A 2011-es ország tortát elkészíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
5. sor: | 5. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | |||
− | # | + | === Köles alapfőzet elkészítése === |
− | # 15-20 perc után puhára fő, akkor vegyük le a gázról és adjuk hozzá a | + | |
+ | * 290 g hántolt köles | ||
+ | * 1100 ml tej | ||
+ | * 260 g cukor | ||
+ | * 1 db vanília rúd kikapart belseje | ||
+ | * 5 g só | ||
+ | * 60 g vaj | ||
+ | * 1 db citrom reszelt héja | ||
+ | # '''Elkészítés''': a tejet kis lángon folyamatos kevergetés mellet forraljuk fel, majd öntsük hozzá a jól átmosott kölest. Közben tegyük hozzá a csipet sót és a vaníliarúd kikapart belsejét. | ||
+ | # 15-20 perc után puhára fő, akkor vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. | ||
# Kb. 1400 gramm kölesalap készül ebből a mennyiségből, mivel a köles 3x-os folyadékot igényel, és azt fel is szívja. Azért szükséges ennyi adag, mivel ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g) és a krém is (500 g). | # Kb. 1400 gramm kölesalap készül ebből a mennyiségből, mivel a köles 3x-os folyadékot igényel, és azt fel is szívja. Azért szükséges ennyi adag, mivel ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g) és a krém is (500 g). | ||
# '''A megfőtt alapot szedjük ketté''': mérjünk ki 500 g-ot és tegyük félre hűlni, ez kerül majd a töltelékbe, míg a másik felét (960 g) a piskótasütéséhez használunk fel. | # '''A megfőtt alapot szedjük ketté''': mérjünk ki 500 g-ot és tegyük félre hűlni, ez kerül majd a töltelékbe, míg a másik felét (960 g) a piskótasütéséhez használunk fel. | ||
14. sor: | 22. sor: | ||
=== A piskóta elkészítése === | === A piskóta elkészítése === | ||
+ | * 960 g lefőzött kölesalap | ||
+ | * 3 egész tojás | ||
+ | * 30 g mandulaliszt | ||
+ | * 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely | ||
+ | * 60 g áttört túró | ||
# Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt. | # Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt. | ||
− | # A lefőzött és kicsit kihűlt kölesalap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört | + | # A lefőzött és kicsit kihűlt kölesalap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, és az egész tojásokat - ne tegyük forrón bele, mert megfő. |
# Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön. | # Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön. | ||
=== A töltelék elkészítése === | === A töltelék elkészítése === | ||
+ | * 500 g langyosra hűlt kölesalap | ||
+ | * 100 g darabolt sárgabarackkonzerv | ||
+ | * 50 g sárgabaracköntet | ||
+ | * 150 g felvert tejszínhab | ||
+ | * 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin | ||
# A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára. | # A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára. | ||
# A langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. | # A langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. | ||
# A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén fel tudja venni majd a szilikonforma mintáját. | # A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén fel tudja venni majd a szilikonforma mintáját. | ||
# A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük, figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el. | # A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük, figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el. | ||
+ | # Tegyük hozzá a sárgabarack darabokat és oszlassuk el egyenletesen. | ||
# Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát. | # Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát. | ||
=== A sárgabarack öntet elkészítése === | === A sárgabarack öntet elkészítése === | ||
+ | * 230 g sárgabarack | ||
+ | * 70 g cukor | ||
+ | * 4,5 g pektin (amennyiben nincs, használjunk befőző cukrot) | ||
# Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá. | # Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá. | ||
− | # | + | # A sárgabarackot turmixoljuk le és folytonos kevergetés mellett forraljuk fel lassú tűzön, hogy ne égjen le. |
− | # Vegyük le a tűzről, ha felforrt, adjuk hozzá a | + | # Vegyük le a tűzről, ha felforrt, adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra. |
# Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított tortarészekbe. | # Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított tortarészekbe. | ||
# '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva. | # '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva. | ||
46. sor: | 68. sor: | ||
* Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából. | * Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából. | ||
* Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém. | * Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém. | ||
− | + | * A torta 3 rétegből áll, és a fő alapanyaga a köles, ami egy igazán tápláló és egészséges gabonaféle: kovasavban, fluorban, foszforban, kénben, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban gazdag, és ezen felül bővelkedik B1, B2, B3, B5, B6, B17 vitaminokban. Amellett, hogy gluténmentes, az egyetlen olyan gabonánk, ami lúgosítja a szervezetet, valamint hatékony antioxidáns és prebiotikus hatású. | |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
* Zila zselés tortaforma | * Zila zselés tortaforma | ||
* Sima és szilikonos sütőpapír | * Sima és szilikonos sütőpapír | ||
93. sor: | 91. sor: | ||
* [http://magyarorszagtortaja2011.hu/hogyan-keszul/recept-es-technologia/ A 2011-es országtorta receptje, elkészítése és technológiája.] | * [http://magyarorszagtortaja2011.hu/hogyan-keszul/recept-es-technologia/ A 2011-es országtorta receptje, elkészítése és technológiája.] | ||
− | |||
− |