A 2007-es ország tortát elkészíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Nárcisz10 (vitalap | szerkesztései) 2014. március 13., 11:10-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)

Hogyan kell a 2007-es ország tortáját elkészíteni?

Madártej...JPG

Ki ne ismerné és szeretné gyermekkorunk nagy kedvenc desszertjét, a madártejet. Egy igazán egyszerű és könnyed finomság, ami egy kiadós ebéd után hűsítően hat. Ezen hagyományos magyar desszert gondolatából alkotta meg Zila László mestercukrász a 2007-es győztes ország tortáját, vagyis a Madártej tortát. Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, ami az ünneptől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során cukrászmesterek nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. A tortának minden éveben új alapanyagokat tartalmazó kreációnak kell lennie. A Madártej torta egy igazán finom és egyszerű torta, érdemes kipróbálni, garantáltan sikere lesz vele. Tanuljuk meg, hogyan kell egy 16 szeletes Madártej tortát készíteni!

Lépések

A piskóta elkészítése

  • 125 g margarin
  • 37,5 g porcukor
  • 50 g tojássárgája
  • 90 g tojásfehérje
  • 90 g cukor
  • 110 g liszt
  • 2,5 g sütőpor
  • 25 g keményítő
  • 25 dkg zsíros tejpor
  1. A margarint tegyük szobahőmérsékletre kicsit mielőtt a porcukorral habosra keverjük, majd keverjük hozzá a tojássárgáját.
  2. Verjük fel félkeményre a tojásfehérjét, utána adjuk hozzá a cukrot és keverjük össze vele. A margarinos keveréket fokozatosan adagoljuk hozzá.
  3. Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat, vigyázzunk, hogy ne essen össze a tészta.
  4. Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját.
  5. 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta.
  6. Amikor kivettük a kész piskótát, szórjuk meg mind kettő tetejét kristálycukorral és hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítése

  • 5 dl 2,8%-os tej
  • 10 db tojássárgája
  • 2 db vaníliarúd
  • 100 g cukor
  • 300 g vaj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  1. A válasszuk szét a tejet: a tej 2/3-ad részét lassú tűzön forraljuk fel 150 g vajjal és a kikapart vanília belsejével, majd a tej 1/3-ad részét a cukorral, a tojássárgákkal és a pudingporral keverjük ki csomómentesre.
  2. Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz.
  3. Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe.
  4. A maradék 150 g vajat habosítsuk fel és fokozatosan adagoljuk a hideg krémhez.

A torta összeállítása és díszítése

  1. Egy tortakarikának az aljára helyezzük az egyik kihűlt piskóta lapot.
  2. A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk.
  3. A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára.
  4. Helyezzük rá a másik piskótát és picit nyomjuk össze, hogy a krémhez igazodjon.
  5. A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet.
  6. Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon.
  7. Ha kivettük a tortát, óvatosan szedjük le róla a tortaformát.
  8. Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle.
  9. Díszítés: a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét.

Tippek

  • Ha véletlenül megszilárdult a tojássárgája, egy botmixerrel turmixoljuk össze és utána tegyük hozzá a vajat a végén, így még krémesebb lehet.

Amire szükséged lehet

  • Alapanyagok


Figyelmeztetések

  • A krém készítésekor folytonosan keverjük alacsony lángon, nehogy a tojás megszilárduljon.

Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Mező, Nárcisz10