Ügyfélkaput létrehozni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell ügyfélkaput létrehozni?

Pc-home3.jpg

A felgyorsult hétköznapokban, amikor egyszerre mindig legalább öt helyen kellene lennünk, zokon vesszük, ha kígyózó sorba kell beállnunk ügyintézéskor. A kényelmet, a gyorsaságot és hatékonyságot szem előtt tartva ma már számos intézménynél van lehetőség elektromos ügyintézésre. Tudtad, hogy a közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel egy elektronikus rendszeren keresztül, az ügyfélkapu azonosítóddal intézheted a hivatalos ügyeidet? A regisztrációt követően nem kell sorban állnod, ha NAV nyomtatványokat kell beadnod, ha egyéni vállalkozói igazolvánnyal vagy forgalmi engedéllyel, TAJ- szolgáltatásokkal, magán nyugdíjpénztári szolgáltatásokkal kapcsolatosan ügyintéznél. Ha számodra is fontos az egyszerűség és a kényelem, akkor regisztrálj az ügyfélkapu azonosítódért! Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mit kell tenned.

Lépések

 1. Ügyfélkapu azonosítót két féle úton igényelhetsz: személyesen vagy elektronikusan. Az elektronikus regisztrációhoz szükséged lesz minősített elektronikus aláírásra. Amennyiben ezzel nem rendelkezel, úgy a személyes ügyintézést tudod csak választani.
 2. Személyes regisztrációra bármely okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatáság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten lehetőséged van.
 3. Az ügyintéző ellenőrzi a személyazonosságodat, ezért legyen nálad lakcím kártya és személyi igazolvány!
 4. Adj meg egy felhasználónevet, amivel használni kívánod az elektronikus ügyintéző rendszert! Ha az általad választott felhasználónév már foglalt, akkor másikat kell választanod!
 5. A regisztrációs lapot alá kell írnod, majd a rendszer, az általad az ügyintézőnek megadott e-mail címre elküld egy egyszer használatos aktiváló kódot.
 6. Az e-mailben kapott kóddal aktiváld a regisztrációdat az Ügyfélkapu felületén az első belépés alkalmával!
 7. A regisztrációt követő 5 munkanapon belül meg kell ejtened az aktiválást, különben a rendszer törli az adatokat, és újból meg kell ismételni a személyes adatfelvételt.
 8. Ha az Ügyfélkapu rendszerén, online intézed a regisztrációdat, akkor első lépésben keresd meg a Regisztrációs adatlapot, majd töltsd ki hiánytalanul!
 9. Az adatlap beküldése során hitelesített elektronikus aláírással kell szignózni a dokumentumot. Ha nem rendelkezel elektronikus aláírással, akkor be kell fáradnod valamelyik okmányirodába, és személyesen kell hitelesítened a beadványt. Ebben az esetben a hitelesítésig csak ideiglenes a regisztrációd.
 10. Az adatlap elküldése után a megadott e-mail címre érkezik a belépési kód, amely az aktiváláshoz szükséges. Az aktiválást követően változtass jelszót!
 11. Nincs több lépés! :)

Tippek

 • Ellenőrizd le az okmányaid érvényességét!
 • Találd ki már otthon a felhasználónevedet!
 • Gondold végig, hogy rendelkezel-e elektronikus aláírással, mert ha igen, akkor már a regisztrációt is intézheted otthonról, kényelmesen.

Amire szükséged lehet

 • érvényes személyigazolvány
 • lakcímkártya
 • sorszám (okmányirodában)
 • felhasználónév
 • jelszó
 • internetkapcsolat
 • aktív e-mail cím

Figyelmeztetések

 • Az aláírt dokumentumból neked is jár egy példány!
 • Az új jelszó legalább 8 karakterből áll, tartalmaz kis- és nagybetűt egyaránt, valamit legalább 2 számot. Nem tartalmazhat ékezetes betűt és speciális karaktert, mint pl.:@˘+!%”. Továbbá a jelszó nem lehet azonos a felhasználónévvel!
 • Az ideiglenes regisztráció csak 30 napig érvényes. Amennyiben az űrlap elküldésétől számított 30 napon belül nem hitelesíted online regisztrációd (azonosítás bármelyik okmányirodában), az adataid törlésre kerülnek.
 • Ideiglenes regisztrációval csak az elektronikus közigazgatási szolgáltatások szűkebb körét veheted igénybe

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lilly