„A 2007-es ország tortát elkészíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Kapcsolódó források, hivatkozások)
(A piskóta elkészítése)
 
(12 közbenső módosítás, amit 3 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
== Hogyan kell a 2007-es ország tortát elkészíteni? ==
+
== Hogyan kell a 2007-es ország tortáját elkészíteni? ==
  
[[Fájl:Madártej...JPG|right|300px]]Ki ne ismerné és szeretné gyermekkorunk nagy kedvenc desszertjét, a madártejet. Egy igazán egyszerű és könnyed finomság, ami egy kiadós ebéd után hűsítően hat. Ezen hagyományos magyar desszert gondolatából alkotta meg Zila László mestercukrász a 2007-es győztes ország tortáját, vagyis a '''Madártej tortát'''. Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, valamint az ünneptől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során cukrászmesterek nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. A tortának minden éveben egy új, még nem létező, egyedi, nem szokványos alapanyagokat tartalmazó kreációnak kell lennie. A Madártej torta egy igazán finom és egyszerű torta, érdemes kipróbálni, mert garantált siker lesz vele. Tanuljuk meg hogyan kell egy 16 szeletes Madártej tortát készíteni!
+
[[Fájl:Madártej...JPG|right|300px]]Ki ne ismerné és szeretné gyermekkorunk nagy kedvenc desszertjét, a madártejet. Egy igazán egyszerű és könnyed finomság, ami egy kiadós ebéd után hűsítően hat. Ezen hagyományos magyar desszert gondolatából alkotta meg Zila László mestercukrász a 2007-es győztes ország tortáját, vagyis a '''Madártej tortát'''. Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, ami az ünneptől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során cukrászmesterek nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. A tortának minden éveben új alapanyagokat tartalmazó kreációnak kell lennie. A Madártej torta egy igazán finom és egyszerű torta, érdemes kipróbálni, garantáltan sikere lesz vele. Tanuljuk meg, hogyan kell egy 16 szeletes Madártej tortát készíteni!
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
7. sor: 7. sor:
 
=== A piskóta elkészítése ===
 
=== A piskóta elkészítése ===
  
* 125 g margarin
+
# A 125g margarint tegyünk szobahőmérsékletre kicsit mielőtt a 37,5 g porcukorral habosra keverjük, majd adjunk hozzá 2 tojássárgáját.  
* 37,5 g porcukor
+
# Verjünk fel félkeményre 3 tojásfehérjét, utána adjunk hozzá 90g cukrot és keverjük össze vele. A margarinos keveréket fokozatosan adagoljuk hozzá.  
* 50 g tojás sárgája
+
# Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat: 110g liszt, 2,5g sütőpor, 25g keményítő és 25dkg zsíros tejpor. Vigyázzunk, hogy ne essen össze a tészta.
* 90 g tojás fehérje
 
* 90 g cukor
 
* 110 g liszt
 
* 2,5 g sütőpor
 
* 25 g keményítő
 
* 25 dkg zsíros tejpor
 
# A margarint tegyük szobahőmérsékletre kicsit mielőtt a porcukorral habosra keverjük, majd keverjük hozzá a tojássárgáját.  
 
# Verjük fel félkeményre a tojásfehérjét, adjuk hozzá a cukrot utána és keverjük össze vele, és a margarinos keveréket fokozatosan adagoljuk hozzá.  
 
# Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat, vigyázzunk, hogy ne essen össze a tészta.
 
 
# Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját.  
 
# Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját.  
 
# 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta.
 
# 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta.
25. sor: 16. sor:
 
=== A krém elkészítése ===
 
=== A krém elkészítése ===
  
* 5 dl 2,8%-os tej
+
 
* 10 db tojássárgája
+
# A válasszunk szét 5dl 2,8%-os tejet két részre: a tej 2/3-ad részét lassú tűzön forraljuk fel 150 g vajjal és 2edb kikapart vanília belsejével, majd a tej 1/3-ad részét 100g cukorral, 10db tojássárgájával és 1 csomag vaníliás pudingporral keverjük ki csomómentesre.  
* 2 db vaníliarúd
+
# Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz.
* 100 g cukor
 
* 300 g vaj
 
* 1 csomag vaníliás pudingpor
 
# A válasszuk szét a tejet: a tej 2/3-ad részét lassú tűzön forraljuk fel 150 g vajjal és a kikapart vanília belsejével, majd a tej 1/3-ad részét a cukorral, a tojássárgákkal és a pudingporral keverjük ki csomómentesre.  
 
# Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz.
 
 
# Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe.  
 
# Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe.  
# A maradék 150 g vajat habosítsuk fel és fokozatosan adagoljuk a hideg krémhez.
+
# A maradék 150g vajat habosítsuk fel és fokozatosan adagoljuk a hideg krémhez.
  
  
 
=== A torta összeállítása és díszítése ===
 
=== A torta összeállítása és díszítése ===
  
# Egy tortakarának az aljára helyezzük az egyik kihűlt piskóta lapot.
+
# Egy tortakarikának az aljára helyezzük az egyik kihűlt piskóta lapot.
 
# A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk.
 
# A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk.
 
# A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára.
 
# A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára.
45. sor: 31. sor:
 
# A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet.
 
# A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet.
 
# Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon.
 
# Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon.
# Ha kivettük a tortát, szedjük le róla a tortaformát óvatosan.
+
# Ha kivettük a tortát, óvatosan szedjük le róla a tortaformát.
 
# Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle.
 
# Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle.
 
