Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Őszi lattét készíteni

Szerkesztés Hogyan kell őszi lattét készíteni?

Oszilatte.jpg

Az ősz beköszöntével a konyhák legmeghatározóbb íze a sütőtök, a gesztenye és a csipkebogyó. Aki szereti ezeket az ételeket és egyben nagy kávéfogyasztó, annak tökéletes kombinációt alkotnak az említett ízvilág pohárba öntött változatai. Próbálj ki néhányat az őszköszöntő kávékülönlegességek receptjei közül.

Szerkesztés Lépések

  1. Sütőtökös latte:
    • Egy lábosba tedd fel a tejet melegedni (adagonként kb. 2-3 dl-t). Mikor már jó forró, kanalazz bele pár falatnyi sült sütőtököt. Ha több adag lattét készítesz, akkor a tej mennyiségétől függően több sütőtököt tegyél bele. Mivel a tök krémes állagú, ezért kevergetés közben hamar fel fog olvadni a tejben.
    • Ízesítsd: fűszerek közül ízlés szerinti mennyiségben tegyél bele szerecsendiót, fahéjat, szegfűszeget, kardamomot.
    • Édesítsd cukorral vagy természetes édesítőszerekkel. Jól keverd el a meleg tejben.
    • Szűrd le a tejet egy pohárba. Így a szűrőben fennakad a tök rostja, viszont az ízét átveszi a tej és nem kell turmixolnod.
    • Öntsd fel latténként 1-1 adag eszpresszóval vagy kanalazz bele instant kávéport.
  2. Gesztenyés latte:
    • Egy adag elkészítéséhez egy kevés mascarponét keverj el pár kanál áttört gesztenyemasszával, majd tedd bele a gázon melegedő 2-3 dl tejbe. Olvadásig kevergesd.
    • Ízesítsd: ha cukrozatlan gesztenyemasszával készíted, akkor természetes édesítővel szórd meg.
    • Öntsd fel eszpresszóval vagy tegyél bele instant kávéport.
  3. Csipkebogyós latte:
    • Szükséged lesz hozzá egy kis csipkebogyólekvárra, a folyósabb fajtából. Ebből kanalazz egy keveset a meleg tejbe, keverd össze, míg a lekvár szépen fel nem olvad.
    • Keverd össze eszpresszóval vagy instant kávéporral.
    • Ha szükséges, még édesítsd.
  4. Tejszínhab:
    • A latték tetejéről nem hiányozhat a tejszínhab. Ha nem a bolti változatot választod, akkor habtejszínből készítsd el otthon, majd púpozd az italok tetejére, és szórd meg egy kis kakaóporral vagy fahéjjal.


  • Egyes áruházakban kapható az ún. „pumpkin spice” fűszerkeverék, ami amerikai módra kifejezetten sütőtökös ízt ad az ételeknek, italoknak.
  • Tejhabosítóval még fokozhatod az élményt.
  • Díszítésként babapiskótát vagy egész fahéjat használj.
  • A teljes őszi összkép eléréséhez tálald tálcán az italokat, amire tegyél pár színes levelet, gesztenyét, illetve tobozokat.
  • Bármelyik latte feldobható még egy kis olvasztott csokival.


Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • adagonként 3 dl zsíros tehén tej, tejhabosító
  • fűszerek: szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, kardamom
  • sütőtök
  • ízesítetlen gesztenyemassza
  • csipkebogyólekvár
  • mascarpone
  • eszpresszó vagy instant kávé
  • habtejszín
  • cukor vagy természetes édesítő (stevia, xilit, méz, eritrit)


Szerkesztés Figyelmeztetések

  • A tej nagyon hamar le tud égni, ezért folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon készítsd a lattékat.
  • Ha instant kávét használsz, akkor koncentráltabban lehet jelen a sütőtök, a gesztenye vagy éppen a csipkebogyó íze, ugyanis amíg az eszpresszó felhígítja az ízesített tejet, addig a kávéport maga az ízesített tej oldja fel. Viszont víz vagy még egy kis tej hozzáadásával tudsz lágyítani az ízeken ha szükséges.
  • Sziruppal is lehet ízesíteni a kávékat, de egészségesebb, illetve háziasabb jellegű, ha természetes hozzávalókat használsz.


Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk