A 2011-es ország tortát elkészíteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
5. sor: 5. sor:
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
=== A köles alapfőzet elkészítése ===
 
  
# Az 1100ml tejet kis lángon folyamatos kevergetés mellet forraljuk fel, majd öntsük hozzá a jól átmosott 290g hántolt kölest. Közben tegyünk hozzá egy csipet sót és egy vaníliarúd kikapart belsejét.  
+
=== Köles alapfőzet elkészítése ===
# 15-20 perc után puhára fő, akkor vegyük le a gázról és adjuk hozzá a 260g cukrot, a 60g vajat és egy citrom reszelt héját.
+
 
 +
* 290 g hántolt köles
 +
* 1100 ml tej
 +
* 260 g cukor
 +
* 1 db vanília rúd kikapart belseje
 +
* 5 g só
 +
* 60 g vaj
 +
* 1 db citrom reszelt héja
 +
# '''Elkészítés''': a tejet kis lángon folyamatos kevergetés mellet forraljuk fel, majd öntsük hozzá a jól átmosott kölest. Közben tegyük hozzá a csipet sót és a vaníliarúd kikapart belsejét.  
 +
# 15-20 perc után puhára fő, akkor vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.
 
# Kb. 1400 gramm kölesalap készül ebből a mennyiségből, mivel a köles 3x-os folyadékot igényel, és azt fel is szívja. Azért szükséges ennyi adag, mivel ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g) és a krém is (500 g).
 
# Kb. 1400 gramm kölesalap készül ebből a mennyiségből, mivel a köles 3x-os folyadékot igényel, és azt fel is szívja. Azért szükséges ennyi adag, mivel ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g) és a krém is (500 g).
 
# '''A megfőtt alapot szedjük ketté''': mérjünk ki 500 g-ot és tegyük félre hűlni, ez kerül majd a töltelékbe, míg a másik felét (960 g) a piskótasütéséhez használunk fel.
 
# '''A megfőtt alapot szedjük ketté''': mérjünk ki 500 g-ot és tegyük félre hűlni, ez kerül majd a töltelékbe, míg a másik felét (960 g) a piskótasütéséhez használunk fel.
14. sor: 22. sor:
 
=== A piskóta elkészítése ===
 
=== A piskóta elkészítése ===
  
 +
* 960 g lefőzött kölesalap
 +
* 3 egész tojás
 +
* 30 g mandulaliszt
 +
* 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
 +
* 60 g áttört túró
 
# Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt.
 
# Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt.
# A lefőzött és kicsit kihűlt kölesalap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört 60g túrót, a 30g mandulalisztet, a 70g lenmagpelyhet, és 3 egész tojást - ne tegyük forrón bele, mert megfő.
+
# A lefőzött és kicsit kihűlt kölesalap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, és az egész tojásokat - ne tegyük forrón bele, mert megfő.
 
# Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön.
 
# Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön.
  
 
=== A töltelék elkészítése ===
 
=== A töltelék elkészítése ===
  
 +
* 500 g langyosra hűlt kölesalap
 +
* 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
 +
* 50 g sárgabaracköntet
 +
* 150 g felvert tejszínhab
 +
* 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin
 
# A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára.
 
# A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára.
 
# A langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint.  
 
# A langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint.  
 
# A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén fel tudja venni majd a szilikonforma mintáját.  
 
# A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén fel tudja venni majd a szilikonforma mintáját.  
 
# A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük, figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el.
 
# A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük, figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el.
 +
# Tegyük hozzá a sárgabarack darabokat és oszlassuk el egyenletesen.
 
# Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát.
 
# Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát.
  
 
=== A sárgabarack öntet elkészítése ===  
 
=== A sárgabarack öntet elkészítése ===  
  
 +
* 230 g sárgabarack
 +
* 70 g cukor
 +
* 4,5 g pektin (amennyiben nincs, használjunk befőző cukrot)
 
# Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá.  
 
# Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá.  
# 230g sárgabarackot turmixoljuk le és folytonos kevergetés mellett forraljuk fel lassú tűzön, hogy ne égjen le.  
+
# A sárgabarackot turmixoljuk le és folytonos kevergetés mellett forraljuk fel lassú tűzön, hogy ne égjen le.  
# Vegyük le a tűzről, ha felforrt, adjuk hozzá a 70g cukorban elkevert 4,5g pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra.  
+
# Vegyük le a tűzről, ha felforrt, adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra.  
 
# Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított tortarészekbe.
 
# Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított tortarészekbe.
 
# '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva.
 
# '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva.
46. sor: 68. sor:
 
* Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából.
 
* Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából.
 
* Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém.
 
* Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém.
 
+
* A torta 3 rétegből áll, és a fő alapanyaga a köles, ami egy igazán tápláló és egészséges gabonaféle: kovasavban, fluorban, foszforban, kénben, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban gazdag, és ezen felül bővelkedik B1, B2, B3, B5, B6, B17 vitaminokban. Amellett, hogy gluténmentes, az egyetlen olyan gabonánk, ami lúgosítja a szervezetet, valamint hatékony antioxidáns és prebiotikus hatású.
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
* '''A köles alapfőzethez a hozzávalók''':
 
** 290 g hántolt köles
 
** 1100 ml tej
 
** 260 g cukor
 
** 1 db vanília rúd kikapart belseje
 
** 5 g só
 
** 60 g vaj
 
** 1 db citrom reszelt héja
 
* '''A piskótához a hozzávalók''':
 
** 960 g lefőzött kölesalap
 
** 3 egész tojás
 
** 30 g mandulaliszt
 
** 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
 
** 60 g áttört túró
 
* '''A töltelékhez a hozzávalók''':
 
** 500 g langyosra hűlt kölesalap
 
** 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
 
** 50 g sárgabaracköntet
 
** 150 g felvert tejszínhab
 
** 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin
 
* '''A sárgabarack öntethez a  hozzávalók''':
 
** 230 g sárgabarack
 
** 70 g cukor
 
** 4,5 g pektin (amennyiben nincs, használjunk befőző cukrot)
 
 
* Zila zselés tortaforma
 
* Zila zselés tortaforma
 
* Sima és szilikonos sütőpapír
 
* Sima és szilikonos sütőpapír
93. sor: 91. sor:
  
 
* [http://magyarorszagtortaja2011.hu/hogyan-keszul/recept-es-technologia/ A 2011-es országtorta receptje, elkészítése és technológiája.]
 
* [http://magyarorszagtortaja2011.hu/hogyan-keszul/recept-es-technologia/ A 2011-es országtorta receptje, elkészítése és technológiája.]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)