Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A 2011-es ország tortát elkészíteni

6 bájt törölve, 2014. március 2., 19:13
Hogyan kell a 2011-es ország tortát elkészíteni?
== Hogyan kell a 2011-es ország tortát elkészíteni? ==
[[Fájl:Kolestorta.jpg|right|300px]]Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten és kóstoltatják meg az emberekkel, valamint az ünnepektől kezdve az ország közel 150 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok cukrászmesterei nevezhetnek a saját torta különlegességükkel. Az ország tortájának két különlegessége egyedisége is van: az egyik, hogy pályázni kell az elnyerésére, a másik, hogy a tortának minden éveben egy új, még nem létező és egyedi, nem szokványos alapanyagokat tartalmazó kreációból kell készülnie. '''2011''' nyertes ország tortája a '''Kecskeméti barackos kölestorta''' lett, melyet Zila László cukrászmester álmodott meg és pár igazán hagyományos és tradicionális régi alapanyagból alkotott meg. A torta elnevezése értelemszerűen a két fő domináló összetevőt takarja, illetve ezen felül két eseményhez is fűződik: a cukrászmester által készített tortái három egymást követő éven át is elnyerték az ország tortája címet, és a második győztes tortát követően egy levelet kapott, amelyet egy kecskeméti személy írt. A levélíró azt kérte, hogy kecskeméti barackbók készítsen tortát, mivel nagy híre van a kecskeméti baracknak. Majd kapott még egy levelet Karcagról, melyben azt kérték, hogy legyen az ország tortája kölesből, mivel Karcagon nagy hagyománya van a kölesnek. E két levél hatására konstruálódott meg a Kecskeméti barackos kölestorta receptje. A torta '''3 rétegből''' áll, és a fő alapanyaga a '''köles''', ami egy igazán tápláló és egészséges gabonaféle: '''kovasavban, fluorban, foszforban, kénben, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban''' gazdag, és ezen felül bővelkedik '''B1, B2, B3, B5, B6, B17''' vitaminokban. Amellett, hogy '''gluténmentes''', az egyetlen olyan gabonánk, ami '''lúgosítja''' a szervezetet, valamint hatékony '''antioxidáns''' és '''prebiotikus''' hatású. Viszont szükséges lehet beszereznünk egy speciális tortaformát, amit a torta megálmodója Zila Tortaformának nevezett el. A torta elkészítése kicsit időigényes, de a sok munka végeredménye és a harmonikus ízkombináció kárpótol mindent. Tanuljuk meg mi is, hogy hogyan kell és milyen alapanyagokból elkészíteni a 12 szeletes 2011-es ország tortáját!
581
szerkesztés