A 2012-es ország tortát elkészíteni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell a 2012-es ország tortáját elkészíteni?

Almamak.jpg

A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától országszerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. Az év tortája címre évről-évre egyre több cukrászda pályázik, a 2012-es évben már több mint 35 torta közül válogatott a neves zsűri, hogy megtalálják Magyarország az évi győztes tortáját. 2012-ben a Szabolcsi almás máktorta nyert, aminek a megalkotója Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester. Vastag mák- és almaréteg, könnyed tejszín, fahéj és vanília keverékének összhangja érvényesül a tortában. Tanuljuk meg hogyan kell egy 16 szeletes Szabolcsi almás máktortát készíteni!

Lépések

Tészta elkészítése

  1. Az 500g tojásfehérjét a 330g cukorral kemény habbá verjük.
  2. Tegyük egy lapos tálba a 200g darált mákot, a 70g édes morzsát, a 150g hámozott, reszelt almát egy citrom reszelt héjával, s keverjük össze őket, majd óvatosan adagoljuk hozzájuk a felvert tojásfehérjét és forgassuk össze vele.
  3. Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.
  4. 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.

A krém elkészítése

  1. 1 dl 2,8%-os zsírtartalmú tejjel keverjük csomómentesre a 70g kukorica keményítőt és 3 tojássárgáját.
  2. A maradék 5dl tejbe tegyük bele a 130g cukrot és a kikapart fél vaníliarúd belsejét, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
  3. Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert 2,5dl tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).

Az almatöltelék elkészítése

  1. Hámozzunk meg 0,5kg almát, majd reszeljük le, s az 50g cukorral, a fél citrom levével, és 0,5dkg őrölt fahéjjal 50g vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.

A torta összeállítása

  1. A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel.
  2. Az első tortalapra tegyünk egy réteg krémet, majd erre rá egy újabb tortalap almaréteget, majd egy krémes lap jöjjön. Addig csináljuk, míg mind a 6 lap elfogy.
  3. Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe.
  4. Díszítésnek a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba szórjunk mákot.

Tippek

  • Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot.
  • Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyanolyan jó a vaníliás puding is.
  • A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll.

Amire szükséged lehet

  • A tészta alapanyagai:
    • 500 g tojásfehérje
    • 330 g kristálycukor
    • 200 g darált, hőkezelt mák
    • 70 g édes morzsa vagy darált háztartási keksz
    • 150 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared)
    • 1 db citrom reszelt héja
  • A krém alapanyagai:
    • 6 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej
    • 130 g cukor
    • 70 g kukorica keményítő
    • 3 db tojás sárgája
    • fél vaníliarúd
    • 2,5 dl tejszínhab
  • Az almatöltelék alapanyagai:
    • 0,5 kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
    • 50 g vaj
    • 50 g cukor
    • 0,5 dkg őrölt fahéj
    • fél citrom
  • 23cm átmérőjű tortaforma
  • Habverőgép
  • Lábas, edények

Figyelmeztetések

  • Ahogy kisült a 6db tortalap még melegen vágjunk alájuk, mert könnyen a papírhoz ragad.

Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező