A 2007-es ország tortát elkészíteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
== Hogyan kell a 2007-es ország tortáját elkészíteni? ==
+
== Hogyan kell a 2007-es ország tortát elkészíteni? ==
  
[[Fájl:Madártej...JPG|right|300px]]Ki ne ismerné és szeretné gyermekkorunk nagy kedvenc desszertjét, a madártejet. Egy igazán egyszerű és könnyed finomság, ami egy kiadós ebéd után hűsítően hat. Ezen hagyományos magyar desszert gondolatából alkotta meg Zila László mestercukrász a 2007-es győztes ország tortáját, vagyis a '''Madártej tortát'''. Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, ami az ünneptől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során cukrászmesterek nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. A tortának minden éveben új alapanyagokat tartalmazó kreációnak kell lennie. A Madártej torta egy igazán finom és egyszerű torta, érdemes kipróbálni, garantáltan sikere lesz vele. Tanuljuk meg, hogyan kell egy 16 szeletes Madártej tortát készíteni!
+
Ki ne ismerné és szeretné gyermekkorunk nagy kedvenc desszertjét, a madártejet. Egy igazán egyszerű és könnyed finomság, ami egy kiadós ebéd után hűsítően hat. Ezen hagyományos magyar finomság gondolatából alkotta meg Zila László mestercukrász a 2007-es győztes ország tortáját, vagyis a '''Madártej tortát'''. Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, valamint az ünneptől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során cukrászmesterek nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. A tortának minden éveben egy új, még nem létező, egyedi, nem szokványos alapanyagokat tartalmazó kreációnak kell lennie. A Madártej torta egy igazán finom és egyszerű torta, érdemes kipróbálni, mert garantált siker lesz vele. Tanuljuk meg hogyan kell egy 16 szeletes Madártej tortát készíteni!
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
7. sor: 7. sor:
 
=== A piskóta elkészítése ===
 
=== A piskóta elkészítése ===
  
# A 125g margarint tegyünk szobahőmérsékletre kicsit mielőtt a 37,5 g porcukorral habosra keverjük, majd adjunk hozzá 2 tojássárgáját.  
+
* 125 g margarin
# Verjünk fel félkeményre 3 tojásfehérjét, utána adjunk hozzá 90g cukrot és keverjük össze vele. A margarinos keveréket fokozatosan adagoljuk hozzá.  
+
* 37,5 g porcukor
# Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat: 110g liszt, 2,5g sütőpor, 25g keményítő és 25dkg zsíros tejpor. Vigyázzunk, hogy ne essen össze a tészta.
+
* 50 g tojás sárgája
 +
* 90 g tojás fehérje
 +
* 90 g cukor
 +
* 110 g liszt
 +
* 2,5 g sütőpor
 +
* 25 g keményítő
 +
* 25 dkg zsíros tejpor
 +
# A margarint tegyük szobahőmérsékletre kicsit mielőtt a porcukorral habosra keverjük, majd keverjük hozzá a tojássárgáját.  
 +
# Verjük fel félkeményre a tojásfehérjét, adjuk hozzá a cukrot utána és keverjük össze vele, és a margarinos keveréket fokozatosan adagoljuk hozzá.  
 +
# Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat, vigyázzunk, hogy ne essen össze a tészta.
 
# Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját.  
 
# Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját.  
 
# 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta.
 
# 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta.
16. sor: 25. sor:
 
=== A krém elkészítése ===
 
=== A krém elkészítése ===
  
 
+
* 5 dl 2,8%-os tej
# A válasszunk szét 5dl 2,8%-os tejet két részre: a tej 2/3-ad részét lassú tűzön forraljuk fel 150 g vajjal és 2edb kikapart vanília belsejével, majd a tej 1/3-ad részét 100g cukorral, 10db tojássárgájával és 1 csomag vaníliás pudingporral keverjük ki csomómentesre.  
+
* 10 db tojássárgája
# Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz.
+
* 2 db vaníliarúd
 +
* 100 g cukor
 +
* 300 g vaj
 +
* 1 csomag vaníliás pudingpor
 +
# A válasszuk szét a tejet: a tej 2/3-ad részét lassú tűzön forraljuk fel 150 g vajjal és a kikapart vanília belsejével, majd a tej 1/3-ad részét a cukorral, a tojássárgákkal és a pudingporral keverjük ki csomómentesre.  
 +
# Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz.
 
# Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe.  
 
# Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe.  
# A maradék 150g vajat habosítsuk fel és fokozatosan adagoljuk a hideg krémhez.
+
# A maradék 150 g vajat habosítsuk fel és fokozatosan adagoljuk a hideg krémhez.
  
  
 
=== A torta összeállítása és díszítése ===
 
=== A torta összeállítása és díszítése ===
  
# Egy tortakarikának az aljára helyezzük az egyik kihűlt piskóta lapot.
+
# Egy tortakarának az aljára helyezzük az egyik kihűlt piskóta lapot.
 
# A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk.
 
# A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk.
 
# A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára.
 
# A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára.
31. sor: 45. sor:
 
# A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet.
 
# A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet.
 
# Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon.
 
# Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon.
# Ha kivettük a tortát, óvatosan szedjük le róla a tortaformát.
+
# Ha kivettük a tortát, szedjük le róla a tortaformát óvatosan.
 
# Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle.
 
# Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle.
 
# '''Díszítés''': a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét.
 
# '''Díszítés''': a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét.
 +
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Ha véletlenül megszilárdult a tojássárgája, egy botmixerrel turmixoljuk össze és utána tegyük hozzá a vajat a végén, így még krémesebb lehet.
+
* Ha véletlen megszilárdult a tojássárgája, egy botmixerrek turmixoljuk össze és utána tegyük hozzá a vajat a végén, így még krémesebb lehet.
 +
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
* '''A piskóta alapanyagai''':
+
* Alapanyagok
** 125 g margarin
+
 
** 37,5 g porcukor
 
** 2 tojássárgája
 
** 3 tojásfehérje
 
** 90 g cukor
 
** 110 g liszt
 
** 2,5 g sütőpor
 
** 25 g keményítő
 
** 25 dkg zsíros tejpor
 
* '''A krém alapanyagai''':
 
** 5 dl 2,8%-os tej
 
** 10 db tojássárgája
 
** 2 db vaníliarúd
 
** 100 g cukor
 
** 300 g vaj
 
** 1 csomag vaníliás pudingpor
 
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
* A krém készítésekor folyamatosan keverjük alacsony lángon, nehogy a tojás megszilárduljon.
+
 
* Figyeljünk a piskótákra sütés közben, nehogy túl süljenek és kiszáradjanak amiatt.
+
* A krém készítésekor folytonosan keverjük alacsony lángon, nehogy a tojás megszilárduljon.
  
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==
  
 
<youtube>OGxKphe7coU</youtube>
 
<youtube>OGxKphe7coU</youtube>
 +
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
  
* [http://www.cukraszat.net/19-tortak/132-orszag-tortaja-az-elozo-evekben A 2007-es ország torta.]
+
* [http://www.cukraszat.net/19-tortak/132-orszag-tortaja-az-elozo-evekben
 +
A 2007-es országtorta.]
 
* [http://www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2007-madartejtorta/ A Madártej torta elkészítése.]
 
* [http://www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2007-madartejtorta/ A Madártej torta elkészítése.]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)