Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

A 2011-es ország tortát elkészíteni szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
== Hogyan kell a 2011-es ország tortáját elkészíteni? ==
+
== Hogyan kell a 2011-es ország tortát elkészíteni? ==
  
[[Fájl:Kolestorta.jpg|right|300px]]Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, és kóstoltatják meg az emberekkel, valamint az ünnepektől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. Az ország tortájának két egyedisége is van: az egyik, hogy pályázni kell az elnyerésére, a másik, hogy a tortának minden éveben egy új, még nem létező, egyedi, nem szokványos ízkombinációt tartalmazó kreációból kell készülnie. '''2011''' nyertes tortája a '''Kecskeméti barackos kölestorta''' lett, melyet Zila László cukrászmester álmodott meg és hagyományos, régi alapanyagokból alkotott meg. A torta elkészítése kicsit időigényes, de a harmonikus ízkombináció kárpótol minket. Tanuljuk meg mi is, hogy hogyan és milyen alapanyagokból kell elkészíteni a 2011-es ország tortáját!
+
[[Fájl:Kolestorta.jpg|right|300px]]Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten és kóstoltatják meg az emberekkel, valamint az ünnepektől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. Az ország tortájának két egyedisége is van: az egyik, hogy pályázni kell az elnyerésére, a másik, hogy a tortának minden éveben egy új, még nem létező és egyedi, nem szokványos ízkombinációt tartalmazó kreációból kell készülnie. '''2011''' nyertes ország tortája a '''Kecskeméti barackos kölestorta''' lett, melyet Zila László cukrászmester álmodott meg és pár igazán hagyományos és tradicionális régi alapanyagból alkotott meg.   A torta elkészítése kicsit időigényes, de a sok munka végeredménye és a harmonikus ízkombináció kárpótol mindent. Tanuljuk meg mi is, hogy hogyan kell és milyen alapanyagokból elkészíteni a 12 szeletes 2011-es ország tortáját!
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
=== A köles alapfőzet elkészítése ===
 
  
# Az 1100ml tejet kis lángon folyamatos kevergetés mellet forraljuk fel, majd öntsük hozzá a jól átmosott 290g hántolt kölest. Közben tegyünk hozzá egy csipet sót és egy vaníliarúd kikapart belsejét.  
+
=== Köles alapfőzet elkészítése ===
# 15-20 perc után puhára fő, akkor vegyük le a gázról és adjuk hozzá a 260g cukrot, a 60g vajat és egy citrom reszelt héját.
+
 
# Kb. 1400 gramm kölesalap készül ebből a mennyiségből, mivel a köles 3x-os folyadékot igényel, és azt fel is szívja. Azért szükséges ennyi adag, mivel ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g) és a krém is (500 g).
+
* 290 g hántolt köles
# '''A megfőtt alapot szedjük ketté''': mérjünk ki 500 g-ot és tegyük félre hűlni, ez kerül majd a töltelékbe, míg a másik felét (960 g) a piskótasütéséhez használunk fel.
+
* 1100 ml tej
 +
* 260 g cukor
 +
* 1 db vanília rúd kikapart belseje
 +
* 5 g só
 +
* 60 g vaj
 +
* 1 db citrom reszelt héja
 +
# '''Elkészítés''': a tejet kis lángon folyamatos kevergetés mellet forraljuk fel, majd öntsük hozzá a jól átmosott kölest. Közben tegyük hozzá a csipet sót és a vaníliarúd kikapart belsejét.  
 +
# 15-20 perc után puhára fő, akkor vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.
 +
# Kb. 1400 gramm köles alap készül ebből a mennyiségből, mivel a köles 3x-os folyadékot igényel és azt fel is szívja. Azért szükséges ennyi adag, mivel ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g), és a krém is (500 g).
 +
# '''A megfőtt alapot szedjük ketté''': mérjünk ki 500 g-ot és tegyük félre hűlni, ez kerül majd a töltelékbe, míg a másik 960 g köles alapunk, amit a piskóta sütéséhez használunk fel.  
 +
 
  
 
=== A piskóta elkészítése ===
 
=== A piskóta elkészítése ===
  
# Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt.
+
* 960 g lefőzött köles alap
# A lefőzött és kicsit kihűlt kölesalap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört 60g túrót, a 30g mandulalisztet, a 70g lenmagpelyhet, és 3 egész tojást - ne tegyük forrón bele, mert megfő.
+
* 3 egész tojás
# Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön.
+
* 30 g mandulaliszt
 +
* 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
 +
* 60 g áttört túró
 +
# Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán csomagolva (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt.
 +
# A lefőzött és kicsit kihűlt köles alap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, és az egész tojásokat - ne tegyük forrón bele, mert megfő.
 +
# Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába és 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön.
  
 
=== A töltelék elkészítése ===
 
=== A töltelék elkészítése ===
  
 +
* 500 g langyosra hűlt, köles alap
 +
* 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
 +
* 50 g sárgabaracköntet
 +
* 150 g felvert tejszínhab
 +
* 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin
 
# A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára.
 
# A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára.
# A langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint.  
+
# A langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz keverjük hozzá 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint.  
# A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén fel tudja venni majd a szilikonforma mintáját.  
+
# A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén feltudja venni majd a szilikonforma mintáját.  
# A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük, figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el.
+
# A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el.
 +
# Tegyük hozzá a sárgabarackdarabokat és oszlassuk el egyenletesen.
 
# Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát.
 
# Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát.
  
 
=== A sárgabarack öntet elkészítése ===  
 
=== A sárgabarack öntet elkészítése ===  
  
 +
* 230 g sárgabarack
 +
* 70 g cukor
 +
* 4,5 g pektin (amennyiben nincs, használjunk befőző cukrot)
 
# Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá.  
 
# Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá.  
# 230g sárgabarackot turmixoljuk le és folytonos kevergetés mellett forraljuk fel lassú tűzön, hogy ne égjen le.  
+
# A sárgabarackot turmixoljuk le és folytonos kevergetés mellett forraljuk fel lassú tűzön, hogy ne égjen le.  
# Vegyük le a tűzről, ha felforrt, adjuk hozzá a 70g cukorban elkevert 4,5g pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra.  
+
# Vegyük le a tűzről ha felforrt, adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra.  
# Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított tortarészekbe.
+
# Ha besűrűsödött vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított torta részekbe.
 
# '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva.
 
# '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Szerezzünk be egy, a tortához készített úgynevezett Zila Tortaformát.
+
* Szerezzünk be egy a tortához készített úgynevezett Zila Tortaformát.
* A kölesalapba a tojásokat csak a végén tegyük bele, amikor már kicsit lehűlt, nehogy darabos legyen.
+
* A köles alapba a tojásokat csak a végén tegyük bele, amikor már kicsit lehűlt, nehogy darabos legyen.
 
* A piskóta kiöntéséhez szilikonos papírt is használjunk, mert csak sima kivajazással elképzelhető, hogy hozzáragad a piskóta.
 
* A piskóta kiöntéséhez szilikonos papírt is használjunk, mert csak sima kivajazással elképzelhető, hogy hozzáragad a piskóta.
 
* Próbáljunk hántolt kölest használni.
 
* Próbáljunk hántolt kölest használni.
* Amikor a kölesalapot készítjük, egy hablapáttal a lábas oldaláról szedjük mindig le az odaragadt kölest, mert oda tud égni és kemény lesz.
+
* Amikor a köles alapot készítjük, egy hablapáttal a lábas oldaláról szedjük mindig le az odaragadt kölest, mert odatud égni és kemény lesz.
* A kölesalapot kóstoljuk meg, hogy puhára főtt-e, mielőtt kiöntjük a formába.
+
* A kölesalapot kóstoljuk meg, hogy puhára főtt-e mielőtt kiöntjük a formába.
* A kész kölesalapból kimért krémhez való adagot érdemes egy lapos tányérba egyenletesen elsimítva kiönteni, és érdemes letakarni egy fóliával, és így berakni a hűtőbe, hogy gyorsabban lehűljön. Ne féljünk, így nem fog megromlani!
+
* A kész kölesalapból kimért krémhez való adagot érdemes egy lapos tányérba egyenletesen elsimítva kiönteni és érdemes letakarni egy fóliával, és így berakni a hűtőbe, hogy gyorsabban lehűljön. Ne féljünk, így nem fog megromlani!
* Mielőtt a piskótához szükséges kölesalapfőzethez hozzátesszük a 3 tojást, várjuk meg míg 80 fok alá hűl.  
+
* Mielőtt a piskótához szükséges köles alapfőzethez hozzátesszük a 3 tojást, várjuk meg míg 80 fok alá hűl.  
 
* Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából.
 
* Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából.
 
* Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém.
 
* Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém.
50. sor: 73. sor:
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
* '''A köles alapfőzethez a hozzávalók''':
 
** 290 g hántolt köles
 
** 1100 ml tej
 
** 260 g cukor
 
** 1 db vanília rúd kikapart belseje
 
** 5 g só
 
** 60 g vaj
 
** 1 db citrom reszelt héja
 
* '''A piskótához a hozzávalók''':
 
** 960 g lefőzött kölesalap
 
** 3 egész tojás
 
** 30 g mandulaliszt
 
** 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
 
** 60 g áttört túró
 
* '''A töltelékhez a hozzávalók''':
 
** 500 g langyosra hűlt kölesalap
 
** 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
 
** 50 g sárgabaracköntet
 
** 150 g felvert tejszínhab
 
** 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin
 
* '''A sárgabarack öntethez a  hozzávalók''':
 
** 230 g sárgabarack
 
** 70 g cukor
 
** 4,5 g pektin (amennyiben nincs, használjunk befőző cukrot)
 
 
* Zila zselés tortaforma
 
* Zila zselés tortaforma
 
* Sima és szilikonos sütőpapír
 
* Sima és szilikonos sütőpapír
93. sor: 92. sor:
  
 
* [http://magyarorszagtortaja2011.hu/hogyan-keszul/recept-es-technologia/ A 2011-es országtorta receptje, elkészítése és technológiája.]
 
* [http://magyarorszagtortaja2011.hu/hogyan-keszul/recept-es-technologia/ A 2011-es országtorta receptje, elkészítése és technológiája.]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)