# '''Díszítés''': a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét.
 
# '''Díszítés''': a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét.
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Ha véletlen megszilárdult a tojássárgája, egy botmixerrek turmixoljuk össze és utána tegyük hozzá a vajat a végén, így még krémesebb lehet.
+
* Ha véletlenül megszilárdult a tojássárgája, egy botmixerrel turmixoljuk össze és utána tegyük hozzá a vajat a végén, így még krémesebb lehet.
 
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
* Alapanyagok
+
* '''A piskóta alapanyagai''':
 
+
** 125 g margarin
 +
** 37,5 g porcukor
 +
** 2 tojássárgája
 +
** 3 tojásfehérje
 +
** 90 g cukor
 +
** 110 g liszt
 +
** 2,5 g sütőpor
 +
** 25 g keményítő
 +
** 25 dkg zsíros tejpor
 +
* '''A krém alapanyagai''':
 +
** 5 dl 2,8%-os tej
 +
** 10 db tojássárgája
 +
** 2 db vaníliarúd
 +
** 100 g cukor
 +
** 300 g vaj
 +
** 1 csomag vaníliás pudingpor
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
 
+
* A krém készítésekor folyamatosan keverjük alacsony lángon, nehogy a tojás megszilárduljon.
* A krém készítésekor folytonosan keverjük alacsony lángon, nehogy a tojás megszilárduljon.
+
* Figyeljünk a piskótákra sütés közben, nehogy túl süljenek és kiszáradjanak amiatt.
  
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==
  
 
<youtube>OGxKphe7coU</youtube>
 
<youtube>OGxKphe7coU</youtube>
 
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
  
* [http://www.cukraszat.net/19-tortak/132-orszag-tortaja-az-elozo-evekben A 2007-es országtorta.]
+
* [http://www.cukraszat.net/19-tortak/132-orszag-tortaja-az-elozo-evekben A 2007-es ország torta.]
 
* [http://www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2007-madartejtorta/ A Madártej torta elkészítése.]
 
* [http://www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2007-madartejtorta/ A Madártej torta elkészítése.]
  
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]

A lap jelenlegi, 2021. február 3., 21:51-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell a 2007-es ország tortáját elkészíteni?

Madártej...JPG

Ki ne ismerné és szeretné gyermekkorunk nagy kedvenc desszertjét, a madártejet. Egy igazán egyszerű és könnyed finomság, ami egy kiadós ebéd után hűsítően hat. Ezen hagyományos magyar desszert gondolatából alkotta meg Zila László mestercukrász a 2007-es győztes ország tortáját, vagyis a Madártej tortát. Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, ami az ünneptől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során cukrászmesterek nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. A tortának minden éveben új alapanyagokat tartalmazó kreációnak kell lennie. A Madártej torta egy igazán finom és egyszerű torta, érdemes kipróbálni, garantáltan sikere lesz vele. Tanuljuk meg, hogyan kell egy 16 szeletes Madártej tortát készíteni!

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A piskóta elkészítése

  1. A 125g margarint tegyünk szobahőmérsékletre kicsit mielőtt a 37,5 g porcukorral habosra keverjük, majd adjunk hozzá 2 tojássárgáját.
  2. Verjünk fel félkeményre 3 tojásfehérjét, utána adjunk hozzá 90g cukrot és keverjük össze vele. A margarinos keveréket fokozatosan adagoljuk hozzá.
  3. Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat: 110g liszt, 2,5g sütőpor, 25g keményítő és 25dkg zsíros tejpor. Vigyázzunk, hogy ne essen össze a tészta.
  4. Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját.
  5. 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta.
  6. Amikor kivettük a kész piskótát, szórjuk meg mind kettő tetejét kristálycukorral és hagyjuk kihűlni.

[szerkesztés] A krém elkészítése

  1. A válasszunk szét 5dl 2,8%-os tejet két részre: a tej 2/3-ad részét lassú tűzön forraljuk fel 150 g vajjal és 2edb kikapart vanília belsejével, majd a tej 1/3-ad részét 100g cukorral, 10db tojássárgájával és 1 csomag vaníliás pudingporral keverjük ki csomómentesre.
  2. Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz.
  3. Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe.
  4. A maradék 150g vajat habosítsuk fel és fokozatosan adagoljuk a hideg krémhez.


[szerkesztés] A torta összeállítása és díszítése

  1. Egy tortakarikának az aljára helyezzük az egyik kihűlt piskóta lapot.
  2. A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk.
  3. A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára.
  4. Helyezzük rá a másik piskótát és picit nyomjuk össze, hogy a krémhez igazodjon.
  5. A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet.
  6. Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon.
  7. Ha kivettük a tortát, óvatosan szedjük le róla a tortaformát.
  8. Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle.
  9. Díszítés: a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha véletlenül megszilárdult a tojássárgája, egy botmixerrel turmixoljuk össze és utána tegyük hozzá a vajat a végén, így még krémesebb lehet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A piskóta alapanyagai:
    • 125 g margarin
    • 37,5 g porcukor
    • 2 tojássárgája
    • 3 tojásfehérje
    • 90 g cukor
    • 110 g liszt
    • 2,5 g sütőpor
    • 25 g keményítő
    • 25 dkg zsíros tejpor
  • A krém alapanyagai:
    • 5 dl 2,8%-os tej
    • 10 db tojássárgája
    • 2 db vaníliarúd
    • 100 g cukor
    • 300 g vaj
    • 1 csomag vaníliás pudingpor

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A krém készítésekor folyamatosan keverjük alacsony lángon, nehogy a tojás megszilárduljon.
  • Figyeljünk a piskótákra sütés közben, nehogy túl süljenek és kiszáradjanak amiatt.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Mező, Nárcisz10