A 2008-as ország tortát elkészíteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
7. sor: 7. sor:
 
=== A piskóta elkészítése ===
 
=== A piskóta elkészítése ===
  
# 340g aszalt szilvát kockázzuk fel, közben egy edénybe forraljunk vizet, majd amikor felforrt a víz, rakjuk bele a szilvát. Figyeljünk rá, hogy csak addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul, nem szabad teljesen megfőzni, hanem csak addig, hogy még picit roppanós legyen.
+
* 340 g aszalt szilva
 +
* 60 ml Casino Rum
 +
* 70 g finom dió
 +
* 120 g vaj
 +
* 120 g porcukor
 +
* 120 g egész tojás
 +
* 140 g liszt
 +
* 5 g sütőpor
 +
* 5 g fahéj
 +
* 7 g citromhéjreszelék
 +
* 3 g só
 +
* 1 db vaníliarúd
 +
# Az aszalt szilvát kockázzuk fel, közben egy edénybe forraljunk vizet, majd amikor felforrt a víz, rakjuk bele a szilvát. Figyeljünk rá, hogy csak addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul, nem szabad teljesen megfőzni,hanem csak addig, hogy még picit roppanós legyen.
 
# Amikor kész, szűrjük le a szilvát és rögtön hideg víz alatt hűtsük le.
 
# Amikor kész, szűrjük le a szilvát és rögtön hideg víz alatt hűtsük le.
# 3 egész tojást üssük bele egy edénybe és kaparjunk hozzá 1db vanília rúd belsejét.
+
# Az egész tojásokat üssük bele egy edénybe és kaparjuk bele a vanília rúd belsejét.
# A szilvát rakjuk bele egy lábosba és öntsünk 60ml Casino Rumot.
+
# A szilvát rakjuk bele egy lábosba és öntsük a rumot.
# Keverjünk ki nagyon habosra 120g vajat 120g porcukorral, amikor már krémes állagúvá vált, az a megfelelő számunkra. Utána tegyük hozzá a tojáskeveréket, és addig habosítjuk folyamatos keveréssel egy habverő segítségével, amíg nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha minden munkafolyamatot a megfelelő időben, és hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni.
+
# Keverjük ki nagyon habosra a vajat a porcukorral, amikor már krémes állagú az a megfelelő. Utána tegyük hozzá a tojáskeveréket, és addig habosítjuk folyamatos keveréssel egy habverő segítségével, amíg nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha minden munkafolyamatot a megfelelő időben, és hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni.
# A felhabosított alapot öntsük rá a szilvára, majd laza keveréssel dolgozzuk össze az előre összekevert szárazanyagokat: 70g finom dió, 140g liszt, 5g sütőpor, 5g fahéj, 7g citromhéjreszelék és egy csipet só. Mind addig keverjük, míg sima, csomómentes tésztát nem kapunk. Vigyázzunk rá, hogy nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válhat.
+
# A felhabosított alapot öntsük rá a szilvára, majd laza keveréssel dolgozzuk össze az előre összekevert szárazanyagokat. Mind addig keverjük, míg sima, csomómentes tésztát nem kapunk. Vigyázzunk rá, hogy nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válhat.
 
# A kész tésztából három 340 g-os adagot tudunk kimérni, amiből 23 cm átmérőjű és 1 cm magas lapokat alakítsunk ki egy sütőlapra, és 210 °C-on 10 percig süssük készre őket.
 
# A kész tésztából három 340 g-os adagot tudunk kimérni, amiből 23 cm átmérőjű és 1 cm magas lapokat alakítsunk ki egy sütőlapra, és 210 °C-on 10 percig süssük készre őket.
 
# Amint kisültek a piskóták, tegyük ki egy rácsra, a tetejüket szórjuk meg cukorral és fordítsuk meg őket.
 
# Amint kisültek a piskóták, tegyük ki egy rácsra, a tetejüket szórjuk meg cukorral és fordítsuk meg őket.
18. sor: 30. sor:
 
