 300 g tejszínhab* 120 g pörkölt és finomra őrölt dió# A 5dl tejet a cukrot 60g cukorral és a tojássárgáját 2 tojássárgájával 72 fokig melegítsükmelegítsünk, és tegyük hozzá egy citromnak a citromhéjat héját és a 5g vaníliás cukrot. # Amikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adagoljuk adagoljunk bele az 20g oldott zselatin (20g zselatint1, a 3 dl vízben kell feloldani), 300g tejszínhabot és a 120g pörkölt, finomra őrölt diót.
=== A mézes krém elkészítése ===
* # 0,5 dl tej* 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb a méz, annál ízletesebb lesz a krém)* 50 g tojássárgája (2 tojás sárgája)* 15 g oldott zselatin (15 g zselatint 1 dl vízben kell feloldani)* 200 g tejszínhab# A 5dl tejet a 80g mézzel és a 2 tojássárgájával melegítsük melegítsünk kb. 72 fokig. # Mikor Amikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adjuk adjunk hozzá az oldott 15 g zselatint (1 dl vízben kell feloldani) és a 200g felvert tejszínhabot.
=== A karamell bevonat elkészítése ===
* 95 g cukor * 150 g tej* 30 g vaj* 6 g keményítő * 12 g hideg víz* 10 g oldott zselatin # Karamellizáljuk Karamellizáljunk meg a 95g cukrot és melegítsük kb. 170 fokra, majd öntsük öntsünk hozzá a 150ml tejet és a 30g vajat. # Amikor a cukor feloldódott, oldjuk oldjunk fel a 6g keményítőt hideg vízben, kiforraljuk amiből forraljuk ki a vizet és belekeverjük az keverjünk bele 10g oldott zselatint.
=== A diós roppanós lap elkészítése ===
* 65 ml narancslé (# Forraljunk fel 65ml frissen facsart)* 65 g vaj* 150 g porcukor* 75 g darált dió* 30 g liszt # Forraljuk fel a narancslevet a 65g vajjal és még forrón öntsük tegyünk hozzá a a száraz összetevőketmár előre összekevert 150g porcukrot, amiket már előtte összekevertünk75g darált diót és 30g lisztet.
# A masszát tegyük félórára pihenni, majd tegyük bele egy nyomózsákba, és teflonos papírra kb. zöldborsó méretű apró gömböket formázzunk egymástól legalább 8 cm-re.
# 180 fokos sütőben süssük aranybarnára, amikor kész még melegen egy fakanálra tegyük fel elgörbítve a lapokat és hagyjuk kihűlni.
== Tippek ==
* Vaníliás cukor helyett használhatunk igazi vaníliát , azzal igazibb finomabb lesz.
* A pontos hőfokokra érdemes nagyon odafigyelni, hogy ne rontsuk el a tortát, mivel egyes alapanyagok csak adott hőmérsékleten érvényesülnek.
* Érdemes beszerezni egy , a szakácsok által használt hőmérőt.
== Amire szükséged lehet ==
* '''A grillázs felvert alapanyagai''':** 3 db tojássárgája** 3 db tojásfehérje** 50 g cukor** 50 g dió grillázs ** 50 g liszt** 70 g pörkölt darált dió** 15 ml olaj** 5 g vaníliás cukor** 1 db citrom héja* '''A ropogós pralinékrém alapanyagai''':** 30 ml víz** 30 g cukor** 75 g darált dió** 25 g fehércsokoládé** 20 g karamellizált ostyatörmelék* '''A diós krém alapanyagai''':** 0,5 dl tej** 60 g cukor** 2 tojás sárgája** 1 db citromhéj** 5 g vaníliás cukor** 20 g oldott zselatin (20 g zselatint 1,3 dl vízben kell feloldani)** 300 g tejszínhab** 120 g pörkölt és finomra őrölt dió* '''A karamell bevonat alapanyagai''':** 95 g cukor ** 150 g tej** 30 g vaj** 6 g keményítő ** 12 g hideg víz** 10 g oldott zselatin* '''A mézes krém alapanyaga''':** 0,5 dl tej** 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb a méz, annál ízletesebb lesz a krém)** 2 tojás sárgája** 15 g oldott zselatin (15 g zselatint 1 dl vízben kell feloldani)** 200 g tejszínhab* '''A diós roppanós lap alapanyagai''':** 65 ml narancslé (frissen facsart)** 65 g vaj** 150 g porcukor** 75 g darált dió** 30 g liszt* Szakács által használt hőmérő* Alapanyagok
* Tortakarika
== Figyelmeztetések ==
* Vigyázzunk az edényekkel és a krémekkel , mert forróak lehetnek!* Próbáljunk gyorsan dolgozni, mert összeeshetnek az alapanyagok, illetve gyorsan szilárdulhatnak.
== Kapcsolódó videók ==
581
szerkesztés