=== A marcipánkrém elkészítése ===
 
=== A marcipánkrém elkészítése ===
 
 
# 100ml tejet 220 dkg cukorral alacsony lángon forraljuk fel.
+
* 130 ml tej
# Reszeljünk le 100g marcipánt és fokozatosan adagoljuk hozzá a felforralt tejhez.
+
* 100 g tojássárgája
# 30ml tejjel 5db tojássárgáját alacsony lángon, folyamatos keverés mellett krémes állagúra keverjük ki. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.
+
* 100 g marcipán
# Főzzünk ki 30g zselatint kb. 150 ml vízben.
+
* 11 g keserű marcipán
# Verjünk kemény habbá 130g tejszínt, keverjük hozzá a marcipánkrémet és végül a feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!
+
* 22 g cukor
 +
* 130 g tejszínhab
 +
* 30 g főzött zselatin
 +
# A tej 2/3 részét a cukorral alacsony lángon forraljuk fel.
 +
# Reszeljük le a marcipánokat és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejhez.
 +
# A maradék tejjel (1/3 rész) a tojássárgáját alacsony lángon és folyamatos keverés mellett krémes állagot kell, hogy kapjunk. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.
 +
# Főzzük ki a zselatint, kb. 150 ml vízzel oldjuk fel.
 +
# Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a marcipánkrémet és végül a feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!
  
=== A csokikrém elkészítése ===
+
=== A csokikrém ===
  
# 60ml tejjel 60g cukrot alacsony lángon forraljuk fel.
+
* 90 ml tej
# Adagoljunk hozzá 30g kakaómasszát és 30ml tejjel 5 tojássárgáját keverjünk habosra, majd öntsünk a felforralt tejes alaphoz.  
+
* 100 g tojássárgája
 +
* 30 g kakaómassza
 +
* 60 g cukor
 +
* 100 g tejszínhab
 +
* 20 g főzött zselatin
 +
# A tej 2/3 részét a cukorral alacsony lángon forraljuk fel.
 +
# Adagoljuk hozzá a kakaómasszát és a tejjel 1/3 részével összekevert tojást.  
 
# Addig főzzük alacsony lángon és folyamatos keverés mellett, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. Vigyáznunk kell, mert könnyen leéghet. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.
 
# Addig főzzük alacsony lángon és folyamatos keverés mellett, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. Vigyáznunk kell, mert könnyen leéghet. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.
 
# Főzzük ki a zselatint kb. 100 ml vízzel oldjuk fel.
 
# Főzzük ki a zselatint kb. 100 ml vízzel oldjuk fel.
# Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a csokikrémet és végül a 20g feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!
+
# Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a csokikrémet és végül a feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!
  
 
=== Szilvapálinkás szirup ===
 
=== Szilvapálinkás szirup ===
  
# Keverjünk össze 30ml eredeti szilvapálinkát és 30ml 50%-os cukorszirupot.
+
* 30 ml eredeti szilvapálinka
 +
* 30 ml cukorszirup (50 %-os)
 +
# Keverjük össze a két hozzávalót.
  
 
=== A torta összeállítása ===
 
=== A torta összeállítása ===
51. sor: 78. sor:
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
* '''A piskóta alapanyagai''':
+
* Alapanyagok és eszközök
** 340g aszalt szilva
 
** 60ml Casino Rum
 
** 70g finom dió
 
** 120g vaj
 
** 120g porcukor
 
** 3 egész tojás
 
** 140g liszt
 
** 5g sütőpor
 
** 5g fahéj
 
** 7g citromhéjreszelék
 
** 3g só
 
** 1db vaníliarúd
 
 
* 23 cm-es tortakarika
 
* 23 cm-es tortakarika
* '''A marcipánkrém alapanyagai''':
 
** 130 ml tej
 
** 5 tojássárgája
 
** 100 g marcipán
 
** 110 dkg keserű marcipán
 
** 220 dkg cukor
 
** 130 g tejszínhab
 
** 30 g főzött zselatin
 
* '''A csokikrém alapanyagai''':
 
** 90 ml tej
 
** 5 tojássárgája
 
** 30 g kakaómassza
 
** 60 g cukor
 
** 100 g tejszínhab
 
** 20 g főzött zselatin
 
* '''A szilvapálinkás szirup alapanyaga''':
 
** 30 ml eredeti szilvapálinka
 
** 30 ml cukorszirup (50 %-os)
 
  
  
96. sor: 93. sor:
  
 
* [http://www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2008-szatmari-szilvatorta/ Szatmári szilvatorta.]
 
* [http://www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2008-szatmari-szilvatorta/ Szatmári szilvatorta.]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)